Gyakorlókert a Csány–Szendrey általános iskolában

2013. november 21.
Keszthely Város Önkormányzata még a múlt évben nyújtott be sikeres pályázatot az Új Széchenyi-tervben kiírt, Támop-2.4.5-12/3 kódszámú, A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések – A rugalmasságot növelő helyi innovatív kezdeményezések támogatása című pályázati felhívásra.

A nyertes Helyi innovatív kezdeményezések megvalósítása a keszthelyi kistérségben elnevezésű projekt a kistérség tizenhat településén és annak központjában, Keszthelyen valósít meg olyan helyi innovatív kezdeményezéseket, amelyek érdemben járulnak hozzá a munka és a magánélet összehangolásához.

A város önkormányzata egyéb feladatok megvalósítása mellett megbízta a Valcum Nyugat-Balaton Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-t iskolai gyakorlókertek létrehozásának megszervezésével. A Valcum Kft. felvette a kapcsolatot Dósa Zsolttal, a keszthelyi Csány–Szendrey Általános Iskola és AMI igazgatójával, aki igent mondott a megkeresésre, a gyakorlókert létrehozására.

Az intézmény Fodor utcai épületének belső udvarán szeptember végén kezdődtek a munkálatok. Kijelölték a két ágyás helyét, a Gazdasági Ellátó Szervezet – Keszthely dolgozói elkészítették az ágyásszegélyeket, feltöltötték földdel a területet, és elvégezték a beültetést megelőző talaj-előkészítési feladatokat.
Közben Kálóczi Ferencné tanítónő vezetésével 25 lelkes 2. b osztályos megalakította a Kisvakond Kertészkedők Klubját. Ők vállalták a kiskert gondozását: a növények elültetését, locsolását, ápolását. Megbeszélték, milyen virágok, dísznövények, fűszerek, zöldségek kerüljenek az ágyásokba, hogy az év minden szakában legyen munkájuk és örömük a „kisvakondoknak”.  

A Pinus Faiskola és Kertészeti Áruda támogatásának köszönhetően október közepére új élőhelyükre kerültek a kiskert első növényei. A gyerekek osztálytermük ablakaiból kinézve nap mint nap azzal a jóleső érzéssel követhetik majd nyomon a gyakorlókert életét, hogy a gondoskodásukra bízott növények az ő odafigyelésüknek, munkájuknak köszönhetően fejlődnek, gyarapodnak. A közös tevékenykedés során a jól végzett munka öröme, a tapasztalatszerzés, a felelősségérzet kialakulása a szűkebb környezet iránt reményt ad, hogy a jelenlegi „kisvakondok” környezettudatos, a természeti értékeket védő felnőtté válnak.

megosztás
hozzászólások
jóga (1), táncpanoráma (5), Keszthely HUSZ (3), hévízi kifolyó (3), Bock Bisztró (12), meteorologia (146), regisztráció (1), Bringatanya (2), recept (178), kormánymegbízott (1), KRAFT (5), tűzoltó (32), szüret (4), Alsópáhok (51), katasztrofavedelem (44), daganat (6), Gulyás Orsolya (2), dunantul (23), iskola (338), ingatlan (12), hatos lottó (93), tavaszi szél vizet áraszt (1), jégpálya (4), Ranolder (1), Zalaszántó (2), efott (6), taverna (25), borünnep (24), Bagyinka Tímea (1), rezsi (18), europa-bajnok (5), Bányai László (2), lotus (1), év fürdője (4), országgyűlési képviselő (33), paralimpia (4), Horvath Terez jegyzo (29), politika (37), szallas (39), béremelés (2), Csősz-Tóth Norbert (1), szép (9), sofőrszolgálat (1), Balatonátcsúszás (1), ötös lottó (101), Év szállása (1), Szemfüles egyesület (3), egynapos sebészet (1), Gyarmati Noémi (1), vlog (4)