Fogamzásgátló hormon juthat be a Balatonba

2016. június 09.
A tihanyi limnológiai kutatóintézet szakemberei azt vizsgálják, hogy a tisztított szennyvízzel milyen fajta és mekkora koncentrátumú gyógyszerszármazékok folyhatnak bele a tóba. A női fogamzásgátló tabletták hormontartalmát emelték ki, ami a Balaton vízgyűjtő területén már egyértelműen kimutatható.Bár a szennyvíz alapos tisztításon megy át Magyarországon, de a jelenleg alkalmazott módszerrel a gyógyszerszármazékokat teljesen nem lehet kivonni belőle.
Jó hír, hogy egyelőre elenyésző az élővizekben megtalálható hormonok mennyisége, de idővel  jelenlétük a Balaton élővilágára és az emberekre is veszélyes lehet - írja a hirado.hu.

Pirger Zsolt az intézet szakembere az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, ezeket a gyógyszerhatóanyagokat – például a szteránvázas vegyületeket, amilyenek ezek a fogamzásgátló hormonok is -, körülbelül tíz-harminc százalékos hatékonysággal tudják eltávolítani a szennyvíztisztítók.
Tehát a kibocsátott, tisztított szennyvíz, hetven-kilencven százalékban tartalmazza azokat a biológiailag aktív hormonokat, amelyek normál élettani folyamat útján kiválasztódnak az emberi szervezetből – tette hozzá.
Szerencsére van megoldás a problémára. A szakember szerint a szennyvíztisztítási technológiák azok, amiken változtatni kellene és ezen változtatnak is; több irányban kezdődtek meg a kutatások.

És, hogy pontosan milyen arányban van gyógyszerszármazék a Balaton vízgyűjtőjében? Maász Gábor az intézet másik kutatója kifejtette, nagyságrendileg 1:10 nanogram per literes koncentráció-tartományban vannak jelen.
Szavai szerint ez nagyjából a világ átlagos szennyezettségét tükrözi, tehát semmiképpen sem extrém magas szennyezettségről van szó; általában átlagos európai értéket detektálnak.
Az is fontos kérdés, hogy a szennyezés miatt idővel felborulhat-e az ökológiai egyensúly.
Pirger Zsolt hozzátette, ha nem figyel oda a világ népessége ezekre a globális problémákra, úgy ez a környezetszennyezés gyakorlatilag felboríthatja az ökológiai egyensúlyt. Szavai szerint a szennyvíztisztítók a tisztított szennyvizüket ezekbe a vízi ökoszisztémákba juttatják vissza
- Hogyha eltűnnek egy adott életközösségből a vízi rovarok, mert mondjuk az ő szaporodásbiológiájukat annyira befolyásolják lokálisan ezek a hormonok, akkor el lehet képzelni, hogy az egész tápláléklánc azon a helyen felborul – tette hozzá.
A kutatók vízicsigákon kísérleteznek a leggyakrabban. Például azt nézik, milyen az aktivitásuk hormonkezelés előtt és közvetlenül utána.
A szakember kifejtette, teljesen szabadon lehet a Balatonban fürödni, vízminősége kiváló. A csapvízhez hasonlóan nincs nagy gond, de az tény, hogy a női fogamzásgátló származékok kimutathatóak a tó vízgyűjtő területén, ebből adódóan bekerülhetnek a csapvízhálózatba is – magyarázta a műsorban.

A jelenleg forgalomban lévő fogamzásgátló tabletták többsége rendkívül alacsony hormontartalmú, egyebek mellett ennek köszönhető, hogy egyelőre csak nagyon kismértékben található gyógyszerszármazék élővizeinkben.
De a magyar és külföldi kutatások egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad félvállról venni a problémát.

megosztás
hozzászólások
Bóka György (2), alga (1), Burgonyakutatási Központ (2), diákolimpia (1), dinnye (1), Horváth Mariann (1), Darren Cranmer (2), vonat (7), parkolás (8), Intersport (1), Bagyinka Tímea (1), női gombolkodó (5), sütemény (1), Budapest (3), sajtóközlemény (5), földrengés (2), tanulás (2), festetics (22), Schmied Zoltán (1), Németh József (1), szüret (4), online (1), hatos lottó (93), Liszkay (2), meteorologia (146), Joós Attila (1), újszülött (1), fájdalomambulancia (2), könyvbemutató (2), Major Veronika (5), vallás (1), Vatikán (1), Keszthely HUSZ (3), esküvő (9), La Montanara (1), energia (7), maraton (59), rádió (1), Bartha Gábor (34), webmark (2), Németh Veronika (1), kormany (11), jóga (1), utazas (15), mav (25), Reischl-sörház (1), boksz (3), vitorlázás (37), keszthely (4040), ruha (2)