Gágogás helyett ajánljuk a Szent Márton-emlékév programjait

Gágogás helyett ajánljuk a Szent Márton-emlékév programjait

2016. október 11.
A Márton-napi népszokások ahhoz a legendához kötődnek, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak elárulták a gágogásukkal. Szent Márton azonban nem csak a libáról nevezetes, Keszthely is számtalan módon állított emléket Magyarország egyik patrónusának.

Szinte feledésbe merült, hogy a Festetics-kastély előkertjében volt a város Szent Márton-plébániatemploma 1240-től 1809-ig. A keszthelyi emlékezetben azonban nincs nyoma a kegyhelynek. Ezen szeretett volna változtatni a Keszthelyi Városvédő Egyesület, amikor a hétszáz évvel ezelőtt született Szent Márton emlékéve kapcsán 2016 őszére – több intézménnyel összehangolva – programsorozatot szervezett. A szeptember 17-től november 23-ig tartó rendezvénysor a kastélykertbeli emlékkőállítás köré szerveződött. Lássuk, mivel várják a látogatókat az ősszel!

A Köztünk járó Szent Márton címmel összefűzött események szeptember 17-én indultak a kulturális örökség napjaival a Balatoni Múzeumban. A kezdeményezés a templomok szabad látogatását vette célba, hogy ne csak mint hívők, hanem mint műemlékkedvelők is megismerjük e kegyhelyeket.

Szeptember 20-án Tóth Gergely könyv- ismertetővel egybekötött előadása volt hallható Szent Márton gazdasági elveiről a városi könyvtárban. Október elején rózsaeső imaesten, karmelita búcsún, október 9-én a Magyarok Nagyasszonya búcsúján lehetett részt venni, október 10-én pedig előadást tartottak az ébredő falvakról a Pannon Egyetemen a Táj és Ember Klub szervezésében.

Október 14-én Szent Márton a képzőművészetben címmel átfogó tájékoztató előadás hallható dr. habil. Lőrincz Zoltán művészettörténésztől a Balaton Színházban.

A Dávid Tamás által faragott Szent Márton-követ október 16-án avatják fel a Keszthelyre érkező Szent Márton ereklye jelenlétében. A régi templom keresztelőmedencéje a Balatoni Múzeumban van kiállítva, ezt fogja formájával a kő megidézni. A Szent Márton-ereklye a Fő téri templomba érkezik, és körmenettel vonul a kastély parkjába, a városi és egyházi avatóünnepségre.  

Október 17-én a világjáró klubban a kalocsai történelem–biológia tanár, íjász számol be a Via Sancti Martini-zarándoklat során szerzett élményeiről. Kinyó Zsolt negyven nap alatt tette meg a több mint 2000 kilométeres utat, ezzel világrekordot állítva be.
Október 21-én a karmelita templom kapcsolódik be a programba.

Október 28-án lesz a Szent Márton építészeti és régészeti konferencia, amely az egykorvolt Szent Márton-templomokról szól. A Via Sancti Martini évzáró szakmai konferenciáját a Balaton Színházban tartják, este pedig ünnepi koncert hallható a Festetics-kastély tükörtermében a Festetics Zeneiskola növendékeitől.

November 11-én, Szent Márton napján rendezik hagyományos lámpásjárásukat a keszthelyiek a Fő téren a Da Bibere borlovagrend szervezésében. November 17-én Szent Márton életének filmbemutatója lesz, s a több mint két hónapos programsort november 23-án Csizmazia Bulcsú zarándokvezető beszélgetéssel fűszerezett előadása zárja Zarándokolni jó címmel a „Nyitott szemmel” sorozat részeként a színházban.

Ráczné Páldy Eszter fő szervező elmondta: a nemzetközi kapcsolatokat ápoló Via Sancti Martini honlapján folyamatos tájékoztatást ad a magyarországi eseményekről. A Szent Márton-zarándokút Tours-tól vezet Szombathelyig, magyarországi szakaszába a Festetics-kastélybeli emlékhely is bekapcsolható lesz. Ez a városnak az emlékezés és a turizmus szempontjából is előnyére válik.  Ráczné köszönetet mondott a támogatásokért, és elárulta: szeretnék létrehozni Keszthely Szent Márton-díját, amelyet a város legönzetlenebb embere kapna.

megosztás
hozzászólások
világbajnokság (2), Dublecz Karoly (2), csillaghullás (2), VeszprémFest (1), erzsebet program (4), ingatlan (12), nyelvvizsga (2), shotokan karate (3), ötös lottó (101), Paleomedicina (1), europa-bajnok (5), tartozás (1), alkalmassági (1), Komoróczi Lajos (3), hitel (5), tűzijáték (1), levendula (2), vállalkozó (4), Szeiler (63), Hévízi-tó (1), munka (11), jövőkutatás (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), biztosítás (2), Burucs Szabolcs (2), Giro d'Italia (1), Burgonyakutatási Központ (2), nagyik karácsonya (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), freestyle foci (1), marko peter (22), karácsony (20), erdekes (538), Az év orvosa (1), állatvédő (5), téligumi (1), kávé (2), retro (1), regisztráció (1), emléknap (1), Intersport (1), trianon (2), férfi (1), Filharmónia (1), korcsolya (4), Top 50 (1), gasztroblogger (2), labdarugas (25), ARC (1), luxus (4)