Fenyőpusztulás a Keszthelyi-hegységben

2014. március 27.
A Bakonyerdő Zrt. keszthelyi erdészeténél már korábban is előfordult fenyőpusztulás, akkor 300 hektárt érintett a megbetegedés. A mostani pusztulás mértéke méréseink szerint a Keszthelyi-hegység több mint kétharmadát, 4000 hektárt érint.

A 2011. évi meleg és száraz ősz és az azt követő, kevés csapadékot hozó tél után a hegység több részén egyre nagyobb arányú lett a fenyők kiszáradása. A Bakonyerdő Zrt., felismerve a helyzet súlyosságát, 2012 áprilisában vizsgálatot kezdeményezett a fenyőpusztulás okainak jobb megismerésére. Az eredmények csak megerősítették az erdőgazdaság feltételezéseit (a pusztulás oka a nagyfokú szárazság és a nyomában fellépő gombafertőzés), s sürgették a mielőbbi erélyes kárfelszámolás megkezdését. A pusztulás sajnos a nyári egészségi termelések után is folytatódott, a fák jelentős része még mindig fertőzöttséget mutatott.

A tömeges száradás miatt az élőhelyek megóvása, egy katasztrofális erdőtűz elkerülése érdekében szükséges a kárfelszámolás mielőbbi elvégzése, a fakitermelések vegetációs időn kívül és vegetációs időben is tartó végzése, amit igyekszünk a lakók és a turisták nyugalmának megóvása mellett végezni.
A termelések viszonylag rövid időintervallumon belül jelentős változásokat hoznak, hozhatnak az érintett településekhez – Keszthely, Vállus, Gyenesdiás, Balatongyörök, Zalaszántó, Rezi, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Balatonederics, Lesencefalu – tartozó erdőterületek tájképében. A közös munka eredményeképpen a dolomittömbben – várhatóan – tartós, stabil, természetes, egészséges élőhelyek, zömükben őshonos erdő- és gyeptársulások jönnek létre. Erdeink, kirándulóhelyeink természetesen továbbra is látogathatók, de fokozott óvatosságra intünk mindenkit!
Bakonyerdő Zrt.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Zalaszántó (1), margaret thatcher (1), erzsebet program (4), pálinka (2), Jazz Fiesta (2), kisterseg (20), helikon (41), ünnep (141), Lidl (1), vonat (7), keresztény (2), Március 15 (2), golf (11), kert (1), egyetem (188), Barista bajnokság (2), zene (23), repülőtér (21), Babos Lajos (1), szalon (1), Lisa (35), Vaszily Zsolt (3), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Pampetrics Milán (2), szilveszter (6), verkli (5), Erdély (2), vívás (1), verseny (2), parkolás (8), felsőoktatás (9), adó (6), cselgáncs (1), Puskás Tamás (3), LMP (4), bor (26), munkanelkuli (2), videó (1), lovaglás (2), fogyasztóvédelem (1), kultura (22), nav (29), Miss Balaton (1), egészség (131), Saul fia (7), jaras (36), transzfer (1), időkép.hu (2), programajánló (19), power-bank (1)