Februárban kiderül a magyar résztvevők neve
A Budapesten, május 10-11-én megrendezendő Bocuse d’Or Europe versenyen 20 európai nemzet között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőre. A magyarok számára hátravan még február 18-án a hazai döntő, ahol hatan versengenek azért, hogy az európai versenyen képviseljék hazánkat. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy Budapesten tartott mesterkurzussal segítette.
A februári magyar döntő és a májusi európai verseny részleteit rendhagyó eseményen ismertették, melyet megelőzően a svéd Tommy Myllymäki, a Bocuse d’Or kétszeres dobogósa tartott gasztronómiai bemutatót a Bocuse d’Orra készülő magyar csapatoknak, és osztotta meg velük tapasztalatait.
Magyar alapanyagok, magyar borok az európai döntőn
Az európai verseny alapanyagai – a halétel elkészítéséül szolgáló kecsege és kaviárja, illetve a hústál alapanyaga, a szarvasborjú – magyarok lesznek.
„Ilyen még nem volt a verseny történetében, hogy mindkét versenytétel fő összetevője a nemzeti konyha alapanyagai közül kerüljön ki, mint, ahogy az is jelentős eredmény, hogy a vendégek számára felkínált borsor is kizárólag magyar tételekből áll majd” – emelte ki a sajtótájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.
A húsételeket szarvasborjúból, annak combjából és gerincéből kell megalkotniuk a versenyzőknek. 14 adag ételt kell készíteniük, melyből tízet tálon, négyet pedig tányérokon tálalnak majd. A halételt a versenyzők kecsegéből és annak kaviárjából készítik el, melyből 14 tányért kell összeállítaniuk úgy, hogy fele arányban zöldséget és gyümölcsöt használjanak fel.
Az értékelési szempontok az íz, a prezentáció, a kultúrális elemek megjelenítése ugyanakkor a gazdaságos anyagfelhasználás, a tiszta munka, a jó csapatmunka a halnál pedig a meglepetéselem harmonikus versenymunkába építése, s annak abban történő megjelenítése.
Magyarországnak óriási lehetőség ez a nemzetközi esemény arra, hogy megmutassuk a világnak, mi az, amit a konyhaművészetről, a vendéglátásról mi, magyarok gondolunk. Bemutathatjuk azokat a speciális alapanyagokat, amelyek eredetivé, karakteressé teszik a magyar kulináriát.
A Bocuse d’Or magyar résztvevője február 18-án derül ki
A február 18-i magyar döntőn hatan versenyeznek majd az európai döntőbe jutásért. Közülük öten a tavaly december 13-i selejtezőről jutottak tovább: Pohner Ádám, Szabó László, Volenter István, Sándor Rodrigo és Győrffy Árpád, valamint újra indul a Bocuse d’Or-on Széll Tamás, a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő séf is.
Ők már a Hungexpo FeHoVa (Fegyver, horgászat, vadászat) nemzetközi kiállításon rendezett hazai döntőn is az európai versenyre kihirdetett magyar alapanyagokból készíthetik el saját ételeiket, felidézve bennük a nemzeti hagyományokat, ugyanakkor egyedi ízt és látványt komponálva. Február 18-án a verseny reggel 9 órakor kezdődik a Hungexpón, az első tálalás 14 órakor, eredményhirdetés 17 órakor várható.
Az idei magyar döntőnek a korábbiaknál is nagyobb jelentősége van, hiszen a győzteseknek májusban hazai pályán kell bizonyítaniuk a világ élvonala előtt és egy világviszonylatban is erős európai mezőnyben kell képviselniük Magyarországot.
Forrás: bocusedorhungary.hu/