Fél millió forint adomány gyűlt össze a jótékonysági gálaesten

2013. november 20.
Különleges gálaesttel szervezett gyűjtést a Mozdulj! Közhasznú Egyesület a Don Bosco Iskolaház lurkóinak: a jótékonysági bál integrált divatbemutatóján ismert művészek, profi és amatőr modellek, köztük fogyatékossággal élők mutatták be ismert divattervezők kollekcióit.

Az est további programjai között a közönség láthatott integrált táncbemutatókat, hallhatott énekprodukciókat, a felajánlásokkal és az est végi borárverésen befolyt összeggel pedig a rászoruló gyermekeknek segíthetett.

A jótékonysági gálaest házigazdája R. Kárpáti Péter volt, aki korábban bevallotta, szerinte Magyarország még mindig le van maradva más európai országokkal szemben, ha a jótékonyságról és az elfogadásról van szó. Ezért örül minden olyan alaklomnak, ami közelebb hozza az egészséges és fogyatékossággal élő emberek világát egymáshoz. Demcsák Zsuzsa, a gálaest fővédnöke minden olyan alkalmat különleges tart, amikor egy jótékonysági eseményhez kapcsolódhat, hiszen ismerőseivel karöltve ő maga is létrehoztam egy alapítványt Társ a bajban néven, ahol olyan sérültekkel foglalkoznak, akik saját hibájukon kívül kerültek kiszolgáltatott helyzetbe.

A vendégek érkezése  és Sass Sándor paralimpikon nyitódala után R. Kárpáti Péter és Demcsák Zsuzsa örömmel hívta a kifutóra az integrált divatbemutató modelljeit, akik hét magyar divattervező – Couture Szépkuti (Szépkuti Gabriella), Green Culture (Szabó Kriszta), Héjja Trend Line (Héjja János), Pastell Stúdió (Megla Rózsa), Szász Endre Kollekció (Szász Katalin), Szépligeti Fashion (Szépligeti Ágnes), Myrdin Fashion (Czinder Tímea) – különleges kollekcióit mutatták be. A modellek között voltak amatőr és profi, egészséges és fogyatékossággal élő hölgyek és urak a kicsi gyermekektől egészen az idősebb korosztályig. A bemutató, ami Sütő Enikő példátlan munkája nélkül nem sikerülhetett volna, hatalmas sikert aratott: a közönség vastapssal jutalmazta az összes modellt. Enikő izgatottan készült az estére, hiszen a koreográfia elkészítése mellett az ő feladata volt az is, hogy az amatőr modelleket – akik között Lengyel Zsófi és Becsey  János képviselte a paralimpikonokat – lelkileg is felkészítse a különleges fellépésre.

A modellek közt szerepelt Teszári Nóra, aki nem egyedül érkezett a gálaestre, hiszen elkísérte őt húga is, aki évekkel ezelőtt egy betegség következtében kerekesszékbe kényszerült. A testvérek láthatóan jól érezték magukat a kifutón, hisz mindketten ragyogtak estélyi ruháikban. Ismét belekóstolt a modellkedésbe Takács Nóra. A Hogyan legyek jó nő? című sorozat műsorvezetőjeként gyakran találkozik olyan lányokkal, akiknek külsejük miatt nincs elég önbizalmuk, ezért tudja, hogy az amatőr modelleknek nincs egyszerű dolguk, amikor a nagyközönség előtt kell bemutatkozni.
Az integrált divatbemutatón fellépő művészek közt volt Schell Judit is: ő gyakran jár olyan eseményekre, ahol az integráció a cél. A színésznő szerint, míg külföldön természetesnek veszik, hogy a fogyatékkal élők a társadalom részei, itthon inkább megbélyegzik őket – és hogy ez változzon, a felnőttek felelőssége a gyermekeket az elfogadásra nevelni. Egy másik színésznő, a Barátok köztben Alizként megismert Nagy Alexandra számára családi örökség a jótékonykodás: szülei követendő példaként állnak előtte, ha adakozásról van szó. A cserfes szőkeség egyáltalán nem illetődött meg, amikor kerekesszékesek társaságában kellett a kifutóra mennie, hiszen egyik legjobb barátja is mozgáskorlátozott.

Az egyedülálló divatbemutatót integrált tánccsoportok előadása követte: fellépett a Gördülő Tánccsoport, színpadra álltak a Harmónia Táncklub autista- és társastáncosai. A táncok mellett a közönség megcsodálhatta Krizbai Teca énekesnő és Napsugár Anna jeltáncművész közös produkcióját, akik a divatbemutatón modellként is részt vettek. Az este szórakoztató programját egy különleges meglepetésvendég, Király Linda zárta, aki csodálatos hangjával elvarázsolta a közönséget.

A jótékonysági gálaest kedvezményezettjei a Don Bosco Iskolaház gyermekei, akik a több, mint ötszázezer forintos adományból új játszóteret kapnak, és részt vehetnek egy budapesti kiránduláson – hiszen sokuk még sosem járt a fővárosban.
Fotó Schumy Csaba/dfp.hu

megosztás
hozzászólások
Kovács Patrícia (1), OKJ (1), költészet napja (2), Biró Lajos (1), zápor (1), idegenforgalom (174), betegség (12), Partics Roland Hunor (1), Aradvári László (1), Z. Karvalics László (1), sztárportré (3), relaxáció (1), menzareform (4), fejlesztés (12), Pampetrics György (21), halottak napja (1), zivatar (1), georgikon (38), kutatók éjszakája (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Sárdi Katalin (1), augusztus 20. (5), cukorbetegség (2), utánpótlás (1), Babos Lajos (1), szerencsejatek (630), Horváth Szabina (1), oscar (13), pünkösdi regatta (5), termálfürdő (1), cipősdoboz (3), étterem (11), Barista bajnokság (2), Oroszlán Zsolt (2), borünnep (24), állatkínzás (2), mav (25), ajándék (8), onkentes (3), alpolgármester (2), sofőrszolgálat (1), jégpálya (4), Keszthelyi Kiscápák (6), fájdalommentes (3), konyha (1), tranzakciós díj (1), Clemens Zsófia (1), Rezi (1), Spar (1), kilométer (1)