Függő lettem, vagy csak gyógyítom magam?

2014. március 19.
A Keszthelyi Kilométerek Egyesület a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1317 számú, Hobbysport szakértő segítséggel című pályázata keretében a mozgásgazdag életmód előnyeire hívja fel a figyelmet. A mostani cikk arról szól, hogy mi áll az amatőr, hobbysportoló erős motíváltságának hátterében.

Ez a kérdés nem a sportos életmód elkezdésekor vagy az újrakezdéskor vetődik fel, hanem akkor, amikor már hosszú évek teltek felkészüléssel, versenyzéssel a sportoló életében. A nem versenyszerűen sportolók estében a fejlődés sikerei és kudarcai során még mi az, ami folyamatosan lendületben tart, amitől újra és újra felveszi a sportoló az edzőruhát és nekiáll az aznapi penzum teljesítésének. Nemcsak a sportoló környezetében, hanem önmagában is felvetődhet a kérdés, hogy „Én most akkor függő lettem? Függök a szokásaimtól, a megszokott életmódomtól és kapaszkodom az elért eredményeimbe? Benne vagyok-e a 22-es csapdájában, napjaim, tevékenységeim nagy része a sport körül forog?” Az egyoldalúvá vált, beszűkült érdeklődés intő jel, amikor minden a már teljesített vagy következő edzések, versenyek és a pulzuszónák körül forog. Ilyenkor általában a társas kapcsolatok egyre ritkábbak és zártabbak lesznek, majd igazán minimálisra csökkennek. A túlterheltség, az állandósuló készültség és koncentráltság is szerepet játszik a magánéleti kapcsolatok sivárabbá válásában, nemegyszer előfordul, hogy a válság közelébe sodródik ebben az életszakaszban a partnerkapcsolat is. A sportoló az önmaga elé állított újabb és egyre nagyobb céloktól erősnek és rendíthetetlennek érzi magát, szinte el is hiszi, hogy teljesítménye határtalan. Az egó növekszik, mármár a  maga karikatúrájává válik környezete szemében. Amikor a sportoló saját határaival tisztában van, akkor képes reálisan látni saját helyét, jelenlegi állapotát is. Fontos pillanat annak felismerése, hogy most, vagy már egy ideje, netán egész régóta a határon lavírozok, nagyon messze vagyok a számomra ideális állapottól, mely rózsszín állapotban a sportolás még örömet okoz, szinte gyógyítja vele magát az egyén, mert levezeti a napi stresszt és a belső feszültségeket. Mint sokan mondják, olyan érzés, mintha „kikapcsolt üzemmódban” lenne az agy sportolás közben, a dolgok leegyszerűsödnek, a kattogó gondolatok lecsillapodnak. Ez a gyógyító funkciója az aktív életmódnak, amely sajnos már 3-4 napos nem mozgással, kényszerszünettel szépen megszűnik. A sportoló feszültté, teste görcsössé, viselkedése türelmetlenné válik. Másik megközelítés, amikor a sportolói sérülések kialakulását főképp a lelki okokra vezetik vissza. A belső feszültségek, a túl magas saját korlátok sokszor okoznak visszatérő, vagy állandó fájdalmakat, majd a megoldódó problémák egyszer csak hirtelen elmúló sérüléseket. Könnyű elképzelni, hogy egy hosszabb sérülés, vagy bármely okból szükségessé váló szünet milyen romboló tud lenni akár testileg, vagy lelkileg.
Amikor a sportolás a hobby kategóriába tartozik, akkor még élvezetes a mozgás, jó érzés elvégezni, teljesíteni, boldogságot okoz minden alkalommal. Ez az állapot egy sokkal nyitottabb, befogadóbb helyzet a szigorú, tervszerűséggel, erős következetességgel végzett munkához  képest. A nyitottság legnagyobb előnye, hogy lehetőséget biztosít a változásra, mely kiindulása lehet a további feljődésnek. Az új edzésmódszerek, új ötletek kipróbálása és tiszta szívből való elfogadása kizárólag a nyitott személyiségű, kiegyensúlyozott sportolóknak adatik meg, akik egy idő után biztos kézzel fogják elegyíteni a megszokott, ezerszer kipróbált, bevált módszereket az újdonságokkal.  

 

megosztás
hozzászólások
Balatoni Limnológiai Intézet (1), erdő (2), festetics (22), migráns (3), posta (1), Szent Márton (3), Táncpanoráma Keszthely (10), Bagyinka Tímea (1), kollégium (1), ökölvívás (2), maraton (59), túlsúlyos (3), alternatív gyógymód (1), kulfold (245), Marsalkó Dávid (1), KDNP (1), Ékszertáska (2), Balatoni Szövetség (3), videó (1), sarmellek (53), diploma (4), gyermekbarát (2), sárkányrepülő (1), Babos Lajos (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Balaton (1157), Balatonfüred (3), medve (1), Balatoni Kurzusok (8), minimálbér (1), Aradvári László (1), advent (226), Zalaszántó (1), koktél (1), vasárnapi nyitvatartás (1), Palya Bea (1), Puskás Tamás (3), Kovács Patrícia (1), nap (2), Nagy Bálint (10), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), vállalkozó (4), Rtime (5), Silver fitness (1), építész (3), előadás (14), pannon egyetem (12), Asperger-szindróma (1), lotus (1), Ifi Ferenc (1)