Fejlődik és szépül a hivatal

2013. október 01.
Az elmúlt majd egy év alatt nemcsak jelentős személyi változások történtek a polgármesteri hivatalban, de a városháza épülete is nagyszabású belső átalakításon esett át – a változásokról a 2013 februárjában kinevezett hivatalvezető, dr. Horváth Teréz jegyző számolt be.

– A képviselő-testület tavaly októberben meghozott döntése alapján már novemberben megkezdődtek azok a szervezeti változások, amelyek gyökeresen felforgatták az évtizedek óta megrekedt struktúrát. A létszámcsökkentés következtében és a feladatkörökkel együtt a dolgozók egy részének a járáshoz való átkerülésével januártól feleakkora állománnyal végzi szakmai munkáját a márciustól Vállus községgel közös önkormányzati hivatal.

– A szervezeti változással együtt lehetőség nyílt a korábban kialakult ügyfélfogadási környezet megreformálására is. Mind a rezsiköltségek csökkentése, mind pedig a hatékonyabb munkavégzés és az ügyfelek komfortérzetének javítása érdekében egyes irodák elhelyezkedésében változtatásra került sor. Az államigazgatási szerveknél régóta működő és a lakosság körében elfogadott mágneskártyás beléptetőrendszer került kiépítésre, és februártól az oktatási intézményekhez hasonlóan őrző-védő szakszemélyzet látja el a portaszolgálatot. Ezen intézkedésekkel vált biztosítottá a zavartalanabb és ezáltal hatékonyabb munkavégzés az ügyfélfogadási időn kívül, illetve az ügyfélfogadást nem végző kollégák körében.

– Az átszervezést követően az ügyfelek célzottan a földszinti és az udvari épületben található irodákat kereshetik fel, így például a korábbi szűk várakozófolyosóhoz képest tágas fogadótér várja a szociális ügyeiket intézőket. A megváltozott környezetben történő eligazodást segítendő a főbejárati kapualjban – az irodák beosztását, az intézhető főbb ügycsoportokat és az ügyintézők elérhetőségét is bemutató – információs táblák (térképek) kerültek kihelyezésre.

– Természetesen, mint minden változásnál, mindez a kezdeti időkben nagyobb toleranciát igényelt a lakosságtól és a hivatalnokoktól egyaránt. A rendszer azonban mára megszokottá és elfogadottá vált.

– A másik jelentős változás, hogy az idei évben először sor került a nyári időszakban úgynevezett igazgatási szünet tartására is. A lakosság körében ugyan páran értetlenül s esetenként felháborodva fogadták, hogy ügyeik intézésére nem folyamatosan kerül sor. Szerencsére azonban ez elenyésző számban fordult elő, és az emberek megértéssel vették tudomásul, hogy a bíróságoknál már megszokott ítélkezési szünethez vagy a termelőüzemek időszakos leállásához hasonlóan az ügyintézés időleges szünetelése mellett a közszolgáknak is joguk van a pihenéshez, szabadságuk kivételéhez, az épületben pedig ez idő alatt lehetőség nyílik a nagyobb karbantartási, felújítási munkák elvégzésére. Magától értetődően teljes leállásról nem beszélhetünk, hiszen bizonyos területeken azért a kollégák (a beruházások és a kifizetések folyamatossága érdekében) a szünetben is dolgoztak, és például a születések és a halálozások anyakönyvezése ügyében ekkor is volt ügyfélfogadás.

– A jövőben követendő gyakorlatként szeretnénk bevezetni és a lakossággal is elfogadtatni, hogy mind a nyári időszakban legalább két hétig, mind pedig az év végi ünnepek közötti néhány napban a hivatali ügyintézés szünetel.

– Ugyan az épület teljes akadálymentesítése sajnos még egy ideig várat magára, azonban e téren előrelépésként értékelhető, hogy önerőt nem igénylő pályázati forrásnak köszönhetően olyan fejlesztésre kerülhetett sor, amelynek keretében az udvari épületszárnyban pelenkázószoba és mozgáskorlátozottaknak mellékhelyiség létesült, valamint megújult az ügyfelek által igénybe vehető szociális blokk is.

– Ezen fejlesztés mellett azonban mégis a díszterem felújítása az, ami leginkább büszkeséggel tölt el. Az 1769-ben Hoffstädter Kristóf tervei alapján megyei szálláshelynek épített, majd 1865–1897 között az egykori Georgikon utódjaként megnyílt Mezőgazdasági Tanintézetként és végül 1935-től városházaként funkcionáló épület 1990-es renoválása során az építészek által felfedezett freskók a gondos munkának köszönhetően néhány hete elnyerték 125 évvel ezelőtti, eredeti formájukat. A termet a műemlékvédelmi szakhatóság iránymutatásának figyelembevételével a Keszthelyi Tudor Fa- és Építőipari Szakképző Kft. szakemberei az eredeti mintázatok alapján, korhű technikával festették ki, a Reneszánsz Zalaegerszeg Kőfaragó Kft. munkatársai pedig a márványpadlót fényezett felületi minőségig csiszolták. A festést megelőzően – bízva abban, hogy az elkövetkezendő években lehetőség nyílhat a képviselő-testületi ülések tévéfelvételeinek korszerű rögzítésére szolgáló berendezések beszerzésére – a kép- és hangrögzítő eszközök számára szükséges előkészítés, villamosenergia-vezetékezés is megtörtént. Mind a használhatóság, mind pedig az esztétikum érdekében egyéb munkálatok elvégzésére, kisebb beruházásokra is sor került (a terem bútorzatának karbantartása, székek kárpitozása, függönyök cseréje, új zászlótartó szekrények és hangfalak beépítése stb.). A tanácsterem falát díszítő, Reischl Vencel városbírót ábrázoló festmény áthelyezését követően a város életében egykor 30 éven át fontos szerepet betöltő elöljáró most már a mindenkori városvezetésre veti figyelő, őrző tekintetét.

– A felújítással a házasulandók körében eddig is közkedvelt díszterem jelenlegi formájában mind a képviselő-testület üléseinek, mind esküvők, mind pedig egyéb rendezvények, tanácskozások, konferenciák számára még inkább méltó helyszínül szolgálhat.

– Sok munka vár még rám és kollégáimra, de elindultunk egy közös úton, ahol a cél és egyben állandó követelmény is a városért kifejtett napi munka magas szakmai színvonalon és az ügyfelek megelégedésére történő ellátása. Bízom benne, hogy az ehhez szükséges változtatások, ha kis lépésekkel is, de megvalósulhatnak, a megkezdett fejlődés folytatódhat.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Balatoni Hajózási Zrt (4), meiszner kati (16), Pál Attila (1), holokauszt (1), Ekmann László (1), arckezelés (1), keszthely program (1241), hirdetés (1), Puskás Tamás (3), alkohol (4), viz (1), Varga Endre (4), munka törvénykönyve (1), bíróság (8), Balaton-part (10), vasárnapi pihenőnap (3), Könnyid László (1), Babos Lajos (1), freestyle foci (1), konyha (1), orosz (1), erzsebet program (4), bezárás (1), rezsi (18), természet (2), szauna (2), Balatongyorok (136), Csokonai társaság (1), áruház (1), ipsos (1), polgármester (153), webmark (2), menza (2), verklifesztivál (3), kilométer (1), Barista bajnokság (2), Havasi Bálint (13), rezidance (5), gyes (2), sztárportré (3), Központi Statisztikai Hivatal (3), Lel Ki Főzde (1), országgyűlési képviselő (33), police (513), csapadék (1), ünnep (141), ló (1), vívás (1), születés (16), rendőr (3)