Felszámolják a sármelléki repülőtér bérlőjének anyacégét

2011. augusztus 25.
Felszámolási eljárás indult a sármelléki FlyBalaton repülőteret bérlő társaság anyacége ellen, de a felszámoló közlése szerint a repülőtér működését ez nem érinti.

Beznicza Árpád, a Zala Megyei Bíróság szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére közölte: kedden vált jogerőssé a Sármelléken bejegyzett Aviation Group Zrt. felszámolása, amelynek végrehajtására sorsolás útján a Vectigalis Zrt.-t jelölték ki. A társaság az addigi budapesti székhelyét megváltoztatva idén júniusban lett bejegyezve a sármelléki repülőtér címén, a felszámolást saját maga kezdeményezte.
A Népszabadság csütörtöki információja szerint a felszámolásra kerülő Aviation Group az SCD Group Zrt. jogutódja, legfontosabb vagyoneleme pedig az az FB Airport Kft., amely jelenleg a FlyBalaton bérlője és üzemeltetője.
A korábbi közlések szerint az FB Airport a repülőtér egykori tulajdonosának felszámolójától, a Vectigalis Zrt.-től bérli a repülőtér eszközeit. A Cape Clear Avitation (CCA) Kft. ellen - annak tartozásai miatt - 2009 novemberében indult felszámolási eljárás, amelyre ugyancsak a Vectigalist jelölte ki a Zala Megyei Bíróság.
Varga Jenő, a Vectigalis Zrt. elnök-igazgatója az MTI kérdésére csütörtökön azt mondta: a FlyBalaton működését nem érinti, hogy a korábbi tulajdonosnak és a bérlő anyacégének is azonos a felszámolója. Hangsúlyozta: "így a működtetés és az értékesítés közelebb van egymáshoz", ez pedig a repülőtér és a térség, valamint a turizmus érdekét egyaránt szolgálja.
Megerősítette a Napi Gazdaság csütörtöki közlését, miszerint megegyezett a repülőtér üzemeltetési jogával és más balatoni vagyonelemekkel is rendelkező Turisztika Hungária Kft.-vel mint új tulajdonossal a további működtetésről, és újból meghirdette értékesítésre egymilliárd forintért a reptéri ingatlanokat. (Az SCD Csoport augusztus elején adta el a Balaton-fejlesztési Programot, a FlyBalaton repülőtér hosszú távú bérleti és üzemeltetési jogát, valamint a Hunguest Hotel vételi opcióját tulajdonló cégét, a Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t az újonnan alapított Turisztika Hungária Kft.-nek.)
Varga Jenő kiemelte: az új tulajdonos és a hozzá kapcsolódó cégek, valamint a felszámoló Vectigalis között "szükségszerű egy együttműködés", mert nem képes külön működni a sármelléki repülőtér terminálépülete, eszközei, a kifutópálya és az a négyszáz hektárnyi terület, amin ez található.  
Hozzátette, hogy jelenleg nagyon nehéz gazdasági helyzetben van a repülőtér, s az esetleges zavar "a térség turisztikai érdekét sértené". Tárgyalnak az új tulajdonossal és a hévízi önkormányzattal is, amely részt venne a repülőtér működtetésében, s az eszközökkel és ingatlanokkal történő egységes gazdálkodás talán segíti a FlyBalaton értékesítését is. mti

megosztás
hozzászólások
Életfa iskola (2), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), sárkányrepülő (1), advent (224), költészet napja (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), vonyarcvashegy (157), Bethesda (1), Balsai Móni (1), webmark (2), borünnep (23), Bálint NatáLia (2), Eurovíziós Dalfesztivál (1), Zala folyó (1), piac (6), Németh Veronika (1), goldmark muvelodési kozpont (60), eltűnt (5), unicef (1), kékszalag (12), Nardai Sarolta (1), SzezOn bevásárló közösség (1), mav (25), munkaszünet (1), parkoló (4), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), ünnep (141), gyes (2), Major Veronika (4), Zalaegerszegi Törvényszék (12), monitormagazin (107), jogosítvány (1), sütemény (1), katona (1), Magyar Turizmus Zrt (45), Gachályi András (3), rezsi (18), szalon (1), apartman (3), Biró Lajos (1), országgyűlési képviselő (33), migráns (3), Télikert (5), Owaimer Zoheir (1), színház (5), Laky András (2), Széll Tamás (1), cselgáncs (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Gyertyánági Endre (1)