„Fejlesztenünk kell a kommunikációnkat, és nyitottá kell válnunk!”

2015. november 09.
Csángó Zsuzsanna építész négy társával együtt tavaly kezdeményezte a Keszthelyi Városvédő Egyesület újjáalakítását. Céljuk a város épített és természeti értékeinek védelme, környezetük fejlesztése, kulturális örökségük ápolása. Az eltelt idő eredményeiről, tapasztalatairól kérdeztük az egyesület elnökét.– Ez a harmadik keszthelyi városvédő egyesület. Az újjáalakulást egy kollégánk kezdeményezte, felismerve, hogy az országos műemlékvédelmi hivatal súlya nagymértékben csökkent, ezért a civil szervezeteknek újra fel kell karolniuk a műemlékvédelem ügyét, ahogy azt a mozgalom elindulásakor is tették a XIX. században. A céljaink megfogalmazása és a névválasztás során többször felvetődött a kérdés: mit és kitől kell megvédeni? Úgy gondolom, vannak olyan folyamatok, amelyek egy adott életszakaszban gondoskodást, védelmet igényelnek, amilyet például egy szülő tud nyújtani a gyerekének. Nekünk is fel kell ismernünk a városban azon helyeket, történeteket, helyzeteket, amelyek védelem nélkül nem tudnának kifejlődni, nem tudnák azt a hatást elérni, amire hivatottak. Ez egy támogató hozzáállás a részünkről.

– Melyek a következő feladatok?
– Egyelőre a működésrendünket szeretnénk kialakítani. Sok ötletünk van, sokrétűek a feladatok. Az épített örökséghez hasonlóan fontos a város környezetének védelme, ligeteinek, parkjainak  fejlesztése. Ami most számunkra a legfontosabb, az a város szellemi öröksége és jelenben élő szellemi potenciálja. Ha végigmegyünk a történelmi belvároson, az épületek gazdag életutakról mesélnek. Egy olyan gazdálkodásról, amely létrehozta mindazt, amire ma büszkék lehetünk, a történeti belvárost és a közintézményeink java részét. Első feladatunknak tekintjük a Szent Miklós-kápolna ügyének a felkarolását.

– A Szent Miklós-kápolna ügye mennyit haladt előre?
– Az épület az egyház gondozásában van, a védőtető felhelyezése után tíz éve abbamaradt a felújítás. A belső falfestmények feltárása és rekonstruálása még várat magára. Az előzetes kutatások alapján itt is összefüggő középkori freskó rejtőzik a barokk vakolat alatt. Szeretnénk megismertetni a város lakóival, hogy milyen hatalmas érték rejtőzik itt. Úgy tudom, festett középkori homlokzat ezen kívül nem maradt fenn a  jelenkori Magyarország területén. Igyekszünk megtalálni a rekonstrukció folytatásához a megfelelő támogatókat. Az egyesület ennek érdekében költségvetést, tervdokumentációt tud készíteni a fenntartó számára.

– Vannak egyéb tervek?
– Sok célt tűztünk ki, az ütemterv elkészítése folyamatban van. Nyitott párbeszédet szeretnénk indítani minden fontos témában. Azt szeretnék, hogy a közügyek megvitatása és a döntéshozatal együttműködésen és nem alá-fölé rendeltségen alapuljon. Például: személyes tárgyalás során felajánlottuk egyesületünk szakembereinek tanácsadó tevékenységét a Gazdasági Ellátó Szervezet számára a növény telepítéshez kiválasztott fajok változatosságának növelése érdekében. A GESZ-nek rengeteg feladata van, amelybe nem kívánunk beleszólni, de vannak olyan szakembereink, akik évtizedek óta kutatják a környék flóráját, s megfelelő és változatos ajánlattal tudnak élni ahhoz, hogy ne mindenhová fekete dió legyen ültetve.

– Hogyan tudják kezelni az első, reflexszerű választ: Nincs rá pénz!
– Elsősorban magunkkal kell elhitetni, hogy létezik más válasz is. Hisszük, hogy a felkarolt ügyek kapcsán folytatott párbeszéd megmozdítja a belső energiáinkat, és újra élettel telivé teszi lakóhelyünket.

megosztás
hozzászólások
GESZ (11), gyógytornász (1), mentő (9), palyazat (164), kábítószer (9), dunantul (23), keszthely program (1241), diákolimpia (1), étel (3), sport (1085), temetés (2), vallás (1), Sifter Rózsa (1), utca embere (8), golf (11), közmunka (1), ingatlan (12), Balatoni Kurzusok (8), korhaz (99), egynapos sebészet (1), Ifi Ferenc (1), Fehér szalag (1), megemlékezés (10), Fidesz (14), Zalai Kutyasuli (1), Paleomedicina (1), Krasznai István (1), La Montanara (1), Koncz Zsuzsa (1), paleo (13), balett (1), influenza (2), Jazz Fiesta (2), antsz (15), természetgyógyászat (2), Giro d'Italia (1), Amazon (3), Keszthely HUSZ (3), diakhitel (7), Major Veronika (5), újév (6), Gelencsér Dental (3), média (1), Top 50 (1), telefon (3), Ács István (10), Nyári Viola (1), menetrend (3), erettsegi (72), pollen (3)