Figyelem továbbtanulók! - Változások a felvételi eljárásban

2012. december 11.
2013-ban nem változnak a felsőoktatási felvételi követelmények, nem változik a pontozási rendszer, és érdemben nem módosulnak a felvételi besorolás elvei sem. A 2013. évi felsőoktatási felvételi eljárás azonban több szempontból újszerű lesz.

Ezt a folyamatot már teljes egészében a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény előírásai szabályozzák. Ennek megfelelően a fiatalok újra az osztatlan tanárszakokra jelentkezhetnek (és általános iskolai, vagy középiskolai tanárok lehetnek), új képzési formaként találkozhatnak a felsőoktatási szakképzéssel, és meg kell ismerkedniük a magyar állami ösztöndíjas, magyar állami részösztöndíjas és önköltséges képzés fogalmával, illetve azzal, hogy a nagyobb felelősségvállalás érdekében mindenkinek ki kell vennie a részét valamilyen formában a felsőoktatási tanulmányai költségeinek viseléséből.

Ezek a változások igen nagy feladatot jelentenek olyan szempontból is, hogy el kell készíteni a végrehajtási rendeleteket, át kell alakítani a felvételi tájékoztatót, a jelentkezési lapot, illetve korrigálni kell a felvételi eljárást támogató informatikai folyamatokat is. A kormány a közelmúltban fogadta el a felsőoktatási szakképzések és az osztatlan tanárképzések indításának feltételeit szabályozó rendeletét, a napokban elfogadta a felvehető állami ösztöndíjjal és részösztöndíjjal finanszírozott létszámról szóló határozatát, illetve néhány napon belül tárgyalja a felvételi eljárást szabályozó rendeletet.

A fenti változásokra, illetve az internethasználat elterjedésére, és az elektronikus ügyintézési feltételek fejlődésére tekintettel a felsőoktatási felvételi tájékoztató a törvényben előírt határidőre, vagyis 2012. december 31-éig, idén először elektronikus formában jelenik meg, és megtalálható lesz a www.felvi.hu honlapon, és elérhető lesz a www.kormany.hu és a www.oktatas.hu honlapokról. Ezt követően 2013. január folyamán a megszokott nyomtatott kiadvány formájában is megjelenik. Ezt követően legkésőbb 2013. január 31-éig jelenik meg az online tájékoztató hivatalos kiegészítése a felsőoktatási szakképzésekkel és az osztatlan tanárképzésekkel kapcsolatos információkkal.

Ezzel összhangban a jelentkezési időszak is megváltozik, 2013. január végétől március 1-jéig lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre – ezzel együtt az érettségi vizsgákra – így mindenkinek megfelelő idő áll majd rendelkezésére, hogy megfontolt döntés alapján jelentkezzen továbbtanulásra.

A további tudnivalókról a kormánydöntéseket követően tájékoztatjuk Önöket.

(Oktatásért Felelős Államtitkárság)
 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
tanulmány (11), pápa (1), Csősz-Tóth Norbert (1), Udvaros Dorottya (1), Naszádos Antal (1), tavaszi szél vizet áraszt (1), kutatas (81), mozi (13), torkos csütörtök (3), Halott pénz (1), adó (6), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Keszthely HUSZ (3), keszthelyi kilometerek (78), Don (1), jogosítvány (1), szabadsag (2), Rio 2016 (32), Golden Globe (3), Központi Statisztikai Hivatal (3), FINA vizes világbajnokság (1), vasárnapi nyitvatartás (1), Balaton átúszás (5), jogszabály (1), sarmellek (53), alkohol (4), álláshirdetés (18), Anna-bál (2), túlsúlyos (3), Bátortábor (1), hó (4), atlétika (6), VeszprémFest (1), Torsa Dániel (1), Főzzünk játszva (2), kozlekedes (8), Babos Lajos (1), Forstner Anna (1), munkaviszony (1), vívás (1), freestyle foci (1), alternatív gyógymód (1), vallás (1), footgolf (1), Balaton-part (10), Varga Terézia (1), Ugrimanók (1), Pálfi László (1), idojaras (262), Mikulás (8)