Hétmilliárd a kerékpárturizmusra - Balatoni fejlesztési tervek

2014. október 31.
A Balaton térségfejlesztési koncepciója a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusra 310-320 milliárd forint támogatást igényel, ha ez a program megvalósul, a vendégéjszakák száma 700 ezerrel, a munkahelyek száma 10 ezerrel nőhet. Ezzel az üdülőrégió az országos átlag felett teljesítene a GDP-hozzájárulást és a munkahelyteremtést tekintve - hangzott el Keszthelyen, a Balaton tervezési zárókonferencián.

Bóka István (Fidesz-KDNP), a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke szerint jó stratégia készült arról, hogy a régió mit szeretne, és ha ez 2020-ig legalább 70 százalékban megvalósul, akkor jól határozták meg a célokat, a kitörési pontokat, és sikeresen képviselték a térség érdekeit.
A stratégia egyeztetése a kormányzati képviselőkkel a jövő hónapban zajlik, ekkor dől el, mely elemei kerülhetnek be a következő fejlesztési ciklus operatív programjaiba, vagyis kaphatnak uniós támogatást a megvalósításhoz.
Bóka István szerint az előző uniós fejlesztési ciklusban, amikor részben előre letárgyalt programokat vett át az előző kormánytól, a forráslehívások szempontjából nem volt sikeres a Balaton.
A jövőben nemcsak a turizmusra kell koncentrálni, hanem egyéb gazdasági ágakra is, például a magas hozzáadott értéket tartalmazó ipar, és humánszolgáltatások erősítésére.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő méltatta, hogy az utóbbi időben sikerült egységes gondolkodást kialakítani az üdülőrégióban. "Ez egy egységes élettér, egységesen kell kezelni a fejlesztéseket és a marketing feladatokat" - fogalmazott a politikus.
A Balaton hosszas egyeztetések után elkészült stratégiája a régió kitörési pontjaiként határozta meg egyebek közt az egészségipart, a sportturizmust, és a helyi termék-előállítás, -feldolgozás fejlesztését. A tervek között szerepelnek gyógyászati-, sport-, élmény- és Erzsébet üdülő központok, a Fonyód-Badacsony komp megépítése, és egy balatoni közlekedési szövetség felállítása.
A kerékpárturizmus fejlesztésére például 7,1 milliárd forintos terv készült, az üdülőrégió kistérségei kapcsolódnának a tó körüli bringakörhöz, amelyet meg kívánnak újítani. Mindez önmagában 350-400 ezerrel emelné a régió vendégéjszakáinak a számát.
A konferencián elhangzottak szerint bővítik az idős embereknek szánt szolgáltatásokat is.
Fontosnak tartják a régió szereplői a Balaton-marketing megvalósítását, amelyben a Balaton egységes arculatú kertvárosi agglomerációként, az ország legélhetőbb régiójaként szerepel, saját termék-védjegyet is létrehozva.
 

megosztás
hozzászólások
média (1), Ruzsics Ferenc (434), Magyar Telekom (1), újszülött (1), népszavazás (1), Balatoni Múzeum (98), fejlesztés (12), atlétika (6), lotus (1), Varga Terézia (1), Orbán Viktor (3), alakformálás (6), óraátállítás (3), jatek (2), keszthely (4040), alga (1), olimpia (152), EU (14), mobil (2), karrier (1), Fenyves allé (1), zeneszerző (1), Kvárta Mátyás (44), pápa (1), kutya (23), életmód (10), Fejér György Városi Könyvtár (52), Bock Bisztró (12), szunyog (3), keszthelyi kilometerek (78), Télikert (5), Balaton-átúszás (1), temetés (2), Bocuse (3), Hegyi Roland (HR) (5), diakhitel (7), fogyasztóvédelem (1), munkahely (8), Bethesda (1), drogmentes (1), Nyitott Balaton (2), tiltakozás (1), Rigo Csaba (36), köztársasági elnök (1), Bálint NatáLia (2), kávé (2), jovedelem (2), középiskola (1), Szutrély Péter (7), webmark (2)