Fél méter a különbség

2011. november 08.
Több mint 60 év után megérett az idő arra, hogy átépítsék a Fő téri Magyarok Nagyasszonya templom 23 emeletnyi magas toronysisakját. A tetőhéjazat lebontása után derült ki, hogy az előzetes vizsgálatokkal szemben csak a megerősítés nem elegendő, így új faszerkezetet kapott a torony.

A sisaknak csak egy része, a fogadószerkezet épült meg a toronyban. A másik részét, amit szigetelőanyaggal és vörösréz lemezzel borítottak be, a földön állították össze. Ezt emelték fel a Dunagép szakszerűen dolgozó munkatársai egy 130 tonna teherbírású, 80 méter gémkinyúlású daruval a helyére.
Többen kifogásolták, hogy kisebb lett a torony szélessége. Utánajártunk.
Mint kiderült: a főegyházmegye – a templom tulajdonosa és a munka megrendelője – a kivitelező javaslatára a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal előzetesen egyeztetve döntött arról, hogy nem a toronyban készül el a sisak. Emiatt a főegyházmegye tervezője, figyelembe véve a torony közepe felé dőlő attikafalakat, oldalpáronként az eredetinél 20-25 centiméterrel keskenyebbre tervezte át a sisakot, mivel azt másképp nem lehetett volna daruval beemelni a helyére. Az átépítéssel a csapadékvíz elvezetése is megoldódik, hiszen a sisakról induló vörösréz borítást fog kapni az attikafalak teteje.
 

Nézze meg galériánkat!

 

megosztás
hozzászólások
facebook (15), Ruzsics Ferenc (434), múzeumok éjszakája (4), Csengei Agota (16), közétkeztetés (4), cigaretta (13), relaxáció (1), Barista bajnokság (2), gyermekfelügyelő (1), ország torta (1), vuz kft (17), szuperhold (1), Bálint NatáLia (2), helikon (41), nav (29), felmeres (10), balett (1), vírus (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), KRAFT (5), ló (1), Balatoni Kurzusok (8), Jemen (1), menetrend (3), sütemény (1), Csősz-Tóth Norbert (1), Apák napja (1), tranzakciós díj (1), Carbona (9), csillaghullás (2), Az év orvosa (1), Tar László (1), menekült (1), kresz (2), áruház (1), e-kereskedelem (1), posta (1), gyógyszertár (1), vb (8), Életfa iskola (2), Központi Statisztikai Hivatal (3), Krassói Katalin (1), cselgáncs (1), fogyasztóvédelem (1), zala (1156), Gachályi András (3), Selmeczy Zsuzsanna (5), képviselő-jelölt (5), kalendarium (831), shotokan (1)