Hetedik napja üzemel az angolnacsapda a Balatonon

2013. május 07.
Hetedik napja eresztik le a Balaton vizét a Sió-zsilipen, azóta üzemelteti az angolnacsapdát a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Az előző, vízeresztéses évekhez képest érdekesen változott a zsákmány összetétele a csapdában: az angolnacsapda első heti eredményei alapján megállapítható, hogy a május eleji nyitásra már eléggé felmelegedett, 16 fokos Balatonban az angolnák vándorlási aktivitása már nem olyan nagy, mint a számukra optimális, 12-13 fokos vízben. Így a csapdában a korábbi évekhez képest egyelőre kevesebb az angolna.
Tömegesen megjelent az ezüstkárász, amelynek ritkítása idegen eredetű halfajként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közfeladata. Az idei tavasz rendkívüli vízjárási viszonyai a Kis-Balatonból leúszó pontyok vándorlásának is kedveztek, így a korábbi vízeresztéses évektől eltérően most a ponty is megjelent az angolnacsapdában - áll a közleményben.
Megjegyzik, hogy a balatoni vízeresztés ütemezését nem a halászati szempontok szerint állapítják meg, a halászat eredményességét viszont egyértelműen befolyásolják a hidrometeorológiai jellemzők.
Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a horgászok tavalyi fogási naplóinak összegzett adatairól az MTI-nek korábban elmondta: a horgászok zsákmánya összességében bő kétszerese a halászok által kifogott halmennyiségnek a Balatonon. Tavaly a halászok teljes zsákmánya 239 ezer kilogramm hal volt. Ebből 131,3 ezer kiló busa, 82 ezer kiló keszeg, 10 ezer kiló angolna, 8 ezer kiló ponty, 2,5 ezer kiló süllő, míg az összes egyéb hal (csuka, balin, kárász, garda, harcsa) mennyisége alig haladta meg a 2000 kilogrammot.

megosztás
hozzászólások
okmányiroda (1), Az év orvosa (1), Szutrély Péter (7), riporter (1), álláshirdetés (18), hulladék (3), Festetics kastély (139), Novák Péter (1), Bóka István (1), pszichoterápia (1), MTI (595), Hírek képekben (10), lotus (1), Bóka Péter (1), Magyarország szépe (1), egynapos sebészet (1), vadász (2), kiállítás (16), Polgár Zsolt (1), bolt (3), energia (7), ajánló (1148), tenisz (3), Burucs Szabolcs (2), Zala Megyei Főügyészség (4), holdfogyatkozás (1), jövőkutatás (1), egészség (131), Schmied Zoltán (1), Dumaszínház (2), HIV (1), táplálkozási tanácsadó (1), Pura Vida Port (1), kutatas (81), Művészetek völgye (7), Serenity Hill (1), gyenesdias (213), jogszabály (1), levendula (2), Radnóti Miklós (1), közétkeztetés (4), Rtime (5), Sárdi Katalin (1), augusztus 20. (5), HUSZ (7), Krepsz-Kapai Bernadett (1), Nyitott Balaton (2), DJ Gerysson (1), Naszádos Péter (12), sajtóközlemény (5)