Franciaországi árverésen vásárolt bútorokat a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum

2015. június 20.
A 19. században, XVI. Lajos korabeli stílusban készült ülőbútorokat vásárolt egy lyoni árverésen a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, amelynek termeiben a Festeticsek eredeti műtárgyai is egyre gyarapodnak - hangzott el az újonnan beszerzett bútorok csütörtöki bemutatásánPuskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára a keszthelyi bemutatón azt mondta: "a legkevésbé sem olcsó megoldás", de élni kell azzal a lehetőséggel is, hogy a megújuló magyarországi kastélyok és várak berendezéseit akár külföldi árveréseken gyarapítsák.
A politikus kifejtette: a tavaly elfogadott nemzeti kastélyprogram keretében több mint 30 hazai kastély megújítása indult el, az erre fordítandó összeg meghaladja a 40 milliárd forintot. Hamarosan másodszor, már végleges formájában kerül a kormány elé egy hasonló program, amely a várak állagmegóvását, fejlesztését taglalja, és a szintén 30 vár beruházásait segítő terv mintegy 20 milliárd forintból valósulhat meg.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felújításokat követően a fenntartható működtetés is kiemelten fontos, ezért kell olyan attrakciókkal bővíteni a kastélyokat, várakat, amelyek vonzzák a látogatókat. Az ország leglátogatottabb kastélyát, a keszthelyit évente mintegy 200 ezren keresik fel, és az a cél, hogy más kastélyoknál is jelentősen növekedjen a látogatottság.
Ehhez egyebek mellett olyan hiteles, korhű környezetre, enteriőrre van szükség, amely valódi "időutazásra" invitálja a turistákat. A berendezési tárgyakat csak ritkán lehet eredetiként megszerezni, de a kormány szándéka az, hogy a múzeumok raktáraiban lévő bútorok és műtárgyak a kastélyok, várak berendezési tárgyai legyenek.
   
Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezetője hozzátette: valóban "nem bevett gyakorlat" a hazai múzeumok történetében, ahogy a 10 karszékből és egy kanapéból álló együttest Lyonban megvásárolták. A bútorok ára, az árverező ház jutaléka és a szállítás költségei összesen 8,5 millió forintot tettek ki, ezt pályázati forrásból, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tudták biztosítani.
Felidézte, hogy két évvel ezelőtt a keszthelyi kastélyból a kormány 73 műtárgyat, bútort adott vissza a Sigray családnak mint jogos örökösnek, és pótlásként azóta egyre több olyan berendezési tárgyat sikerült felkutatni és megszerezni, amely egykor a Festeticsek birtokában volt. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből például már csaknem 20 bútort hoztak vissza és részben restauráltak is, de továbbiak is érkeznek még. Lakossági felhívásban kerestek még eredeti tárgyakat, de csak kevés jelentkező akadt, nemrég viszont sikerült megállapodni egy olyan pad visszavásárlásáról, amelyen a hercegi család címere látható.
   
Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón egyebek mellett arról beszélt, hogy a Helikon Kastélymúzeumban folyamatos az értékek gyarapítása. A keszthelyi múzeum pedig országos viszonylatban is a legjobb példa arra, hogy miként lehet az értékőrzést a kulturális turizmussal egybekötni. MTI

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
macska (1), pedagógus (6), borünnep (24), uzemanyag (24), gyümölcs (2), cégtörlés (3), fesztival (93), jaras (36), Bródy János (1), dunantul (23), ellazulás (1), angus marha (1), Básti Juli (1), Hévíz (1219), Fejér György Városi Könyvtár (52), magyar dal napja (8), jégpálya (4), verseny (2), kereskedelem (1), keszthely program (1241), Palásthy Bese (2), gyógytornász (1), Lidl (1), úszás (22), Gachályi András (3), szakma (1), trianon (2), facebook (15), Forstner Anna (1), levendula (2), Oláh Péter (2), állatorvos (1), Happy Dixieland Band (8), Astellas-díj (2), Gelencsér Kálmán (2), efott (6), C+ fesztivál (1), Amazon (3), miniszterelnök (2), DRV Zrt. (3), kiállítás (16), jogsebész (9), Illés Fanni (1), életveszély (1), vitorlázás (37), ötös lottó (101), szakács (1), gyógyítás (2), arckezelés (1), gyenesdias (213)