Ha győzni akarsz, mártozz meg a Hévízi tóban!

2016. április 14.
Kedvenc termálvizes fürdőink létrejöttéhez és történelméhez különleges sztorik kötődnek. Halottál már a gyógyvíztől felépült bénult gyermekről, vagy a fürdőben dagonyázó vízilovakról?Törököt legyőző gyógyító fürdő Hévízen

A mind látványában, mind gyógyító erejét tekintve is különleges Hévízi-tóhoz is számtalan szájhagyomány köthető. Az ókori legenda szerint a tó egy forrásból keletkezett, melyet a Szent Szűz fakasztott, egy keresztény dajka imádságára, hogy egy lebénult gyermeket meggyógyítson. A feltörő meleg víz és iszap hatására a gyermek teljesen egészséges lett. Egy másik hévízi legenda már a magyar–török harcok idejébe kalauzol bennünket. Huszár Péter pápai kapitány egy cigányasszonytól azt a jóslatot kapta, hogy csak akkor győzheti le Ali béget, ha a csata előtt megfürdik a tóban. Láss csodát, Huszár Péter így tett, megfürdött a tóban, és a győzelem sem maradt el.

Vízilovak a Szecska vizében
Talán azt is nagyon kevesen tudják, - pedig ez nem is legenda, hanem igaz történet - hogy aki az ország egyik legnépszerűbb fürdőjében, a Széchenyi fürdőben úszkál, az ugyanabban a vízben mártózik meg, mint amiben a közelben található állatkert vízilovai dagonyáznak. A szakemberek felismerték ugyanis, hogy az artézi víz jó hatással van a hatalmas állatokra, ez emlékezteti őket legjobban a Nílus vízének összetételére, így az állatok medencéjébe is a fürdő termál vizét töltik. Az ötlet sikerrel jár, a vízilovak komfortérzetéről mi sem jobb bizonyíték, minthogy a világon ritkaságszámba menő szaporulatot is produkáltak a Budapesti Állatkertben.

Női találékonyság Gunaras fürdőn
A Dombóvár határában található Gunaras fürdő létrejötte a földeken dolgozó asszonyok precizitásának köszönhető.  A legenda szerint a gabonaföldön dolgozó nők hazafelé a mai fürdő területén található forrásánál mosták meg lábukat. Ők tapasztalták először, hogy a víz hatására enyhültek reumás fájdalmaik.

Az ördög lábnyoma Harkányban
És végül jöjjön a történet, amelyet mindenki ismer, aki megmártózott már a Harkányi Gyógyfürdő kénes vizében. A harkányi gyógyvíz keletkezését elmesélő vers a fürdő falain is olvasható. Eszerint élt egyszer egy özvegyasszony, akinek volt egy leánya, a szépséges Harka. Ez a lány olyan gyönyörű volt, hogy még az ördög sem maradhatott közömbös iránta. Ígért az anyjának fűt-fát a lányért cserébe, és mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az özvegyasszony okos nő lévén alkut ajánlott az ördögnek, azt mondta, ha éjjel kakasszóig felszántja a kőhegyet, akkor övé lehet a lány. Az ördög esti harangszókor neki is fogott a munkának. Éjfélkor kiment az öregasszony, hát  látja, hogy az ördög már majdnem az egész hegyet felszántotta. Nagyon megijedt, hogy az teljesíti a feladatot és elviszi a lányt, de egyszer csak eszébe ötlött valami: bement a tyúkólba, és mint aki megbőszült, elkezdett éjfélkor kukorékolni. Erre aztán felébredt a falu összes kakasa, és azok is kukorékolni kezdtek mind egy szálig. Az ördög nem vette észre a cselt, azt hitte reggel van, úgyhogy elhajította az ekéjét, abból lett a Beremendi Szőlő-hegy. Ahol lerázta a földet a lábáról, ott lett a Siklósi hegy. Ezután dühében hatalmasat ugrott és  bebújt a földbe. Ahol eltűnt, ott még  ma is kénes víz zubog, amelyet a  Harka lány után úgy hívnak: Harkány. Aki nem hiszi, járjon utána.

Forrás: termalfurdo.hu

megosztás
hozzászólások
alapítvány (2), Magyar Turizmus Zrt (45), természet (2), Bóka György (2), augusztus 20. (5), Paleomedicina (1), diakhitel (7), Pálfi László (1), Együtt (1), Apák napja (1), ÉrtékTrend extra (7), Tóth Gergely (1), Zalaszántó (1), beruházás (2), turisztika (94), életveszély (1), sportlövő (2), Krassói Katalin (1), árviz (2), bezárás (1), Zala Volán (1), atlétika (6), Zalaszántó (2), lakás (3), Rózsakert étterem Hévíz (1), Magyarország szépe (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), vasút (10), esztétika (8), mentő (9), Golden Globe (3), gyógyítás (2), egyetem (188), felmeres (10), Kvárta Mátyás (44), Zala Megyei Közgyűlés (3), szüret (4), baleset (169), nő (2), étrend (4), repuloter (64), statisztika (2), Divinyi Tamás (4), áramszünet (3), nyugdij (8), Bradley Cooper (1), Golfclub Imperial Balaton (2), hegyalja fesztival (3), képviselő-testület (37), kulfold (245)