Gazdisuli és kölyökovi már Gyenesdiáson is

Gazdisuli és kölyökovi már Gyenesdiáson is

2018. október 01.
Kutyaovi, kölyökkutya-tanfolyam, alap- és középfokú képzés, egyéni foglalkozás – Gróf Krisztián és Lang Ferenc több mint tíz éve működtet kutyaiskolát Zalaegerszegen és egy éve Gyenesdiáson.

Gróf Krisztián – fotó: Zalai Kutyasuli

De nem csak tanulni járnak oda kutyák és gazdáik: életmód-foglalkozások, terápiás tevékenységek, sőt aktív kutyanapközi is szélesíti a szolgáltatások palettáját. Gróf Krisztián, a Zalai Kutyasuli egyik vezetője válaszolt kérdéseinkre.

– Milyen módszer alapján oktatnak?
– A tükör módszer alapján elsősorban a gazdákat tanítjuk meg arra, hogyan tudnak a kutyájukkal jó csapatot alkotni azáltal, hogy megismerik valós igényeit, kommunikációját, képesek kereteket szabni neki, és képesek irányítani. Mindez lehetővé teszi, hogy bármerre járjanak is a világban, a kutya társ, partner, segítség legyen, ne pedig problémaforrás és nyűg.

– Mennyi idős kutyával érdemes elkezdeni foglalkozni?
– Fontos, hogy ne akkor kapjunk észbe, amikor már nagy a baj, mert az állat megmorogja a családtagot, vagy mert küzdelem vele a séta, hanem kölyökkorától kezdve foglalkozzunk vele. Bízunk abban, hogy a jövőben a gazdik már akkor el fognak menni a „kutyaiskolába”, amikor még csak tervezik a vásárlást vagy az örökbefogadást. Olyankor tudunk a legtöbbet segíteni, hiszen sok múlik a kutya kiválasztásán: kölyök vagy felnőtt, kicsi vagy nagy, kan vagy szuka – és ott van a rengeteg fajta és keverékei! Ha viszont valaki nem ragaszkodik egy-egy fajtához, érdemes körülnéznie a keverékek között, hiszen számtalan eb vár gazdára menhelyeken, gyepmesteri telepeken is. Tíz-tizenöt évre választunk magunk mellé társat, családtagot, érdemes hát alaposan megfontolni a lehetőségeinket, hogy mit tudunk adni neki, és mit várunk el tőle.

Lang Ferenc – fotó: Zalai Kutyasuli

– Melyek a legfontosabb lépések a nevelés során?
– Először is következetes, biztonságot adó családi háttérre van szükség, ha ezt megteremtettük, megkezdhetjük a szocializációt és a tanítást. Ha még nincs meg a kellő rutinunk, vagy szívesen fogadnánk egy kis segítséget, támogatást, érdemes felkeresni a Zalai Kutyasulit, ahol tapasztalt oktatók igazítanak el bennünket. Kifejezetten kölyökkutyák és gazdáik részére kifejlesztett tanfolyamunk a fiatalkor sajátosságaira épít. Ha a kölyökkori odafigyelést elmulasztottuk, akkor sincs még minden veszve: hatékony technikák léteznek a felnőtt kutyák viselkedésproblémáira is.

– Azt szoktuk mondani, hogy nincs rossz gyerek, csak neveletlen. Igaz ez a kutyákra is?
– Nincs rossz kutya, csak félreértett, emiatt félrenevelt. Mivel az ösztönök minden négylábúban ott szunnyadnak, és olykor felébrednek, nekünk kell képessé válnunk kontrollálni őt, ő pedig szívesen fogja követni az irányításunkat.

– Az iskoláztatáson kívül mivel foglalkozik még a Zalai Kutyasuli?
– A kutya-gyerek kommunikációt fejlesztendő tartunk iskolai foglalkozásokat a baleset-megelőzés jegyében; vizsgázott terápiás kutyáink pedig gyermekek vagy sérültek fejlesztését segítik több intézményben. Aki ellátogat zalaegerszegi vagy gyenesi helyszínünkre, rengeteg program közül választhat: ösztönkontrolltréning, városi terelés, kutyás túrák, emberkeresési feladatok, engedelmesklub és trükksuli is várja.

További információ:
http://kutyaneveles.hu/
06-30/380-5008
06-70/778-8593

megosztás
hozzászólások
Top 50 (1), police (513), vízimentő (5), Schmied Zoltán (1), szűrés (1), Street Festival Keszthely (1), angus marha (1), Joós Adél (1), gasztroblogger (2), Illés Fanni (1), Major Veronika (5), Tar László (1), Március 15 (2), ökölvívás (2), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), könyv (1), Tóth Csaba (3), konyvtar (103), Hegyi Roland (HR) (5), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Csángó Zsuzsa (1), Rigo Csaba (36), hűtőgépcsere-program (1), keszthelyi-hegység (1), kékszalag (12), Jazz Fiesta (2), efott (6), Halház kft (1), Gál Lajos (9), gazdasag (363), freestyle foci (1), Zalacsány (4), képviselő-testület (37), Bagyinka Tímea (1), politika (37), bor (26), nő (2), Együtt (1), Cserszegtomaj (124), farsang (2), La Montanara (1), vendeglátás (6), Év fája (1), cukorbetegség (2), cipősdoboz (3), étterem (11), georgikon (38), alga (1), menekült (1), Balatoni Hajózási Zrt (4)