Határtalanul! Erdélyben

2012. március 01.
Az elmúlt tanévben sikeres pályázatot adott be a gyenesdiási általános iskola a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! Programigazgatóságához.

A „Tanulmányi kirándulások magyarlakta területekre, című pályázat” keretében erdélyi, kárpátaljai, újvidéki útra lehetett támogatást igényelni. A Bethlen Gábor Alap Bizottsága 1 152 000 forint összegű támogatásban részesítette az iskolát, a forrást utazásra és szállás költségre lehet fordítani.
Az idén először kapnak lehetőséget általános iskolák, hogy bekapcsolódjanak a programba. Korábbi évben már tizenötezer iskolás léphette át a határokat, hogy felfedezzék a magyarlakta területeket és találkozzanak ott élő diáktársaikkal és életre szóló élményeket, barátságokat szerezzenek.
A tanintézmények 617 benyújtott pályázatából 351 nyert, ami azt jelenti, hogy 191 magyarországi település egy vagy több iskolája kel útra a tanévben, köztük a gyenesdiási is május 17-21. között negyven hetedik osztályos diákkal és két – két tanárral és tanárnővel.
Pályázatuk szellemiségét mottójuk a „Dunának Oltnak egy a hangja” mutatja be a legjobban. Útjuk során a Nagyvárad, Kolozsvár, Torockó, Torda, Gyulafehérvár, Déva és Arad nevezetességeit keresik fel, miközben a tanulmányi kiránduláson résztvevő gyerekek előre elkészített projekt feladatokkal készülnek magyar, történelem, földrajz, művészettörténet, idegen nyelv és a természettudomány területről és az adott helyhez kapcsolódva tartanak előadást diáktársaiknak. Két napot testvértelepülésükön Csíkszenttamáson töltenek és részt vesznek a Csíki fesztiválon.
Segítséget kérnek minden Kedves Olvasótól! A Déván működő gyermekotthon részére óvodás/kisiskolás fejlesztő füzeteket, angol vagy német szótárakat, tanszereket (ceruza, toll, radír, gyurma, rajzlap stb). szeretnénk vinni. Egy-egy darab felajánlást is hálás szívvel és örömmel fogadnak és továbbítják az ott élő kétszáz gyermeknek.
A kirándulást nem célnak, hanem eszköznek tekintik a nemzeti összetartozás érzésének kialakításában és erősítésében. „Az államhatárok átjárásának, a magyar-magyar együttműködésnek és az egymással való szolidaritásnak természetes állapotnak kell lennie. Következésképpen építkezni csak olyan közös jövőkép alapján érdemes, amely a történelmi determinációkat meghaladja, és így Trianont is maga mögé utasítja.”

Góth Imre

megosztás
hozzászólások
deviza (1), Ugrimanók (1), karrier (1), óraátállítás (3), Mándó Zsuzsanna (1), Főzzünk játszva (2), Varga Endre (4), videó (1), OKJ (1), nagyméret (1), Horváth Mariann (1), Zalai Borcégér (5), Krassói Katalin (1), Dublecz Karoly (2), Aradvári László (1), fogyasztóvédelem (1), kékszalag (12), webshop (1), pedagógus (6), Benkő Lívia (1), Nyitott Balaton (2), Major Veronika (5), verkli (5), DJ Gerysson (1), állatkert (1), Balsai Móni (1), táplálkozási tanácsadó (1), állatkínzás (2), keprol kepre (7), punkosdi regatta (9), helikon (41), Papp Gabor (227), karácsonyi képeslap (1), szalloda (59), Bogi (13), diakhitel (7), Pura Vida Port (1), husvet (14), vuz kft (17), állatorvos (1), Hanse (2), vasárnapi nyitvatartás (1), szalon (1), fitnesz (1), Télikert (5), webmark (2), Oroszlán Zsolt (2), jóga (1), pszichoterápia (1), szűrés (1)