Fidesz-KDNP frakció vs Ruzsics polgármester

2015. október 29.
Személyeskedésektől sem mentes szóváltás zajlott a mai keszthelyi testületi ülésen. Fidesz-KDNP frakció vs polgármester.Göncz Árpád nemrég elhunyt köztársasági elnökre emlékeztek egy perces néma felállással a képviselő-testület tagjai az októberi soros ülés kezdetén.

Ezt követően a napirendi pontok elfogadásánál „megállt az idő”. Ruzsics Ferenc polgármester egy olyan előterjesztést kívánt sürgősségi napirendként beterjeszteni, mely a közutas engedélyeztetés körében javasolt módosítást. Amint elmondta, ez azért vált szükségessé, mert a jelenlegi gyakorlat törvénybe ütköző. E sürgősségi téma tárgyalását a Fidesz-KDNP frakció tagjai nem támogatták, így azt az ülésen nem tárgyalhatták. Ezt követően személyeskedésektől sem mentes szóváltás kezdődött. A polgármester Keszthely városához, képviselő-testületéhez méltatlannak nevezte ezt a megoldási módot, s hozzátette: a nemmel voksolók szavazataikkal azt érték el, hogy az engedélyezések tömkelege a képviselő-testület hatáskörébe kerül, évente több száz ügyről kell dönteniük miközben a kérelmezőnek a gyorsabb hivatali eljárás helyett meg kell várniuk a testületi döntést. A frakció tagjai közül többen is hangsúlyozták: azért nem támogatták a sürgősségi tárgyalást, merthogy nem kapták meg időben a témáról szóló anyagot, s azt nem tudták átnézni. A polgármester kijelentette, hogy a testületi ülés megkezdéséig megkért kiegészítő anyagot már előző nap este megkapták a képviselők, így annak áttanulmányozására elég idő állt rendelkezésükre. A frakció tagjai hozzátették: a megoldást keresik, a következő ülésen felkészülten tudnak majd tárgyalni a részletekről. Számos hozzászólás következett, melyekben egyéb témák és kérdések is felmerültek a felek – a polgármester és a frakciótagok - részéről. Az ellenzék tagjaitól elhangzott: jobb lenne, ha e problémákat nem az ülésen, hanem azon kívül, más fórumokon beszélnék meg, egyeztetnék. Többen jelezték, hogy a város ügye és nem a pártérdek a lényeg. Az egy és háromnegyed órás szóváltást végül Mohácsi József az ügyrendi gomb lenyomásával zárta le.

 

A lejárt határozatok végrehajtásáról szóló tájékoztatókat követően a város törzsvagyonának átminősítéséről szóló önkormányzati rendeletet módosították, majd a negyedévi belső ellenőrzés teljesítéséről tárgyaltak a képviselők. Ezután a jövő évi turisztikai szezonra való felkészülésről szóló intézkedési terv került a testület elé. A lehetőségeket vázolva Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója számos javaslatot tett a jobbítás érdekében. A testület az eredeti anyaggal kapcsolatosan úgy foglalt állást, hogy azt kiegészítik, s második fordulóban újratárgyalják. Következett a téli hószolgálati- és síkosság-mentesítési operatív terv jóváhagyása, majd Keszthely nemzetközi kapcsolatairól hangzott el tájékoztató.
Az egyéb ügyek tárgyalása keretében a képviselő-testület felülvizsgálta a családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás ellátási módját és szervezeti kereteit, majd támogatást biztosított Vaszary Kolos bíboros emlékművéhez. Tárgyaltak emléktábla elhelyezéséről, a GESZ kenyérsütő kemence létesítésére beadott kérelméről, majd meghatározták a jövő évi helyiségbérleti díjakat és kedvezményeket.
Zárt ülésen a Pro Cultura Keszthely kitüntető cím adományozásáról és egyedi lakásügyekről tárgyalt a testület.

 

megosztás
hozzászólások
Alsópáhok (51), középiskola (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), Szent Márton (3), Szabó Ilona (1), rezsi (18), Csótár András (58), halottak napja (1), Balatonátcsúszás (1), betegség (12), Manninger Jenő (384), tappenz (1), TDM (3), világbajnokság (2), Főzzünk játszva (2), ZalaSprings Golf Resort (2), proa (1), pannon egyetem (12), Katedra nyelviskola (5), vasárnapi nyitvatartás (1), parlament (72), téligumi (1), medve (1), tollaslabda (1), alga (1), lotus (1), étel (3), VeszprémFest (1), Semmelweis Egyetem (1), trianon (2), jogosítvány (1), egeszsegugy (266), fájdalommentes (3), Varga Andrea (13), hitel (5), balett (1), jégpálya (4), paralimpia (4), shotokan karate (3), Pálfi Attila (1), Papp Gabor (227), oscar (13), Életfa iskola (2), tanulmány (11), gyermekszám (1), csokoládé (2), kezilabda (64), Pelso Társaság (6), erdekes (538), Saul fia (7)