Forrón, hidegen, feketén, színesen - a baristák viadalán megszületett a Balaton kávéja is

2017. május 09.
Üdítő pillanat, azaz egy citrommal, naranccsal és szirupokkal megbolondított jeges kávé lett a Balaton kávéja a Balatoni Barista Bajnokságon, ahol megválasztották a régió legjobb kávémesterét is.

A hajdan híres kávéházi kultúra újbóli életre keltése, a minőségi kávék elterjesztése a célja a május első szombatján immár második alkalommal megrendezett  Balatoni Barista Bajnokságnak. Gyenesdiáson, A Darnay pince, rendezvénypajta és piknikkertben  gyűltek össze a kávémesterek, akiknek negyed óra alatt kellett elkészíteni négy-négy adag eszpresszót, cappuccinót és  saját maguk által kitalált kávéitalt.

– Szeretném, ha a balatoni cukrászdákban, kávézókban is minőségi kávét tudnának kínálni a vendégeknek. Ehhez nem elég csak az alapanyag, szaktudás is szükséges hozzá és a gépek rendszeres karbantartása is fontos – mondta el Somogyi Zoltán Max gyenesdiási gasztroblogger, gasztronómiai tanácsadó, a verseny ötletgazdája és szervezője.

A bírálók sok más szempont mellett figyelték például, hogy a baristáknak a megadott időn belül sikerül-e azt összes italt tálalni, hogy milyen tisztán dolgoznak, milyen színű, illatú és ízű ital kerül a csészékbe, poharakba. A bajnokságon minden versenyző ugyanazon alapanyagból dolgozott, így a közönség is megtapasztalhatta: az azonos pörkölésű őrleményből mindenki más-és másfajta feketelevest készít. A második versenyszámban aztán már nem csak az ízek, hanem a látvány is főszerepet játszott: csodás minták, virágok, sőt még maci is született tejhabból a cappuccinók tetejére a versenyzők keze nyomán. A harmadik kategória pedig nem kis kreativitást igényelt: a baristák saját ötletük alapján összeállított italukat készítették el és kínálták.

Szathmáry Dóra kreációja lett a 2017-es esztendő  Balaton kávéja. A versenyzőtől megtudtuk: az Üdítő pillanat nevet kapott italhoz egy-egy szelet citromot és narancsot facsart, cukor, valamint popcorn szirupot adott hozzá, dupla eszpresszóval összerázta és  jéggel szervírozta.

– Reményeink szerint a Balaton kávéját minél több vendéglátóhelyen kínáják majd. Az is szempont volt a  kiválasztásánál,  hogy télen-nyáron hozzáférhető alapanyagok alkossák és hogy valamilyen módon illeszkedjen a Balatonhoz – tudtuk meg Somogyi Zoltán Maxtól.

A Balaton kávéja hamarosan külön honlapot is kap, ahol  a baristák, vendéglátóhelyek megtalálják  a pontos receptet, a vendégek pedig azoknak a cukrászdáknak, kávéházaknak listáját,  ahol kínálják az italt.

A Balaton Barista Bajnoka címet összteljesítménye alapján az első helyezett Erdélyi Regina nyerte el. A versenyen második lett Csóka Richárd, harmadik Víg Attila Olivér. Számos különdíj – köztük a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Balaton Turizmus Szövetség elismerése – is gazdára talált.

A Balatoni Barista Bajnokságot kávéscsésze-bemutató és a gyűjteményről szóló előadás is színesítette, a közönség nem csak kóstolgathatta feketelevest, hanem érdekességeket megtudva kalandozhatott a kávé és kávézás történelmében és világában, valamint a  csokoládékészítés titkaival is ismerkedhetett.

megosztás
hozzászólások
Novák Péter (1), ÉrtékTrend (35), megemlékezés (10), divat (4), jaras (36), kozlekedes (8), Horvath Terez jegyzo (29), gyász (1), Bátortábor (1), középiskola (1), hospice (1), vitorlásverseny (30), 3D (1), túlsúlyos (3), rádió (1), adomány (1), Serenity Hill (1), egyetem (188), rezsi (18), Pelso Társaság (6), kutyás strand (5), nyugdíjas (2), bank (7), Balaton Sound (2), Balaton (1157), balatoni strandbelépő (1), Márton nap (1), kereskedelem (1), Koncz Zsuzsa (1), utánpótlás (1), online (1), Balatonfüred (3), időkép.hu (2), power-bank (1), koktél (1), igazgató (1), marko peter (22), testkezelés (2), Táncpanoráma Keszthely (10), GESZ (11), erdekes (538), Kardos Gábor (6), Katedra nyelviskola (5), google (3), internet (20), taverna (25), baleset (169), szakács (1), Mándó Zsuzsanna (1), Rezi (1)