Harminc éve a pályán dr. Kiss Ferenc

2014. október 12.
Cserszegtomaj Község Önkormányzatának kitüntetését kapta meg dr. Kiss Ferenc háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke, aki 1984 óta praktizál, és huszonöt éve hozták létre a megyei orvosi kamarát. 1983-ban végzett az orvosi egyetemen, majd a Keszthelyi Kórházban kezdett el dolgozni az intenzív osztályon. Egy év múlva a megüresedő körzeti rendelőben folytatta pályafutását.


– Miért választotta a háziorvosi pályát?

– Mindig is háziorvos szerettem volna lenni, önállóságra törekedtem, ezért döntöttem úgy, hogy elvállalom a Reziben működő körzeti rendelőben felkínált állást mint falusi körzeti orvos és mezőgazdasági üzemorvos. Akkoriban igen nehéz volt körzethez jutni, mindegyik betöltött volt, ha elhunyt az egyik orvoskolléga, akkor kaptak lehetőséget a fiatalok.
– Mennyit változott a pálya a harminc év alatt?
– Mérföldkő volt a rendszerváltozás, amikor létrejöttek az önálló önkormányzatok, amelyeknek területi kötelezettségük volt háziorvost alkalmazni. 1993–94-ben úgy döntöttek a törvényhozók, hogy létrehoznak egy vállalkozói háziorvosi rendszert, ami azt jelentette, hogy az önkormányzatnál közalkalmazotti státusban lévő háziorvosok átmehettek vállalkozásba, külön szerződést kötve a társadalombiztosítással. Szakmai változás volt, hogy létrejött a háziorvosi szakma, a kilencvenes évek végétől központilag, a szakvizsga és a továbbképzések szempontjából igazodott az egyéb szakorvosi szakmákhoz. Ezáltal az eddigi általános körzeti orvosi szakmát szakorvosi szintre emelték. A cél ma is az, hogy az alapellátás szintjén, helyben minél több betegnek tudjunk azonnali és végleges ellátást adni, mentesítve ezzel a szakrendelők és a kórházak egyébként is túlzott betegforgalmát.
– Milyen hiányosságok vannak a rendszerben?
– Sajnálatos módon nem alakult ki a rendszerváltozás óta az úgynevezett családorvosi rendszer, amely az orvos-beteg kapcsolatnak adna bizalmi szintet. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy valóban végleges ellátást kapjanak a betegek. Ez össztársadalmi probléma.
– Mi ennek az oka?
– Főként társadalmi, gazdasági és politikai oka van, az állandó törvényi és szakmai változásoknak is szerepük van benne. Olvastam egy cikket egy külföldi szakmai lapban, amelynek az volt a frappáns címe: „Miért boldogtalanok a háziorvosok?” A boldogtalanság tulajdonképpen elégedetlenséget takar. Hiányzik a stabilitás, nem tudunk egyik évről a másikra tervezni, mert négyévente egészen másfajta egészségügyi reform valósul meg, amely teljesen másfajta szempontot preferál. Fontos cél volt korábban, hogy kapuőr legyen a háziorvos az egészségügyi rendszerben, ne engedjen mindent rázúdítani a rendelőintézetekre és a kórházakra. Erre ma már beutaló nélkül is elmehetnek a betegek bizonyos szakrendelésekre, kikerülve a háziorvost. Sokszor kiderül, hogy indokolatlanul ment el a beteg a szakrendelésre. Problémát jelent az is, hogy a kereskedelmi csatornák szenzációt kutatnak, a valós eseményeket sokszor felnagyítva közlik, ez pedig rossz hatást kelt a betegekben. Ha nincs bizalom az orvos iránt, megy tovább a beteg, és másik szakembert keres, ez pluszpénzbe kerül.
– Miért nem vigyázunk úgy az egészségünkre, mint ahogyan az elvárható lenne?
– Ez egészségnevelés kérdése. Az óvodában és az iskolában kellene elkezdeni a felkészítést. Harminc évvel ezelőtt még az iskolákban voltak ilyen témájú foglalkozások, meghívták a körzeti orvost előadást tartani. Be kell látnunk, ha nincs egészséges életre nevelés, akkor nincs egészséges gyerek, problémát fog jelenteni az elhízás, a mozgásszegény életmód. Fontos lenne, hogy családi körben is beszéljenek erről.
– Visszakanyarodtunk a család és a családorvos szerepkörhöz…
– A megelőzésben nagyon nagy szerepe lenne a családorvosnak, mert a családon belül tudja megbeszélni a problémákat. Látja a gyerek fejlődését, fel tudja hívni a szülők figyelmét, hogy mi az, amin változtatni kell. Egészen másképpen lehet megvalósítani egy prevenciós programot a családban, mint például az iskolában. Húsz éve csoportosan kimentünk Nyugat-Németországba, ahol bemutatták, hogyan működnek a kórházak, illetve a háziorvosi rendszer. Egy családorvosnak egy praxisban olyan rendelője van, ahol van öt-hat szoba. Az orvos mellett két-három asszisztens dolgozik, elvégzik a különböző vizsgálatokat és kezeléseket. Van lehetőség EKG-ra, terheléses vizsgálatra, ultrahangra, nem kell külön szakrendelésre küldeni a beteget. Mi a helyzet nálunk? A várólista miatt későn jut el a beteg például a kardiológiai vizsgálatra, így előfordulhat, hogy egy lappangó koszorúér-betegséget négy-öt hónappal később fedezünk fel, emiatt később kerül kezelésre. Jogos az az igény, amit húsz évvel ezelőtt elvben elindítottak, hogy legyen egy biztos alapellátás. Ez még várat magára. Országos probléma, hogy egyre nehezebb háziorvost találni, a végzős orvosok közül nagyon kevesen választják ezt a területet. Jelenleg is 200-250 üres praxis van az országban. A megyében 185 körzetünk van, a felében 60 év feletti háziorvosok praktizálnak. Keszthelyen van egy 80 éves gyerekorvos. Ha egyszerre elmennének ezek az egyébként is nyugdíjas korú kollégák nyugdíjba, nem működne a rendszer.
– Milyen sikerekről tud beszámolni?
– Minden meggyógyított beteg egy sikertörténet.

megosztás
hozzászólások
szakács (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), környezetvédelem (2), levendula (2), Liszkay (2), Serenity Hill (1), Balaton Sound (2), Év szállása (1), Tar László (1), KDNP (1), sütemény (1), ellazulás (1), sárkányrepülő (1), Rúzsa Magdi (1), web (5), EU (14), cukorbetegség (2), országgyűlési képviselőjelölt (11), vasárnapi nyitvatartás (1), Torsa Dániel (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), Bock Bisztró (12), Magyar Turizmus Zrt (45), Bogi (13), KRAFT (5), óvoda (7), Cseh László (1), Balaton átúszás (5), C+ fesztivál (1), vonyarcvashegy (158), zápor (1), Cséby Géza (5), konyha (1), europa-bajnok (5), Bethesda (1), jótékonyság (3), fesztival (93), mellrák (1), gyes (2), hullámmasszázs (1), Év fája (1), adó (6), Zalacsány (4), előadás (14), Rézsó Tamás (6), vegetariánus (1), Nagy Angelika (1), Zsittnyán Tamás (1), 3D (1), shotokan karate (3)