Hévíz lesz 2014-ben a Magyar Dal Fővárosa

2014. április 08.
Gödöllőt, Hajdúdorogot és Zalaegerszeget is maga mögé utasítva Hévíz győzedelmeskedett a 2014. évi Magyar Dal Fővárosa pályázaton.

A rangos címet minden évben neves zenei szakemberekből álló zsűri ítéli oda a legjobb műsortervet benyújtó településnek. Idén a magyar turisztikai élet egyik központja, Hévíz terveit tartotta legizgalmasabbnak a grémium.

 

A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. – Gerendai Károly ötlete nyomán – 2010-ben hirdette meg először a „Magyar Dal Fővárosa” pályázatot. A megtisztelő címet elsőként Eger, majd 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben Szombathely, 2013-ban pedig Békéscsaba viselhette. A pályázaton Budapest és a fővárosi kerületek kivételével valamennyi magyarországi város helyi önkormányzata, a helyi önkormányzat intézménye, vidéki városban működő társadalmi szervezet, illetve vállalkozás vagy más jogi személy részt vehet. A 2014-es felhívás után nagy volt az érdeklődés, de végül Gödöllő, Hajdúdorog, Zalaegerszeg és Hévíz nyújtotta be pályázatát. A zsűri tagjai Zalaegerszeg és Hévíz dolgozatát tartották esélyesnek, ám a szavazásnál egyhangú eredmény született: 2014-ben Hévíz viselheti a Magyar Dal Fővárosa címet.

Az ország egyik legnépszerűbb fürdőhelye, Hévíz nem szűkölködik kulturális és szórakoztató programokban az év más időszakaiban sem, ám a Magyar Dal Napjára egészen különleges tervekkel készülnek. A péntektől vasárnapig tartó fesztivál alapvetően a múltidézés jegyében zajlik, a város szinte minden pontján zene szól, és még a magyar dal hőlégballonja is felemelkedik a felhők fölé.
A program legfontosabb helyszíne az ötezer fő befogadására képes Nagyparkoló lesz, ahol az esti órákban pénteken a Back II Black, szombaton Nagy Feró és a Beatrice ad koncertet, vasárnap pedig az első Hévízi Dalfesztivál döntőjén szurkolhat a közönség, és a közismert előadókból álló zsűri.

A város közterein gyermekeknek szóló programok várják a családokat, a Szentlélek templomban pedig Petrás Mária énekel a vasárnapi szentmise után. A Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteményében Tóth József tárogatóépítő mester és Lakatos László hegedűkészítő mester munkáiból nyílik kiállítás.

A világhírű Hévízi-tó környékén zajlik majd a Magyar Dal Napja ünnepélyes megnyitója, amelynek során legalább ezer fő énekel együtt a tó körüli sétányon, a program után pedig felrepül a Magyar Dal hőlégballonja.

A keszthelyi kikötőből indul útjára a Hévíz nevű motoros hajó, a Magyar Dal Hajója, amelynek fedélzetén a hatvanas évek hangulatát idéző táncdalokat játszik a zenekar, de szól a dal a Dottó nevű kisvonaton, a Fontana Filmszínházban régi magyar zenés filmeket vetítenek, a Termelői piacon pedig zenés bolhapiac várja az érdeklődőket, ahol régi bakelti lemezek, CD-k, kazetták csereberéje zajlik.

A programot a hagyományokhoz híven Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója nyitja meg. A részletes műsort a www.magyardalnapja.hu oldalon, valamint az augusztusban megjelenő műsorfüzetben közöljük.
A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. köszöni a pályázó városok részvételét, és gratulál a nyertes pályázat benyújtójának!
Forrás

 

megosztás
hozzászólások
vendégéjszaka (2), balatongyorok jazz (23), esküvő (9), kábítószer (9), kresz (2), barista (3), tranzakciós díj (1), méregtelenítés (1), keszthelyi nyari jatekok (55), augusztus 20. (5), Max (83), béremelés (2), állatkínzás (2), Bogi (13), Ifi Ferenc (1), medve (1), Télikert (5), repülőtér (21), fagylalt (6), nyelvvizsga (2), Egészségfejlesztési Iroda (1), Örvényeshegy Piknik (3), Cserszegi fűszeres (1), jogsebész (9), Zala Volán (1), film (8), statisztika (2), VeszprémFest (1), Balaton-átúszás (1), felmeres (10), program (7), gyermekfelügyelő (1), ajándék (8), hitel (5), Havasi Bálint (13), vitorlázás (37), Virágos Magyarország (6), dinnye (1), uzemanyag (24), Budapest (3), vb (8), diákolimpia (1), Kapolcs (1), szalloda (59), pálinka (2), ARC (1), Via Hotel (1), alpolgármester (2), Bóka Péter (1), tanulás (2)