Félünk a telefon nélküliségtől?

2012. április 13.
Egy friss felmérés szerint a mobiltelefon tulajdonosok kétharmada érzi magát rosszul, ha elfelejti magával vinni mobilkészülékét. A szakértők szerint a nomofóbia jelensége mindkét nemre, de inkább a nőkre jellemző.

A nomofóbia, azaz az angol „no-mobile-phone phobia" rövidítésének fogalmát 2008-ban alkották meg, és azt a kellemetlen hiányérzetet írja le, amelyet akkor érzünk, ha mobil telefonkészülékünk nincs velünk, és így az azonnali kapcsolatteremtés szempontjából elérhetetlenek vagyunk. A telefon nélküliségtől való félelem egy friss brit felmérés szerint ijesztő mértékben terjed. A SecurEnvoy által ezer válaszadó bevonásával készült vizsgálat szerint a mobiltulajdonosok 66 százaléka érzi magát rosszul, ha nincs nála a telefonja.

A kutatás eredményei szerint a nők azok, akik az otthon felejtett készülékek miatt rosszabbul érzik magukat. Míg ők 70, a férfiak 61 százaléka szenved a nomofóbia állapotától. A különbség oka ugyanakkor a felmérés szerint az, hogy a férfiak nagyobb arányban rendelkeznek kettő készülékkel is, így esetükben kisebb a valószínűsége annak, hogy mindkét mobiljukat elfelejtik vagy elhagyják, és így elérhetetlenekké válnak.

A korcsoportokat tekintve a legfiatalabbak körében a legnagyobb a nomofóbiások aránya. A 18-24 év közötti korosztály 77, a 25-34 évesek 68 százaléka érzi kellemetlennek, ha nincs vele a telefonja. A két korcsoporton túl az 55 év felettiek érzik leginkább zavarónak a készülék hiányát.

A nomofóbia kérdését először 2008-ban mérték, akkor a válaszadók 53 százaléka panaszkodott hiányérzetre, ami azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben a mobilkészülékhez társított szükségérzet tovább erősödött, és ezzel együtt nőtt azok aránya, akik bizonytalannak érzik magukat nélküle.
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

megosztás
hozzászólások
Pampetrics Milán (2), holdfogyatkozás (1), nav (29), Carbona (9), shotokan (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), egyetem (188), szakács (1), szépségápolás (8), meteorologia (146), árviz (2), zala (1156), Bethesda (1), fagylalt (6), Astellas-díj (2), egynapos sebészet (1), Gachályi András (3), Bedő Beáta (10), Nagy Bálint (10), Zalaköveskút (1), festetics (22), Street Festival Keszthely (1), Zala Volán (1), Vaszily Zsolt (3), farsang (2), Kastély kávézó (1), labdarugas (25), rendőr (3), kormany (11), Csengei Agota (16), Szeiler Gábor (1), parkolás (8), keszthely program (1241), reklám (1), regisztráció (1), rezidance (5), Palásthy Bese (2), zeneszerző (1), bolt (3), idegenforgalmi adó (1), Mátrai Gabriella (2), nyelvtanulás (3), Suba Alexandra (1), Bátortábor (1), sorkötelezett (1), konyha (1), csapadék (1), Libás (2), Ranolder (1), nap (2)