Februárban kiderül a magyar résztvevők neve

2016. február 04.
Idén Budapestre, Magyarországra és a magyar gasztronómiára figyel majd a világ, hiszen hazánkban rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t.

A Budapesten, május 10-11-én megrendezendő Bocuse d’Or Europe versenyen 20 európai nemzet között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőre.  A magyarok számára hátravan még február 18-án a hazai döntő, ahol hatan versengenek azért, hogy az európai versenyen képviseljék hazánkat. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy Budapesten tartott mesterkurzussal segítette.

A februári magyar döntő és a májusi európai verseny részleteit rendhagyó eseményen ismertették, melyet megelőzően a svéd Tommy Myllymäki, a Bocuse d’Or kétszeres dobogósa tartott gasztronómiai bemutatót a Bocuse d’Orra készülő magyar csapatoknak, és osztotta meg velük tapasztalatait.

Magyar alapanyagok, magyar borok az európai döntőn

Az európai verseny alapanyagai – a halétel elkészítéséül szolgáló kecsege és kaviárja, illetve a hústál alapanyaga, a szarvasborjú – magyarok lesznek.

„Ilyen még nem volt a verseny történetében, hogy mindkét versenytétel fő összetevője a nemzeti konyha alapanyagai közül kerüljön ki, mint, ahogy az is jelentős eredmény, hogy a vendégek számára felkínált borsor is kizárólag magyar tételekből áll majd” – emelte ki a sajtótájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A húsételeket szarvasborjúból, annak combjából és gerincéből kell megalkotniuk a versenyzőknek. 14 adag ételt kell készíteniük, melyből tízet tálon, négyet pedig tányérokon tálalnak majd.  A halételt a versenyzők kecsegéből és annak kaviárjából készítik el, melyből 14 tányért kell összeállítaniuk úgy, hogy fele arányban zöldséget és gyümölcsöt használjanak fel.

Az értékelési szempontok az íz, a prezentáció, a kultúrális elemek megjelenítése ugyanakkor a gazdaságos anyagfelhasználás, a tiszta munka, a jó csapatmunka a halnál pedig a meglepetéselem harmonikus versenymunkába építése, s annak abban történő megjelenítése.

Magyarországnak óriási lehetőség ez a nemzetközi esemény arra, hogy megmutassuk a világnak, mi az, amit a konyhaművészetről, a vendéglátásról mi, magyarok gondolunk. Bemutathatjuk azokat a speciális alapanyagokat, amelyek eredetivé, karakteressé teszik a magyar kulináriát.

A Bocuse d’Or magyar résztvevője február 18-án derül ki

A február 18-i magyar döntőn hatan versenyeznek majd az európai döntőbe jutásért. Közülük öten a tavaly december 13-i selejtezőről jutottak tovább: Pohner Ádám, Szabó László, Volenter István, Sándor Rodrigo és Győrffy Árpád, valamint újra indul a Bocuse d’Or-on Széll Tamás, a 2013-as világdöntőn kiválóan szereplő séf is.

Ők már a Hungexpo FeHoVa (Fegyver, horgászat, vadászat) nemzetközi kiállításon rendezett hazai döntőn is az európai versenyre kihirdetett magyar alapanyagokból készíthetik el saját ételeiket, felidézve bennük a nemzeti hagyományokat, ugyanakkor egyedi ízt és látványt komponálva. Február 18-án a verseny reggel 9 órakor kezdődik a Hungexpón, az első tálalás  14 órakor, eredményhirdetés 17 órakor várható.

Az idei magyar döntőnek a korábbiaknál is nagyobb jelentősége van, hiszen a győzteseknek májusban hazai pályán kell bizonyítaniuk a világ élvonala előtt és egy világviszonylatban is erős európai mezőnyben kell képviselniük Magyarországot.
Forrás: bocusedorhungary.hu/

megosztás
hozzászólások
Szennyai Anita (2), Platán étterem (1), támogatás (5), Életfa iskola (2), Zala folyó (1), europa-bajnok (5), hatos lottó (93), olimpia (152), ünnep (141), parkolás (8), nő (2), ruha (2), KiBeszél (14), Balaton átúszás (5), cipősdoboz (3), ország torta (1), koraszülött (1), Street Festival Keszthely (1), tabor (6), zápor (1), Centrál Színház (1), Divinyi Tamás (4), ajánló (1148), boksz (3), Bethesda (1), Varga Endre (4), Tóth Gergely (1), Ács István (10), Bradley Cooper (1), husvet (14), 1956 (1), szavazas (9), év fürdője (4), relaxáció (1), Bóka György (2), gyógyfürdő (6), luxus (4), csillaghullás (2), kollégium (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), webmark (2), Bibó Gimnázium (1), Novák Péter (1), állatorvos (1), választás (46), zivatar (1), Főügyészség (7), díj (4), horgász (5), Egészségfejlesztési Iroda (1)