"Hévíz központi szerepe nem is lehet kérdés"

2014. május 01.
Megható és felemelő pillanatoknak lehettek tanúi Hévíz idei város napi ünnepségének vendégei. Egyperces néma felállással emlékeztek az alig egy hónapja elhunyt díszpolgárra, Rábai József környezet- és természetvédelemért felelős alpolgármesterre, és felállva tapsolták és ünnepelték Hévíz város most díszpolgárrá avatott, köztiszteletben álló művészét, zenetanárát, a Musica Antiqua együttes megalapítóját, Adorján Józsefet.

Az ünneplő várost elsőként Manninger Jenő kormánypárti országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte, aki kiemelte: Hévíz fiatal városként az elmúlt négy év alatt olyan rangot vívott ki magának, mely méltán emeli Budapest után az egyik legismertebb és legkeresettebb hazai településünkké, és európai szinten is jegyzett várossá. A képviselő szólt a Hévíz gyógyászatának alapját adó tó történetik, helytörténeti fontosságáról, a Festetics-család Hévízt fürdővárossá emelő intézkedéseiről, majd a jelenre térve arról szólt, hogy a kormányzatnak is nagy tervei vannak a várossal.
- Kormányzati támogatást tudva a hátunk mögött, minden esélye megvan annak, hogy a Keszthelyt, Zalakarost, Zalacsányt is magába foglalóan ez a térség Európa legfontosabb egyészségturisztikai övezete legyen, Hévíz központtal. Hévíz központi szerepe nem is lehet kérdés: minden adottsága megvan hozzá. Megfelelő gyógyászati háttér, egészségügyi intézmények, minőségi szálláshelyek és szolgáltatások, és egy előrelátó, fejlesztési stratégiával rendelkező városvezetés.
De azt mondják, a nagy célokhoz nem elég az adottság, kell hozzá valami kis plusz. Ez a plusz Hévíz esetében pedig nem más, mint az itt élő emberek, a hévízi polgárok elköteleződése és szeretete városuk iránt – hangsúlyozta. Hozzátette: minden itt élő munkájára, kitartására szükség van ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, előreléphessünk.

Az elmúlt négy év fejlődéséről szólt beszédében Papp Gábor polgármester
Mint mondta: 2010 óta az új városvezetés a hatékony kormányzati támogatásnak köszönhetően számos fejlesztést tudhat maga mögött, amelyek nemcsak a hévízi polgárok mindennapi életébe hoztak pozitív változásokat is, hanem a vendégek megelégedésének növelésére is irányulnak.
- A közösségi közlekedés fejlesztés elindulásával több, mint húsz éves álma valósul meg városunk lakóinak: végre lesz helyi járatú buszközlekedés. A legnagyobb fejlesztés az egregyi városrészben indult útjára, méltó környezetet álmodva a csodálatos Árpád-kori kápolnánk és borospincéink számára. Átadásra került a római kori romkert, és teljes erővel folynak a munkálatok a Korok és Borok tematikus sétaút projekt kiépítésével, hogy újabb turisztikai látnivalók sorát tudjuk bemutatni vendégeinknek. A kerékpáros élet is szép lendületet kapott városunkban. Elsőként a kerékpárút hálózatunk bővült, majd a kerékpározás feltételeinek javítása történt meg. Ma már a kerékpárdokkolók tesztüzeme zajlik, hamarosan négy állomáson lehet hozzájutni a kölcsönzött kerékpárokhoz, amellyel a belvárost kötjük össze az egregyi városrésszel.

Megújultak a sportélet feltételei is. Új sportpálya-központot hoztunk létre a város déli felén, korszerű, igényesen kialakított környezettel, pályázati támogatással. A Sugár utca felújítása, a megszépült játszótér, a bölcsőde, az elmúlt hetekben átadott ovifoci pálya mind ennek a városrésznek a kényelmét és esztétikai megújulását hozta el.

A tavalyi évben is sikerült az Hévíz-Balaton Airport-ot üzemben tartanunk, ami nem kis dolog. Előttünk már sokak feladták, és a nehézségek ellenére apró lépésekkel ugyan, de sikerült eredményeket is elérnünk: elindult a menetrendszerinti járat Moszkvából, zavartalunk tudjuk fogadni a chartereket Németországból és Svájcból, és a napokban reményteli tárgyalásokat folytattunk egy prágai járat indításának lehetőségeiről is – részletezte Papp Gábor.

Hozzátette: az elmúlt évben európai elismerést is kapott Hévíz, a Virágos Falvak és Városok versenyének ezüst minősítését szerezve meg, pezsgő kulturális élet alapjait teremtették meg, s idén Hévíz lesz a Magyar Dal Fővárosa is.
A polgármester köszönetet mondott a város valamennyi polgárának azért, hogy az elmúlt években hozzájárult Hévíz fejlődéséhez, épüléséhez.

A városnap alkalmából kitüntető díjak átadására is sor került

Hévíz Város Közszolgálatáért díjat vehetett át Farkas Angéla, az Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola magyar-történelem szakos tanára.
A tanárnő negyven éve oktatja kiemelt szakmai színvonalon tantárgyait, diákjai évről évre sikerrel szerepelnek körzeti, megyei és országos versenyeken. Szaktanárként és osztályfőnökként is személyre szóló törődésében, megértésében bízhatnak a szülők és a diákok egyaránt.

Hévíz Város Kultúrájáért díjat adományozott a testület Emecz Emil részére, aki három évtized óta kiemelkedő szereplője Hévíz város sportéletének. Az asztaliteniszezők edzőjeként neki köszönhető, hogy a szakosztály több ízben nyert bajnoki címet, s a csapat jelenleg az NB I-ben szerepel.

Hévíz Város Idegenforgalmáért díjban részesült Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki munkájával nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Hévíz városa kiemelkedő eredményeket ér el a turizmus terén. Kitűnő, példa értékű kapcsolatokat ápol a szolgáltatókkal, az intézményekkel, a szakmédia munkatársaival. Kiváló szakemberét a város e díj adományozásával is szeretné még inkább megbecsülni.


Hévíz Város Fejlesztéséért díjat vehetett át Laczkó Mária, a hévízi Gazdasági és Műszaki Ellátó Szervezet vezetője. Az általa vezetett intézmény 2010 óta átadott beruházások, illetve Hévíz turizmusban betöltött kiemelt szerepe miatt minden eddiginél szélesebb körű feladatot lát el. Az elmúlt évek során Hévíz egyedi városképét teremtette meg az intézmény vezetője kollégáival együtt; a város egyedi fa- és cserjesorai, többszintes növénytelepítései, turisztikai attrakcióként is jegyzett virágágyai, virágkompozíciói nyomán méltán nyerte el számos elismerése mellett a Zöld Zaláért díjat is.

Hévíz város legrangosabb kitüntetését, a Díszpolgári címet Adorján József címzetes igazgató, zenetanár, karnagy vehette át.  Adorján József nevéhez fűződik a Musica Antiqua együttes megalapítása. Az 1977-ben létrehozott együttes máig színvonalas képviselője a barokk és reneszánsz zene művelésének. Adorján József több száz kisdiákkal ismertette és szerettette meg a komolyzenét, igényes, zeneértő felnőtteket nevelve belőlük. Számos külföldi turné, hazai koncert fűződik a Musica Antiqua nevéhez, díjak, kitüntetések sokaságával ismerték el szakmai munkájukat.

Hévíz Város Képviselő-testülete a díszpolgári címmel Adorján József emberi, erkölcsi kiválóságát, a városért, a hévízi gyerekekért tett erőfeszítéseit ismerte el és köszönte meg.
- Nagy reményekkel költöztünk ide évtizedekkel ezelőtt feleségemme, aki 50 éve hű társam is egyben, Hévízre. Elmondhatom, hogy elképzeléseinket megvalósíthattuk, ezzel a megtisztelő díjjal pedig a város legnagyobb megbecsülését is magaménak tudhatom. Boldog vagyok, köszönöm a Jó Istennek, hogy megengedte, hogy mindezt megéljem, s ha az Úr úgy érzi, magához szólítana, boldog lélekkel állnék ítélőszéke elé – e szavakkal köszönte meg a díszpolgári kitüntetést Adorján József, aki az általa létrehozott együttes muzsikáját ezen a  napon is örömmel hallgatta, hiszen a város napi ünnepi műsorban a Musica Antiqua együttes zenéjében gyönyörködhetett a közönség.

A műsorban Kiss Réka nyolcadik osztályos tanuló szavalatát is hallhatta a közönség, a tehetséges diáklány József Attila Levegőt! című versével lépett színpadra, ezzel a verssel nyert megyei versmondó versenyt és képviselheti Hévíz városát országos megmérettetésen is.
Forrás: heviz.hu

megosztás
hozzászólások
augusztus 20. (5), Ugrimanók (1), google (3), cipősdoboz (3), vallás (1), Bagyinka Tímea (1), Magyar Telekom (1), Orbán Viktor (3), keszthely foter (201), keszthelyi kilometerek (78), Divinyi Tamás (4), CT (3), Bock Bisztró (12), husvet (14), hűtőgépcsere-program (1), ökölvívás (2), Márton nap (1), oscar (13), zivatar (1), Playboy (1), Owaimer Aisha (1), csapadék (1), Eurostat (1), Naszádos Antal (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Paleomedicina (1), Radnóti Miklós (1), luxus (4), szép (9), örömszerző pillanatok (17), jog (3), utazas (15), Kis-Balaton (1), Cserszegtomajfutás (5), kávé (2), miniszterelnök (2), TDM (3), Hévíz (1219), kiállítás (16), gépjármű (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Balatonátcsúszás (1), Nagykanizsa (1), ZalaSprings Golf Resort (2), hévízi kifolyó (3), sztárportré (3), antsz (15), Top 50 (1), környezetvédelem (2), Központi Statisztikai Hivatal (3)