Felkészült tanárok, túl alacsony fizetéssel - A fiatalok értékelése tanáraikról

2013. június 26.
A fiatalok háromnegyedének volt olyan tanára, akinek szakmai tudását rendkívül magas színvonalúnak tartotta, akiktől nagyon sokat lehetett tanulni. Fele részük olyan pedagógusra is emlékszik, akivel meg tudta beszélni a személyes problémáit, akik segítettek gondjai megoldásában.

Csaknem ugyanennyien, 46 százaléknyian találtak a tanáraik között olyant, akivel tudnak azonosulni, akinek az élete követendő példa számukra. Mind az általános iskolai, mint a középfokú intézményekben dolgozó pedagógusok munkáját a társadalom számára hasznosnak ítélik – egy ötfokú skálán 4,4-es és 4,3-as osztályzatokkal értékelik. A fiatalok szerint az oktató, nevelő munka anyagi elismertségén lenne mit javítani, a pénzbeli megbecsülés szintjét elég alacsonynak érzékelik – az ötfokú skálán 2,3-es értékkel fejezték ezt ki - ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet az elmúlt 3 hónapban készített az Ipsos, a 15-25 év közöttieket reprezentáló 550 fő személyes módon történő megkérdezésével.

Nem csak az idősebbeknek vannak emlékei nagy tudású tanáregyéniségekről, a fiatalok többsége, 75 százalékának is vannak, voltak ilyen tanárai. A jelenleg iskolába járók 84 százaléka találkozik magas színvonalú órákat tartó oktatóval, a már dolgozók 60 százalékának jutott eszébe egykori tanárai közül ilyen. Pedagógusaik jelentős szakmai felkészültségéről főleg a nagyobb városok fiataljai számoltak be (Budapesten 82, a megyeszékhelyeken 92 százalék), de a kis-középvárosokban és a községekben is a többségnek (72 illetve 65 százaléknak) voltak olyan tanárai, akik tudását rendkívülinek tartották.

A fiatal felnőttek 48 százalékát tanította olyan tanár, aki többet adott a tantárgyak oktatásánál, nevelőként, gondjai megoldásában is részt vett az életében. Az iskolarendszer mindegyik típusában az átlagnak megfelelő arányban tapasztaltak a diákok a problémákra érzékeny tanárokat, s egyformán jellemző volt ez a városokban és a falvakban is. A jelenleg is tanulók körében intenzívebb a serdülőkori gondokra is figyelő pedagógussal való beszélgetések élménye: 53 százalékuk tett említést ilyen tanárról. A már nem tanuló fiatal felnőttek körében 39 százaléknyian emlékeznek magánéletükkel is foglalkozó pedagógusokra.

A fiatal korosztály tagjainak csaknem fele (46 százaléka) példaképnek tartja valamelyik tanárát. A lányok jóval nagyobb arányban találtak a maguk számára követendő életúttal rendelkező pedagógust, mint a fiúk (52 illetve 40 százalék). A szakmunkásképzőkben, szakiskolákban végzettek 35 százaléka tekint valamely tanárára példaként, az általános iskolát végzettek körében ez arány 44 százalék, míg az érettségizettek körében 53 százalék. Leginkább a vidéki nagyvárosok diákjai láttak maguk előtt mintát adó tanáregyéniségeket – 56 százalékuk.

Az általános és középiskolai tanárok a társadalom számára rendkívül értékes, hasznos munkát végeznek. A fiatal felnőttek a pedagógusok tevékenységét ebből a szempontból 4,3-4,4-es értékekkel minősítették. A tanárokat a társadalmi értékteremtés szempontjából legkedvezőbben a nagyvárosokban végzett fiatalok véleményezték – kifejezetten magas, 4,6-es átlagosztályzattal. Úgy vélik, hogy a pedagógus szakma anyagi elismertsége szerény mértékű – egy ötelemű skálán, ahol az 1-es azt jelenti, hogy nagyon alacsony, az 5-ös azt, hogy nagyon magas ez a fajta megbecsülés -, amit 2,3-as értékkel fejeztek ki. Ez a vélemény Budapesten és a nagy lélekszámú vidéki településeken a leginkább elterjedt. Ennek alapján kijelenthetjük, hogy a nagyvárosok fiataljai érzik a leginkább azt, hogy a pedagógusok sokkal kevesebbet keresnek, mint amennyit megérdemelnének.

megosztás
hozzászólások
Spa Hévíz (3), Művészetek völgye (7), Balatonfüred (3), jégpálya (4), parlament (72), Love your belly (2), gyógytó (1), ajándék (8), Tóth Gergely (1), zápor (1), Csángó Zsuzsa (1), tabor (6), Balaton Sound (2), pünkösdi regatta (5), Palásthy Bese (1), pálinka (2), Selmeczy Zsuzsanna (5), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), országgyűlési képviselőjelölt (11), triatlon (13), deviza (1), Burgonyakutatási Központ (2), Jemen (1), Golden Globe (3), gyermekszám (1), SzezOn bevásárló közösség (1), költségvetés (1), Básti Juli (1), facebook (15), 3D (1), uszoda (9), Pappné Beke Judit (1), Kardos Gábor (6), szűrés (1), hévízi kifolyó (3), Tata (1), nyelvtanulás (3), Zalaszántó (2), nyaralas (12), Oláh Péter (2), kékszalag (12), keszthelyi kilometerek (78), Horváth Lászlóné (1), kert (1), egeszsegugy (266), csokoládé (2), halál (42), Vajda János Gimnázium (22), Biró Róbert (15), power-bank (1)