Fantasztikus teljesítmények, hó és szél a 6. BSI Balaton és FélBalaton Szupermaratonon

2013. március 24.
Már szerdán elkezdődtek a technikai készülődések a nagy versenyre, lassan megérkeztek a futók is Siófokra a rajt helyszínére. A szupermaraton idén hatodik alkalommal került megrendezésre, melyre 15 országból több mint 1000 résztvevő érkezett.Így már márciusban is a hagyományosan jelentős számú kísérővel és a szervezői gárdával együtt a 2000 fős futókaraván a néhány nap alatt sok ezer vendégéjszakával és napi fogyasztással erősíti a szezonon kívüli a Balaton idegenforgalmát.
A legmerészebbek egyéniben vállalkoztak a 195,4 kilométeres táv teljesítésére, de természetesen teljesíthették a távot párosban, csapatban is, illetve voltak napi szakaszok és fél balatoni táv is, illetve negyedik alkalommal teljesíthették a MaratonFüred 42,195 km-es távját.
A teljesítmény rendkívüli, amit a négy nap alatt a futók nyújtanak, de ezen a versenyen külön meg kell említeni az időjárást is, ami külön akadályt okozott a résztvevőknek. Első napokban a hideg mellé viharos szél párosult, a negyedik napon pedig a március ismét télbe fordult és havazott is, az utak pedig sokszor jegesre fagytak. Mindezek ellenére fantasztikus eredmények születtek.
A férfi egyéni verseny győztese Steib Péter, a Szufla Sportegyesület tagja, edzője Molnár Tamás. Az utolsó, Balatonföldvár-Siófok közótti 50,7 km-es szakaszt 3:35.57 mp alatt teljesitette és igy az összeredménye13:12.21.Ezzel 50 perccel előzte meg a német Marcus Baldaufot.
- Ez a bolond időjárás sajnos csúnyán beleronditott a tervem megvalósitásába - mondta a klasszis ultrafutó. Reggel minusz három fokban, hóesésben indultunk, az ehhez társuló csúszós, jeges útviszonyok mellett, nem mellesleg akkor már 151 km-rel a lábainkban. Sajnos kétszer is meg kellett állnom és ezzel vége is lett annak az álmomnak, hogy 13 óra alatt érjek célba. 30-35 km-től javult az időjárás, megpróbáltam mindent kiadni magamból, de ez már kevés volt. Végül is elégedett vagyok, mert mindent kihoztam magamból, amit az időjárás megengedett.
A férfiakhoz hasonló módón a nőknél is mind a négy napot ugyanaz az atléta nyerte: a békési Gyebnár Éva, aki ma 4:34:21 mp alatt gyűrte le a távot. Az összideje 17:17:18mp, amivel több mint 72 perccel előzte meg a 2. Martinák Anikót.
Gyebnár Éva: Az elmúlt napok taktikája ma is jól működött, együtt mentünk az élen, majd 30 km-től váltottam és a lendületesebb futás a többieknek már esett jól. Meg vagyok elégedve az eredményemmel, mert hidegben, merev lábakkal nehéz jobban futni. A célom az, hogy a szezon során minél jobban kitoljam a tempot, minél hosszabb távon tartsam az iramot. Edzésként néhány terepversenyen indulok a következő időszakban, majd május végén jöhet a Békéscsaba-Arad, amit az idei fő versenyemnek tekintek.
A Coca Cola Testébresztő három fős csapatnának nem sikerült a mesternégyes, azaz, hogy mind a négy szakaszt megnyerjék (mai idejük 3:05:23), de ennek ellenére is sikerült az, ami korábban egyetlen váltónak sem, 12 órán belül értek célba a negyedik nap végére (11:49:26). Ma Galántai György hozta be a célba a váltót.
- Új útvonalcsúcsot állitottunk fel, köszönhetően annak, hogy nagyon egységes a csapatunk Balázs Leventével és Makár Lászlóval. Úgy mentünk a négy nap során, mint a golyó. S ha szükséges lenne, holnaptól ugyanilyen elánnal folytatnánk. Ma már egy kicsit kiengedtünk és a Dunaaszfalt Tiszakécske (3:04:39) igy kerülhetett elénk 44 másodperccel. Összességében több mint fél órás előnyt szeretünk a negyedik napra - jegyezte meg Galántai.

megosztás
hozzászólások
Centrál Színház (1), Novák Péter (1), vállalkozó (4), temetés (2), Oroszlán Zsolt (2), Berecz András (1), gyász (1), álommeló (1), Kvárta Mátyás (44), uzemanyag (24), Egészségfejlesztési Iroda (1), bank (7), természet (2), állatok (16), Astellas-díj (2), csokoládé (2), Reischl-sörház (1), kereskedelem (1), Tóth Levente (2), erdekes (538), katona (1), traffipaxrendszer (1), spinning (2), Örvényeshegy Piknik (3), Horváth Mariann (1), sztár (2), marko peter (22), gerincvédelem (1), sorkötelezett (1), büntetés (3), Polgár Zsolt (1), szolárium (1), korcsolya (4), Ács István (10), Ifi Ferenc (1), fogorvos (5), 1956 (1), tornádó (1), halottak napja (1), támogatás (5), jovedelem (2), tranzakciós díj (1), Anna-bál (2), Zala Megyei Közgyűlés (3), Rigo Csaba (36), gyermekszám (1), monitormagazin (107), felveteli (29), Joós Adél (1), Csöre Gyula (1)