Fagylaltgyár Keszthelyen?

2013. augusztus 10.
Jövőre Balatonfüreden, Alsóörsön és Keszthelyen is szeretne üzemet nyitni az Első Jótékonysági Fagylaltgyár, az ezzel kapcsolatos kérelmüket a napokban postázták a polgármesteri hivataloknak. A jótékonysági fagylaltgyárral a hátrányos helyzetű gyerekek nyaraltatását támogatják a szervezők.

A téli Mikulásgyár mintájára létrehozott nyári akció azért szeretne az északi parton is megjelenni, mert  a szervezők azt tapasztalják, hogy sokan jönnek át fagylaltozni a déli parton (Balatonlellén) üzemelő egységükbe. Sok család azért jön át, mert itt 99-Ft-ért is lehet kapni fagyit. A baráti áru fagylalttal pedig jótékonyság fontosságára is meg lehet tanítani a gyerekeket. Balaton északi partjára azért is esett a választás, mert itt nagy hagyományai vannak a karitatív akcióknak. Jó példa erre például az a vitorlás verseny, amelyet  augusztus 14-én - Balatonfüreden - a rendőr árvák megsegítésére szerveznek, vagy az a jótékonysági árverés, amelyet Vaszary Villában, augusztus 18-án tartanak.

Magyarországon 180-200 forint körül mozog az átlagára a fagylaltnak, ugyanakkor a Balaton partján találkozhatunk 300 Ft-os fagylalttal, a Budai Vár környékén pedig 500 Ft-ot is elkérnek a hideg édességért! Mindez nem csak a magyarok pénztárcájához mérve drága, de a külföldi turisták többsége is sokallja ezeket az extrém árakat.
A magyar árak azonban eltörpülnek például az olasz árak mellett,  a nemzetközi sajtó szerint van olyan vendéglátóegység, ahol 25 eurót kértek egy adag fagylaltért, egy adag tejszínhabért pedig plusz 3,50 eurót (összesen mintegy  8000 forintot) kellett fizetniük a vendégeknek.. Az olasz magas árak miatt, már több turista a római polgármesteri hivatalhoz fordult panaszával. A római polgármesteri hivatal turisztikai tisztségviselője, Antonio Gazzellone szerint: A turistákat védeni kell, nem kirabolni!

Az Első Jótékonysági Fagylaltgyár szervezői szerint az olasz szakértő mondatát a hazai vendéglátósokban is tudatosítani kell, hiszen a magyar vendéglátásra  is sok a panasz. Az elmúlt hónapokban az olaszországi átveréshez hasonló esetről számolt be több hazánkba érkező turista a nemzetközi Tripadvisor internetes oldalon. A fagylalt mellett, itthon divatos túlszámlázási étel még a gulyásleves, volt már arra is példa, hogy 75.000 Ft-ot is elkértek egy adagért, de nem ritka a 2500 Ft-os kávé sem.
A Jótékonysági Fagylaltgyár most kampány hirdet annak érdekében, hogy felhívják a magyar vendéglátósok figyelmét arra, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a turizmusban. A gyár közleménye szerint: azzal, hogy milyen minőségű szolgáltatásokkal, találkozik a turista itt-tartózkodása során, egész Magyarországról alkotott véleményét befolyásolhatjuk.
A Jótékonysági Fagylaltgyár most Facebook oldalára várja azokat a számlákat, amelyeken olyan extrém ár szerepel, amelyek bizonyíthatóan túlszámlázást mutatnak. Az összegyűjtött információkat közzéteszik az oldalon. Ezzel párhuzamosan 99 forintos áron adják majd a csokoládé és vanília fagylaltokat a Budapesten a Blaha Lujza térnél, Balatonlellén és a sárvári fürdőben felállított jótékonysági „üzemekben”. A 99 forintos áru fagylaltokkal azt szeretnék reprezentálni, hogy a vendégnek előbbre valónak kell lennie, mint az extraprofitnak. Az elégedett vendég a turisztikai szereplők legjobb „hirdetési felületei.” Ha a vendég jól érezte magát Magyarországon, továbbajánlja majd azt. Szinte biztos, hogy a jövőben visszajön, magával hozza az ismerőseit, megosztja a híreinket közösségi oldalán.  Így akár bevételt és profitot termelhet a magyar vállalkozóknak, akár több szezonban is! Ha viszont átverve érzi magát, véleményét megosztja majd tágabb környezetével is.  A túlszámlázással kapcsolatos hírek, nagyon könnyen bejárhatják a világot: az olasz példa még The Daily Telegraph újságíróinak figyelmét is felkeltette.
MTI Fotó: Soós Lajos

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Keszthelyi Kiscápák (6), kereszt (1), MSZP (17), Csengei Agota (16), keszthely foter (201), gyed (3), VeszprémFest (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), marko peter (22), orvos (23), Zalai Borcégér (5), Hosszú Katinka (2), Főzzünk játszva (2), Rio 2016 (32), alkohol (4), facebook (15), advent (226), Cserszegi fűszeres (1), Balaton átúszás (5), országgyűlési képviselő (33), bor (26), Zala Volán (1), karrier (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), EU (14), vízilabda (2), margaret thatcher (1), Sárdi Katalin (1), ellazulás (1), sztárportré (3), Liszkay (2), Szennyai Anita (2), sárkányrepülő (1), tenisz (3), tollaslabda (1), freestyle foci (1), Mándó Zsuzsanna (1), Kovács Viktória (4), Asperger-szindróma (1), kilométer (1), Hollywood (1), Szeiler (63), Mikulás (8), vízimentő (5), autóbusz (1), Miss Balaton (1), repuloter (64), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), kert (1), állatkínzás (2)