Határsáv: tűpontos rendszerváltozáskori látlelet a debreceni egyetemi életről és egy zenekarról

2017. augusztus 22.
Szívügyünk című rovatunkban olyan emberekkel, témákkal foglalkozunk, akik/amelyek nem vagy csak áttételesen állnak kapcsolatban Keszthellyel. Nos, Perjéssy-Horváth Barnabás, a Határsáv című könyv szerzője éppen ilyen: egyetlenegyszer, még katonakorában járt Keszthelyen, útban egy hadgyakorlatra vesztegeltek néhány órát a vasútállomáson.

Az 52 éves, miskolci születésű író, szerkesztő, újságíró munkássága sokrétű és bőséges, dokumentumregényében egyetemi éveit, zenekarának, a Calandrának az útját és a korszak nagy változásait meséli el.

A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem nem csak a tanulás színhelye volt abban a történelmi időszakban: az épp csak felnőtt fiatalok keresték az útjukat mind a zenében, mind a politikában, mind a másik nem szívéhez. „Pezsgett az élet, elmondható, hogy mi voltunk a rendszerváltozás fiataljai, hiszen erre a korszakra esnek az egyetemi éveink, s mi mindkét korszak – a Kádár-rendszer és az átalakuló ország – iskolapadjaiban ültünk. Ezt az élményt, ezt a tudást nem lehet elvenni tőlünk, igaz, másunk se nagyon van” – emlékszik vissza a szerző.

A hallgatókból 1988-ban összeverődő Calandra zenekar a kezdeti alagsori próbák, kisebb fellépések után a mély vízben találta magát: koncertet adott a XIV. EFOTT kisszínpadán, rendszeresen fellépett a gólyabálokon, egyetemi klubokban, szakesteken, sőt saját „szórakoztatóipari komplexumot” is működtetett Sha-Rockház néven. Fennállása során többször keresztezték egymást útjai a szintén debreceni és szintén akkortájt megalakuló Tankcsapdával, amely 1990 elején egy ízben még a Calandra előzenekara is volt. A csapat ’90-ben megnyerte az Amatőr rockzenekarok országos találkozójának megyei döntőjét. Produkciójukról Balázs Fecó zsűritag úgy jegyzetelt: „Végre zene van a színpadon.” Az országos döntőben ugyan nem jutottak helyezéshez (rossz kategóriában neveztek), Szigeti Ferenc mégis meghívta őket A rock gyermekei táborba Tokajra. Ott Gidófalvy Attila instruálásával rádiófelvétel készült a Határsáv című számról, amely a dobos Perjéssy-Horváth szerint olyan volt, mint az érettségi: „előtte egy rémálom, utána egy kellemes emlék”. A tábor utolsó napján utolsóként léphettek fel, ami azt jelentette, hogy szakmai berkekben számolnak velük. A koncert után a Karthago tagjai felajánlották, keressék fel őket Budapesten, mert a zenéjüknek huszonnégy sávra kell kerülnie, ám ezt a „határt” nem tudta átlépni a zenekar: nem élt a lehetőséggel azon melegében, és ez rányomta a bélyegét a karrierjére.

A lendület általában három évig tart, és ha nem koronázza siker, elfogy, elolvad. Bár a Calandrának novemberben elkészült az első demója, egy hónappal később pedig már a Ladánybene 27-tel állt egy színpadon, s részt vett többek között az I. Bihari rockfesztiválon a Deák Bill Blues Band és a Kispál és a Borz mellett, gyűlni kezdtek felette a fellegek. Hiába vált kora népszerű rockzenekarává a cívisvárosban, nem tudott kitörni, így 1991 októberében a dobos után a basszusgitáros-zenekarvezető is távozott, az együttes pedig a végállomáshoz ért.

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy Debrecenben hogyan gubancolódtak össze a szálak, bátran bízzuk magunkat Perjéssy-Horváth Barnabásra: a szerző tűpontossággal bontja ki az összefonódásokat, csak győzzük őt követni! A Határsáv a hazai rockélet bemutatásán túl kitekintést nyújt a szétesés előtt álló Szovjetunióra; szemlélteti, hogyan lehetett „okosban” eljutni Kínába fillérekért; vagy hogy mi történt a hazánkban tanuló, a baráti szocialista országokból érkező hallgatókkal a változás szelét érezve. A bőséges fényképanyag mellett korabeli levelek, meghívók, plakátok bizonyítják, nem igaz a mottó, miszerint „ebben a történetben senki sem teljesen azonos önmagával, beleértve az elbeszélőt is”.

Perjéssy-Horváth Barnabás: Határsáv. A debreceni Calandra zenekar és kora. Dokumentumregény. Horváth Barnabás Dávid, Budapest, 2017. Kapható a Líránál.

Gulyás Orsolya

 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Major Veronika (4), mentő (9), ló (1), Bátortábor (1), pálinka (2), pápa (1), Vatikán (1), voroskereszt (24), vízilabda (2), Keszthelyi Táncpanoráma (6), vasárnapi pihenőnap (3), Mátrai Gabriella (2), lotus (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), hullámmasszázs (1), Márton nap (1), Nyitott Balaton (2), Hírek képekben (10), menetrend (3), Selmeczy Zsuzsanna (5), alga (1), torkos csütörtök (3), Bóka István (1), idegenforgalmi adó (1), skandinav lotto (81), szallas (39), hegyalja fesztival (3), erzsebet program (4), Kardos Gábor (6), Joós Adél (1), eon (2), menza (2), divat (4), Intersport (1), Magyar Államkincstár (2), vitorlásverseny (29), keszthelyi kilometerek (76), mobil (2), Kvárta Mátyás (44), Szeiler (63), Z. Karvalics László (1), Fejér György Városi Könyvtár (51), e-kereskedelem (1), tispol (3), Csángó Zsuzsa (1), Balatongyorok (134), egyetem (187), temetés (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (133), Márki Péter (1)