Hatékonyan tanuló gyermekből kreatív felnőtt

2015. október 26.
Miért nem szeretnek a gyerekek tanulni? Miért van az, hogy az iskolába kerülő lelkes óvodás néhány hónap alatt elveszíti az érdeklődését? Mi lehet az oka annak, hogy ezen diákok aránya a negyedik év végére 85 százalékra nő? A keszthelyi Szemfüles Egyesület a Gyermekekért által alkalmazott, franchise rendszerű, különleges Tanulás Könnyítő Program és módszer ezekre a kérdésekre talált választ.A kaposvári Vadvirág Alapítvány munkatársai helyi kutatásaikban arra voltak kíváncsiak, vajon miért megy el rövid idő alatt a gyermekek kedve a tanulástól. Az eredményekből kiderült: nagy a szakadék az óvoda és az iskola között, az átállás ideje mindössze hat hét, ami egy 6–8 éves gyermeknek kevés. Míg az óvodában kötetlenül játszhattak, addig szeptembertől az iskolapadban kell ülniük reggel nyolctól délután négyig, a játékosság és a mozgás pedig elveszik. A tanuláskönnyítő módszer abban segít, hogy a gyermek vágya, érdeklődése és motivációja a tanulás iránt megmaradjon, így könnyebben vegye az akadályokat, könnyebben beilleszkedhessen. Úgy ér el eredményeket, hogy a gyermek mozog és játszik, jól érzi magát és boldog, közben pedig a tudása mélyül, az idegrendszere érik, a képességei és a készségei kibontakoznak.

 

Sok mozgásterápiás módszer létezik. Miben más a Vadvirág-program, mint a többi? – kérdeztük Vaszily-Hegedüs Andreát, a Szemfüles Egyesület elnökét:
– A módszert egy gyógypedagógus dolgozta ki úgy, hogy a mozgásra ráépítette az iskolai tananyagot. A gyermeknek a mozgás hihetetlen motiváló erő. Mozgás közben boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetében, ezáltal jobban, könnyebben beépülnek az emlékezetébe az elsajátítandó ismeretek, és jobban is rögzülnek. A tornateremben tartott foglalkozásokon nem tanulunk újat, hanem az adott évfolyamnak megfelelő matematika, magyar és környezetismeret tananyagból összeállított, gondolkodtató és fejlesztő játékokat játszunk. Az ideális létszám nyolc fő, egy alkalom 50 perces, a csoport tagjai azonos korúak a középső csoportostól a negyedik osztályig. A gyerekek a mozgásos gyakorlatok közben végeznek értelmi feladatokat. Például zsámolyugrás közben a zsámolyon lévő korongkép pöttyeit meg kell számolniuk, és annyit kell tapsolniuk. A foglalkozásokon rávezetjük a gyermeket az iskolában tanultak gyakorlati alkalmazására, kézzel fogható módon segítjük például a mértékegységek megértését. A megerősített motiváció az iskolai életre is pozitív hatással van, a kisdiák tanulási kedve javul.
A szakember elmondta: ha a szülők úgy látják, a gyermekük lemaradt a tananyaggal, nem szívesen tanul, vagy az ismereteit nem tudja alkalmazni, érdemes kipróbálniuk a Tanulás Könnyítő Programot. Az eddigi résztvevők könnyebben vették az iskolakezdési nehézségeket, mivel az olvasás, az írás és a matematika elsajátításához szükséges alapképességeiket előkészítették.
– A nagycsoportos óvodások iskola-előkészítésére helyezzük a hangsúlyt, ezért ebben a tanévben négy csoport indult: három óvodás és egy első osztályos. Úgy véljük, ha jó alapokról indul a gyerek, kevésbé lesz szüksége pluszfoglalkozásokra – tette hozzá Vaszily-Hegedüs Andrea.

A foglalkozások helye: Keszthelyi Kórház, Rehabilitációs Osztály tornaterme

 

A foglalkozások ideje: hétfő 17.10 iskolába menő nagycsoportos óvodások
                                    kedd 16.30 1. osztályosok
                                    kedd 17.30 iskolába menő nagycsoportos óvodások
                                    péntek 16.20 nagycsoportos és középső csoportos óvodások

Bejelentkezés: szemfulestkp@gmail.com
                        tel: +36-30/485- 71-65

megosztás
hozzászólások
paleo (13), Top 50 (1), párbajtőr (1), jég (5), Bethesda (1), Zala folyó (1), uszoda (9), korhaz (99), gyermekszám (1), holdfogyatkozás (1), orosz (1), diakhitel (7), Tóth Csaba (3), tispol (3), Zalaköveskút (1), ingatlan (12), Pálfi László (1), könyv (1), Hollywood (1), minisztérium (7), Gachályi András (3), Életfa iskola (2), La Montanara (1), tavaszi szél vizet áraszt (1), Benkő Lívia (1), atlétika (6), hévízi kifolyó (3), kábítószer (9), korcsolya (4), ruha (2), lakás (3), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Intersport (1), adó (6), onkormanyzat (481), Cseh László (1), tiltakozás (1), farsang (2), országgyűlési képviselőjelölt (11), freestyle foci (1), Főügyészség (7), cigaretta (13), egészség (131), Alsópáhok (51), sztárportré (3), Kardos Gábor (6), meteorologia (146), Burucs Szabolcs (2), erzsebet program (4), munkahely (8)