Friss fejlemények a lakáshitel-piacon

2016. november 28.
A tél általában a lakásvásárlásra való készülődés időszaka hagyományosan. Ilyenkor kevesen vágnak bele a váltásba, szerződéskötésbe, költözésbe és felújításba, de a hirdetéseket már javában nézegetik.

Tavasszal és nyáron jellemző az ingatlanvásárlási boom, így erre felkészülve érdemes a holtidőszakban megismerkedni a hitelpiac aktualitásaival.  

Kamatok a padlószinten
Jelenleg kimondottan kedvezőek a feltételek, így a korábbi éveknél előnyösebben lehet hitel segítségével jutni az új otthonunkhoz. Ha kellően jó ügyfélnek bizonyulunk, akkor most 4 százalék alatti kamattal elérhetőek a hitelek.

A szakértők azt javasolják, nézzünk utána, a bankban erőteljesen sugallt járulékos életbiztosítás vagy hiteltörlesztési biztosítás valóban elengedhetetlen-e a hitel felvételéhez, illetve ki jár jobban vele: mi vagy a pénzintézet. Emellett a lakásbiztosítást általában ajánlják a lakáshitelhez, mondván, érdemes letudni ezt is együttesen. Ezt a szerződést sem egyértelmű, hogy csatoltan érdemes megvenni, választhatunk külön kedvezőbbet. Az ügyfelek szabad biztosítóválasztását egyébként a bankok nem korlátozhatják. Ha van megfelelő biztosítása a kliensnek, nem kötelezhető biztosító váltásra, pusztán kedvezményekkel ösztönözhető a változtatás.

A lényeg tehát, ne bólintsunk rá az összes ajánlatra azért, mert ott vagyunk a bankfiókban, és így egyszerűnek, kézenfekvőnek tűnik. Havonta törleszteni ezeket az addicionális összegeket nem feltétlenül lesz ilyen egyszerű - hogy valóban megéri-e, ezt magunk ki tudjuk számolni, vagy hitelszakértő segíthet dönteni.

A THM és a futamidő az egyik lényeges része a hitelszerződésnek. Fontos emellett tisztán látni, milyen vállalásokat teszünk még a finanszírozó felé, és mi történik, ha nem teljesítjük ezeket.

Legyen minél olcsóbb az előtörlesztés
Az előtörlesztés költségei szintén nagyon érdekesek lehetnek, így minden ajánlatnál érdemes az erre vonatkozó kitételekkel megismerkedni. A bankok többsége lényegében szankcionálja a hitelfelvevőt, amennyiben lakáshitelét idő előtt szeretné visszafizetni. Az ügyfél szeretné “ledobni” a hitelt, és kilépni belőle, ha teheti, mivel ezzel sok pénzt takaríthat meg. A pénzintézetnek ez nem olyan jó üzlet, ezért akadályokat görget elé. Nem csak az 1 százalékos előtörlesztési díjat, hanem a hitel felvételekor - akció keretében - elengedett induló díjakat is kifizetteti általában a cég, ha 3-5 éven belül elő- vagy végtörlesztésre kerül sor.

Ha ilyen barátságtalan feltételekkel korán előtörleszthető kölcsönnel rendelkezünk, egy remek megoldás a lakástakarék (lakás-előtakarékosság), akár több darab is egy családban, amelynek vagy amelyeknek betörlesztésével csökkenthető ez a költség.

megosztás
hozzászólások
hullámmasszázs (1), párbajtőr (1), cselgáncs (1), tanulmány (11), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), HUSZ (7), Naszádos Antal (1), karácsony (20), hotel mirage (1), deviza (1), állami (1), Hotel Zenit (3), ország torta (1), KiBeszél (14), Fodor Márk (8), fa (1), mobil (2), baleset (169), Hanse (2), koktél (1), Kehidakustány (1), kékszalag (12), gyed (3), riporter (1), Táncpanoráma Keszthely (10), minisztérium (7), labdarugas (25), Papp Gabor (227), gyümölcs (2), paralimpia (4), Sziládi-Kovács Tibor (2), szerelem (1), születés (16), Főügyészség (7), Orbán Viktor (3), Brüsszel (1), bolt (3), jövőkutatás (1), Joós Attila (1), ZalaSprings Golf Resort (2), vendégéjszaka (2), egészség (131), Szeiler Gábor (1), Semmelweis Egyetem (1), képviselő-jelölt (5), természetgyógyászat (2), Serenity Hill (1), programajánló (19), ellenőrzés (2), Ékszertáska (2)