Fejlesztő játékok, amivel felkészíthetjük gyermekünket az iskolakezdésre

2018. augusztus 23.
Hamarosan itt a szeptember elseje, és ez bizony legtöbbünknek egyet jelent az iskolakezdéssel, különösen akkor, ha elsős is lesz a családban.

Szülőként természetesen minél inkább meg szeretnénk könnyíteni a gyerkőc életében ezt a nagy változást, de mit tehetsz te magad ennek érdekében? Egy négygyermekes, közel 30 éve praktizáló óvónőt kérdeztünk a témában.

Nagyon fontos, hogy ne csak néhány hetet szánjunk gyermekünk iskolára való felkészítésére – mondja. – Gondoljunk arra is, hogy ez hatalmas változást fog hozni apróságunk mindennapjaiba, és ebbe bizony a lelki vetület is mélyen benne van. Új környezetbe fog kerülni, új kispajtások veszik majd körbe, ez gyakran még egy felnőttnek is igen megterhelő kihívást jelenthet. Mindenféleképpen beszélgessünk rendszeresen a kicsivel a rá váró feladatokról, de sose felejtsük el hangsúlyozni: igenis nagy dolog, hogy most már iskolába járhat. Pozitívan, vidáman meséljünk ezekről a témákról, érjük el azt, hogy büszke legyen rá, hogy iskolába indulhat.

A lelki felkészítés mellett nem szabad megfeledkeznünk a készségfejlesztésről – folytatja. – Számos játékos formában elsajátítható tudásanyag van, a tapasztalataim szerint legtöbbször észre sem veszik a gyerekek, máris megtanulnak olyan információkat, amik később nélkülözhetetlenek lesznek. Az is nagyon fontos, hogy ne erőltessünk semmit: ha a gyerek nyitott egy-egy témára, önkéntelenül is érdeklődni fog, és ekkor kell meglovagolni ezeket a hullámokat – beszéljünk nekik mindenről, ami érdekli őket – ilyenkor nyugodtan bele lehet csempészni a mesélésbe olyan dolgokat is, ami számukra talán kevéssé tűnik fontosnak, így indirekt módon is megragadnak az információk. Mondok egy példát: ha gyermekünkkel sétálunk az utcán, beszélgessünk velük a környezetről, a fákról, madarakról, de kapcsoljuk hozzá akár a közlekedési szabályokat, vagy azt, hogy hogyan vásárolunk a boltban. Ilyen alkalmakkor tanulnak a legtöbbet az őket körülvevő világról. Engedjük el felnőttként a fantáziánkat, öntsünk mindent játékos formába, játszunk otthon is szituációs játékokat a közös élményekre építve!

Vásároljunk koruknak megfelelő készségfejlesztő füzeteket, memóriajátékokat, oldjuk meg velük közösen a feladatokat! Ma már olyan tematikájú gyűjteményeket is lehet kapni, melyekben az év minden hónapjára lebontott feladatokat találunk – ez nagy segítség a szülőnek is. A fokozatos tanulás közben tartsuk szem előtt, hogy a finommotorikai készségek fejlesztése mellett (mint a rajzolás, írás, gyurmázás stb.) a nagymozgásokat is a felkészítés részévé tegyük. Írassuk be focira, táncra, járjunk együtt nagyokat kirándulni rendszeresen – szintén tapasztalat, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen mozognak, sokkal jobban teljesítenek szellemileg is, arról nem is beszélve, hogy milyen jelentős élettani hatása van az életvitelszerű testmozgásnak hosszútávon is.

Ha elkezdődik az iskola, biztosítsunk elsősünknek legalább heti egy teljesen szabad délutánt szakkörök nélkül, illetve egy olyan hétvégi napot, amit teljesen ő maga oszt be: így kipiheni a heti fáradalmakat, és ezzel is hozzájárulhatunk a gyerkőcünk minél jobb teljesítményéhez.

megosztás
hozzászólások
Reischl-sörház (1), választás (46), fitnesz (1), telihold (1), retro (1), Miss Balaton (1), mellrák (1), Zsittnyán Tamás (1), állatkert (1), íjászverseny (1), power-bank (1), Player's Restaurant & Bar (2), regatta (2), hulladék (3), béremelés (2), verseny (2), vegetariánus (1), proa (1), Szennyai Anita (2), ló (1), boldog (1), Fidesz (14), Márki Péter (1), Magyar Telekom (1), polgármester (153), képviselő-jelölt (5), arckezelés (1), georgikon (38), Tar Ferenc (3), fejlesztés (12), hullámmasszázs (1), traffipaxrendszer (1), kékszalag (12), VeszprémFest (1), Dublecz Karoly (2), katona (1), Burucs Szabolcs (2), környezetvédelem (2), kábítószer (9), Mohácsi József (8), vallás (1), piac (6), Hotel Zenit (3), országgyűlési képviselőjelölt (11), paleo-ketogén (4), Cserszegi fűszeres (1), Cserép Letícia (1), drogmentes (1), fagylalt (6), gasztroblogger (2)