Fürdőjárat indul a Balatonnál

2012. február 29.
A bevezetése óta eltelt idő alapján sikeres volt a közös térségi kedvezménykártya elindítása a nyugat-balatoni régióban. A fejlesztések ráadásul tovább folytatódnak, nem csak újabb települések csatlakoznak a West-Balaton kártyához, de a plasztiklap birtokosai minél gyakoribb kártyahasználatát is „jutalmazzák” majd.

Egy év telt el az ingyenes West-Balaton kártya bevezetése óta. Az elmúlt időszakban nemcsak a kártyahasználók, de az elfogadóhelyek száma is jelentősen bővült, így mostanra több mint 90 turisztikai szolgáltató fogadja el a plasztiklapot. A Nyugat-Balaton régióban, így Keszthelyen, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Hévízen, Zalaszentgróton, Kehidakustányban, Zalaszentlászlón, Balatonszentgyörgyön, Reziben és a zalaegerszegi Aquacityben vehető igénybe a kedvezmények széles köre – emelte ki Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kártya használatával jellemzően 10-25 százalék a kedvezmény, de akár a fizetendő összeg felét is meg lehet spórolni: lehet vele a térség legtöbb múzeumába belépőt vásárolni, a túrákhoz biciklit vagy csónakot bérelni, wellness szolgáltatásokat igénybe venni, számos étterem és csárda étlapját végig enni és inni, sőt, a nyugat-balatoni strandok és gyógyfürdők esetében is jól jöhet. A West-Balaton kártyát ráadásul díjmentesen lehet igényelni a helyi Tourinform irodákban azoknak, akik legalább 3 éjszakát töltenek a térségben, és ezt a szálláshely is igazolja.

Az első települési kártya 2002-ben Keszthelyen került kiadásra. Ezt követően számuk folyamatosan gyarapodott, és bár idővel különböző „fejlettségi szintet” értek el, ettől függetlenül minden településen hasonló volt a kártya által biztosított kedvezmények köre. Tavaly viszont négy Balaton-parti település Balatongyörök, Gyenesdiás, Keszthely és Vonyarcvashegy úgy döntött, hogy közös név, a West-Balaton kártya alatt egyesíti az előnyöket. A TDM pályázati támogatás segítségével megvalósult projekt eredményeképpen új elektronikus kártya került bevezetésre, ehhez többnyelvű, a szolgáltatók mellett a térség szinte összes fontos attrakcióját bemutató kedvezményfüzet is tartozik. A térségi összefogás erősíti a településeket, amelyek együtt számos programot tudnak kínálni a szabadidő hasznos eltöltésére, így pedig jelentősen nőhet a Balatonnál eltöltött idő – mondta Tar László. A tervek szerint hamarosan Hévíz és Zalakaros is csatlakozik a rendszerhez, jelentősen bővül az elfogadóhelyek száma, és a kártyához kapcsolódóan tervezik egy törzsutas kedvezményrendszer kidolgozását is. A pályázat eredményeképpen a legtöbb szolgáltató elektronikus leolvasó eszközt is kap, az így kapott statisztikák pedig majd nagyban segítik a turisztikai szakembereket a térséggel kapcsolatos jövőbeni fejlesztésekben.

Többek között ez alapján bővülhet majd újabb állomásokkal a kártyás összefogást is kezdeményező négy település által tavaly útjára indított térségi buszjárat. Ennek útvonala olyan turisztikai attrakciókat érint, amelyek a menetrendszerinti járatokkal nem vagy csak nehezen voltak elérhetőek. A turistabusz tavaly heti négy alakalommal indult útjára, így körjárat közlekedett a Kis-Balatonhoz, a Keszthelyi-hegységbe, Badacsony környékére, és egy pedig a Herend-Tihany útvonalon szállította a turistákat. A térségi pályázat keretében idén várhatóan két járat közlekedhet majd: egy "fürdőjárat" a Balaton irányából a gyógyfürdők felé, és egy "városnéző járat", amely a kistelepülések irányából a nagyobbak, így Keszthely és Hévíz felé invitálja a turistákat, városnézés, múzeumlátogatás céljából.

A közös kedvezményrendszerre építve indulhat el hamarosan a nyugat-balatoni térségben egy közös kerékpárkölcsönző hálózat is. Hévíz és Zalakaros már néhány éve működtet ilyen rendszert, de az együttműködés kibővül a négy Balaton-parti település kölcsönző állomásaival is. A kölcsönzés a sok helyen már bevált „felveszem-leadom” rendszerben működik majd, így a kezdők is bátrabban vállalhatnak akár hosszabb „egyirányú” túrákat is. A West-Balaton kártya kedvezményrendszere természetesen a kölcsönzésre is kiterjed majd, de nemcsak a kerékpárokat, hanem a túravezetést is kedvezményesen lehet majd igénybe venni a turistáknak.

megosztás
hozzászólások
Kis-Balaton (1), bíróság (8), jaras (36), ökölvívás (2), tavaszi szél vizet áraszt (1), Owaimer Aisha (1), Szemfüles egyesület (3), Musica Antiqua (2), Major Veronika (5), autó (3), kékszalag (12), margaret thatcher (1), erzsebet program (4), helikon (41), keszthelyi kilometerek (78), borünnep (24), antsz (15), csapadék (1), C+ fesztivál (1), tabor (6), balett (1), sofőrszolgálat (1), Fodor Edith (3), Clemens Zsófia (1), Év fája (1), pszichoterápia (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), e-kereskedelem (1), országgyűlési képviselő (33), boldog békeidők (2), GESZ (11), úszás (22), munkahely (8), Komoróczi Lajos (3), színház (5), Magyar Telekom (1), parkoló (4), költségvetés (1), Dumaszínház (2), Rigo Csaba (36), Golgota Baptista Gyülekezet (1), tavasz (1), Ács István (10), Szennyai Anita (2), Tata (1), népszavazás (1), operatőr (1), webmark (2), szakács (1), munkanelkuli (2)