Havazás és ónos eső nehezítheti a közlekedést több megyében

2018. február 07.
Több baleset történt Zala megyében a havazás miatt.

A rendkívüli időjárásra való tekintettel reggeltől a szlovén hatóságok nem engedik be Szlovéniába a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket, így azokat az autópályáról a Somogy és Zala megyei rendőrök a pihenőhelyekre terelik.

A rendőrség a sűrű hóesés és az azzal együtt járó romló látási viszonyok miatt fokozott figyelmet és óvatosságot kér a közlekedőktől.
Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket Tornyiszentmiklós környékén parkolókba terelik. A korlátozás csak a tornyiszentmiklósi határátkelőt érinti, a kamionokat a kisebb átkelőhelyeken továbbra is átengedik a határon.

A szóvivő hozzátette: a jelentős havazás miatt több baleset történt szerdán Zala megyében. A 74-es főút Hahót és Bak közötti szakaszán három kamion akadt el. A jeges úton az egyik teherautó megcsúszott és az út menti árokba hajtott. A munkálatok idejére a főút érintett szakaszát félpályán lezárták.

A 74-es és a 76-os főút találkozásánál, a Zalaegerszeget elkerülő szakaszon egy kamion és egy személyautó ütközött össze. A balesetben az autó vezetője megsérült, őt a mentők kórházba vitték. A 76-os főút Zalaegerszeget elkerülő szakaszát Zalaegerszeg és Bagod között teljes szélességében lezárták, ahol egy kisteherautó borult az út menti árokba.

A Lenti és Csesztreg közötti úton egy személygépkocsi, a Pacsa és Felsőrajk közötti szakaszon pedig egy terepjáró hajtott az út menti árokba - közölte Cseresznyés Dániel.  
Hozzátette: a közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak és végzik a síkosságmentesítést.

Nagy Györgyi, a Magyar Közút Zrt. Vas Megyei Igazgatóság munkatársa az MTI-vel azt közölte: a kora reggeli órák óta intenzíven havazik Vas megyében. Minden út járható, de az utak latyakosak, hókásásak. Elmondta: eddig hét centiméternyi hó hullott, a társaság 50 géppel folyamatosan takarítja az utakat.

A rendőrség tájékoztatása szerint több baleset is történt Vas megyében. A 86-os főúton két személygépkocsi és egy kamion ütközött, a balesetben egy ember meghalt, ketten megsérültek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták: kora délutánig a Nyugat-Dunántúlon intenzív havazás valószínű, mely során akár 10-15 centiméter nedves, úgynevezett tapadó hóréteg képződhet. A Dunántúl többi részén és a középső országrészben is eshet - többnyire csak rövidebb ideig - hó, de ebből jelentős réteg nem tud majd kialakulni.

Kiemelték továbbá, hogy a Dunántúl középső és keleti harmadán, valamint a középső országrészben ónos eső is hullhat, de napközben egyre inkább az eső lesz jellemző.

Az ónos eső veszélye miatt a fővárosban és Pest, továbbá Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. MTI

 

megosztás
hozzászólások
sarmellek (53), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), Bibó Gimnázium (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), Playboy (1), parkolás (8), étel (3), sárkányrepülő (1), torkos csütörtök (3), hazassag (6), VÉDA (1), vb (8), Vaszily Zsolt (3), helikon (41), Balatoni Kör (2), gyógyszertár (1), FINA vizes világbajnokság (1), Burucs Szabolcs (2), kiállítás (14), humanitárius település (1), vadász (2), Joós Attila (1), arckezelés (1), állatkínzás (2), Szemfüles egyesület (3), posta (1), paleo (13), Happy Dixieland Band (8), Nardai Sarolta (1), traffipax (4), gerincvédelem (1), munkaszünet (1), hullámmasszázs (1), menekült (1), kilométer (1), tanulmány (11), percdíj (1), Budapest (3), keszthelyi-hegység (1), Sárdi Katalin (1), szépségápolás (8), goldmark muvelodési kozpont (60), katasztrofavedelem (44), Balaton Sound (2), Golden Globe (3), tiltakozás (1), szerelem (1), paralimpia (4), Koósz Attila (1), Love your belly (2)