Greennovációs díjazott a hévízi kórház

2016. május 19.
Újabb, nem hétköznapi díjjal gazdagodott áprilisban a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: gyógyszeripar és egészségügy kategóriában első helyezést ért el az ötödik alkalommal meghirdetett országos Greennovációs Nagydíj versenyen. A Professional Publishing Hungary által szervezett pályázat elismeréseit április 12-én osztották ki Budapesten. Hévízen április 22-én, a Föld napja alkalmából tartott rendezvényen ismertették a díjazott innovációkat.A reumakórház kultúrtermében dr. Kvarda Attila főigazgató, Németh György környezetvédelmi vezető és Juhász János beruházási osztályvezető beszélt a Környezetvédelem az egészségügyben című pályamunka elemeiről, a már elért és a még tervben lévő munkákról. Kifejtették: az intézmény környezetközpontú irányítási rendszer szerint működik, szem előtt tartva a balneológiára alapozott, hosszú távon fenntartható gyógyászatot. A kórház környezetvédelmi beavatkozásokkal és innovatív megoldásokkal igyekszik megóvni a Hévízi-tavat és környezetét. Az elbírálásnál szempont volt az újszerűség, az energiamegtakarítás, a társadalmi hasznosság és a gazdasági előny.

A nyertes pályázat három pillére közül az egyik a hévízi napelempark; a másik, hogy hasznosították az elfolyó medencevizet; a harmadik pedig, hogy megalkottak egy olyan monitoringrendszert, amellyel éjjel-nappal ellenőrizni lehet a tó és környezete vizét. Hosszú távú cél, hogy minden beruházás során olyan megoldásokat találjanak, amelyek az energiamegtakarítást is szolgálják. Az energetikai felújítás az üzemeltetői csapattal közös gondolkodás eredménye.
Magyarországon egyedülálló, hogy elfolyó meleg vízből nyernek vissza hőenergiát, amely használati meleg víz előállítására és hűtésre-fűtésre alkalmas. A kidobott meleg vizet valójában tovább fűtik, így a belső terek levegőenergiáját hozzáadva hűtik az épületet a nyári hőségben. Ráadásként a villasorból két ház fal- és a nyílászárók hőszigetelését is megoldották. A megtakarítás egyértelműen tapasztalható: a gázfogyasztás húsz százalékkal csökkent. Ezen elv mentén szeretnék a tófürdőbeli zuhanyzók vizének hőfokát 45 Celsius-fok fölé növelni, ugyanis több panasz érkezett a vendégek részéről arra, hogy az átmeneti időszakokban a zuhanyzók vize nem elég meleg. Az egyik módja ennek a napkollektorok kihelyezése lenne, ám a helyi védelem alatt álló épületekre az engedélyt erre nem kaphatják meg. A legjobb megoldás valószínűleg a hőszivattyús bojler lenne, ha az északi kifolyóban indirekt fűtésű vezetéken keresztül egy belső rendszerű keringetés folyna, és ez lenne a hőszivattyúkra csatlakoztatva.
A három éve működő iszapüzem is az energiamegtakarítás elvére épült: az iszap hőkezelésekor felszabaduló energiát nem hagyják elfolyni, hanem visszaveszik, és a következő technológiai fázisban beléptetik a rendszerbe.

A pályázat másik pillére a monitorozás volt. A tó és a tó körüli vizek mozgásának, hőmérsékletének, állapotának, a bekerülő baktériumoknak, szennyeződéseknek a huszonnégy órás figyelésével a tóban várható változásokat próbálják prognosztizálni a szakemberek. A kórház nemrég megújította a rendszert: a figyelőkutakba, a kifolyókba a mai kornak megfelelő szondák kerültek, az eredmények, a mérési adatok egy központi agyba futnak, így könnyen összehasonlíthatók, és nyomon követhető, hogy a tóban milyen változások mennek végbe.
Az energetikai újítások jegyében megújul a bejárat is: az új függönyfal hőszigetelő üvegezésű, a célja a hőhidasság csökkentése, hogy a fogadótermet minél kevesebb ráfordítással be lehessen fűteni. A homlokzat kétharmad részét sikerült így felújítani az épület jellegének megváltoztatása nélkül. A különbség a korábbi és a mostani állapot között érezhető. Az aljzat alá hőszigetelő réteg és kis hőmérsékletű padlófűtés is került, amely segít állandó hőmérsékleten tartani a bejárati részt.
A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház a továbbiakban is az energetikai korszerűsítés jegyében tervezi fejlesztéseit – hangzott el a rendezvényen.

megosztás
hozzászólások
állami támogatás (1), Csengei Agota (16), keszthely (4040), gerincvédelem (1), színház (5), nyugdij (8), husvet (14), aranyérem (1), Szennyai Anita (2), nap (2), Gyarmati Noémi (1), miniszterelnök (2), Kis-Balaton (1), Ollári Barbara (1), újév (6), sárkányrepülő (1), terápia (4), apartman (3), rádió (1), monitormagazin (107), gyed (3), hosegriado (7), Rózsakert étterem Hévíz (1), magyar (1), eltűnt (5), KiBeszél (14), Szeiler Stúdió (32), sofőrszolgálat (1), relaxáció (1), Playboy (1), Ifi Ferenc (1), repülő (3), Partics Roland Hunor (1), szüret (4), Tóth Levente (2), diakhitel (7), egynapos sebészet (1), vadász (2), ajánló (1148), mav (25), szerencsejatek (630), Biró Lajos (1), Nyári Viola (1), Bóka István (1), Rúzsa Magdi (1), Katedra nyelviskola (5), kornyezettudatos (4), Eurostat (1), diploma (4), telefon (3)