Felavatták a keszthelyi Vajda gimnázium új természettudományos laborját

2015. március 14.
A tudományos ismeretterjesztés regionális bázisává vált a Keszthelyi Vajda János Gimnázium azon fejlesztés eredményeképpen, melynek során európai uniós támogatással egy-egy modern fizika- és biológialabort alakítottak ki az iskola Deák Ferenc utcai épületében. A megnyitóünnepséget pénteken tartották.Az intézmény évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet a természettudományos képzésre; ezt a tanulók eredményei mellett olyan nagyhírű rendezvények is bizonyítják, mint az évről évre nagy érdeklődés mellett megrendezett, rangos Newton Kupa.

 

A 310,64 millió forint összköltségű beruházás a Széchenyi 2020 program keretében valósulhatott meg. Az önrészt nem igénylő, százszázalékos támogatású projekt keretében kéttermes labort alakítottak ki és rendeztek be teljes felszereltséggel a gimnázium Deák Ferenc utcai, a keszthelyiek által „Kisvajdaként” nevezett épületben. Az építészeti átalakítás, valamint az informatikai eszközök és tantermi bútorok beszerzése mellett a résztvevő tanárok továbbképzése is a projekt részét képezte. A környék 11 általános iskolájából 300 óra keretében 7. és 8. osztályos diákok részt vesznek kísérletező biológia és fizika órákon.

A fejlesztés eredményeként eztán még nagyobb hangsúlyt helyezhet az iskola a biológia, fizika és kémia természettudományos tantárgyak oktatására, így a beruházás hozzájárul a tanulmányi eredmények javulásához és a pályaválasztás orientálásához is. A projekt keretében az együttműködő partnerekkel közösen megvalósítandó szakmai programok nagymértékben elősegítik a keszthelyi és Keszthely környéki gyermekek természettudományos érdeklődésének felkeltését és a szaktanárok módszertani felkészülésének erősítését. A laboratórium működése hosszú távon hozzájárul ahhoz, hogy növekedjen a versenyképes természettudományos tudással rendelkezők száma.
 

A laboratórium Dr. Bánk Endre volt premontrei diák, a magyar lombikbébi program megalkotója nevét viseli.
A termek volt vajdás és premontrei diákokról kapták nevüket: Dr. Felletár Emil vegyész, országos főgyógyszerész, a magyarországi gyógyszerészet megalapítója, Dr. Vértes Attila akadémikus, magfizikus, Dr. Horváth József akadémikus, növényvirológus.
Forrás: keszthely.hu

megosztás
hozzászólások
szerencsejatek (630), Főügyészség (7), Gyertyánági Endre (1), Palásthy Bese (1), Komoróczi Lajos (3), Rtime (5), újszülött (1), Kányavári-sziget (1), Fodor Edith (3), Krepsz-Kapai Bernadett (1), Balatoni Szövetség (3), kovács (1), erdekes (538), költségvetés (1), gépjármű (1), OKJ (1), időkép.hu (2), Bock Bisztró Balaton (16), kresz (2), nyugdíjas (2), Horváth Szabina (1), Zsittnyán Tamás (1), vívás (1), Bálint NatáLia (2), Vatikán (1), repuloter (64), Ifi Ferenc (1), divat (4), Bátortábor (1), Bogi (13), Nagy Angelika (1), arckezelés (1), Berecz András (1), korhaz (99), Télikert (5), karácsonyi képeslap (1), Cseh László (1), baleset (169), táplálkozás (1), Novinszky Petra (1), keszthely foter (201), természet (2), véradás (2), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), menzareform (4), vízkereszt (1), Biró Róbert (15), mav (25), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), tűzoltó (32)