Halaszthatatlan a keszthelyi vadgesztenyefasor megújítása

2014. november 13.
Számos példány élet- és balesetveszélyes, ezért halaszthatatlanná vált a Keszthely egyik jelképének számító, 730 vadgesztenyefából álló fasor egy részének kivágása és újratelepítése.A Magyar Közút (MK) Nonprofit Zrt.  közleménye szerint a Keszthely és Fenékpuszta közötti út, valamint az új temetőtől a Georgikon utca felé tartó utak mentén egyes fák annyira elkorhadtak, hogy élet- és balesetveszélyessé váltak. A közútkezelő társaság a kezelésében lévő fasorokon ezért idén decemberben, illetve 2015-ben és 2016-ban kivágná a korhadt fákat és gondoskodna a pótlásukról is.
A közútkezelő vizsgálatai szerint 104 fa kivágása vált szükségessé. A munkákat két ütemben végezné el a társaság, az első 2014 decemberében indulna, a második pedig 2015 novemberétől. A kivágott fákat előnevelt csemetékkel pótolnák.

Az MK hangsúlyozza: tisztában van azzal, hogy ezek a fasorok meghatározó jelképei a városnak és kiemelkedő értéket jelentenek a település számára, és a társaság számára is fontos a fasor védettségének megtartása. Az elmúlt három évben azonban számos káreset történt.
A társaság már évekkel ezelőtt egyeztetést kezdeményezett a keszthelyi önkormányzattal, hogy a fasor védett értékeinek megtartása mellett kivágják és pótolják a veszélyes egyedeket. Az időközben életveszélyessé vált fákat a közútkezelő kivágta, csemetékkel pótolta, több alkalommal elvégezték a gallyazást a fasoron, valamint évente kétszer a kártevő aknázó moly elleni kezelést is kaptak a fák - áll a közleményben.

Dr. Horváth Teréz jegyző arról számolt be, hogy a MK által beadott kivágási tervvel kapcsolatban az önkormányzat is szakértői vizsgálatot végeztetett, és ennek az eredménye alátámasztotta a kérelem jogosságát. MTI
 

megosztás
hozzászólások
gyümölcs (2), Keszthelyi Táncpanoráma (7), álommeló (1), paralimpia (4), zala (1156), Miss Balaton (1), arckezelés (1), parkoló (4), LMP (4), nyelvtanulás (3), minimálbér (1), Playboy (1), energia (7), Balatonfüred (3), ló (1), parkolás (8), Nyári Viola (1), Dumaszínház (2), triatlon (13), utánpótlás (1), magyar dal napja (8), efott (6), hatos lottó (93), Tarkarét Biofarm (1), Tál Zoltán (2), boldog (1), szűrés (1), szunyog (3), vendégéjszaka (2), Bethesda (1), Naszádos Péter (12), vadász (2), Balaton Szinház (959), hulladék (3), orosz (1), keszthely (4040), adomány (1), fájdalommentes (3), hirdetés (1), Cserszegi fűszeres (1), szalon (1), humanitárius település (1), kalendarium (831), jég (5), Lidl (1), Semmelweis (2), paleo (13), Cserszegtomajfutás (5), állami támogatás (1), munkaszünet (1)