Ezüstérmet kapott Hévíz az európai környezetszépítő versenyben

2013. szeptember 28.
Sikeresen szerepeltek a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe benevezett magyarországi települések: Hévíz város kategóriában, míg Csopak a falvak között szerzett ezüstérmet az Entente Florale Europe versenyen.

A díjkiosztó helyszíne a „belgiumi Nieuwpoort volt. Az ünnepségen 250 küldött vett részt, 
11 európai ország 18 településéről. A verseny nagy kihívást jelentett a résztvevőknek, hiszen a követelményrendszerben a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, grafiti-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Nagy- Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország is.

A 2012-ben újra legvirágosabb hazai városnak megválasztott Hévíz már csaknem a kezdetektől, 1995 óta részt vesz a Virágos Magyarország versenyben, és 1997 után az idén másodszor nyerte el a Legvirágosabb Város címet, majd 1998-ban az európai Entente Florale versenyben ezüst díjat kapott. A nemzetközi zsűri 2013. július 9-én kereste fel a várost. A zsűri elnöke, Inka Truxová asszony hévízi látogatása során különösen azt emelte ki, hogy a természeti környezet, a láp és a láperdő, illetve a tó környezete kiemelkedő minőségű, komoly védelem alatt áll. A megújuló energia felhasználására, az új, meleg vízzel fűtött lépcső lenyűgöző példa volt. A folyamatos turizmus nagy kihívás a város számára, mivel egész évben a világ minden részéről érkeznek a városba. A turizmus sikeréhez hozzájárulnak a jó sportolási lehetőségek, a magas szintű egészségturizmus és a szálláshelyek gazdag választéka. Az igen erős európai mezőnyben a zsűri Hévíz felkészülését újra ezüst fokozattal jutalmazta.

A balatoni település, Csopak, gondozottságával, magas színvonalú, jól átgondolt virágos kiültetéseivel lepi meg a látogatókat. A Csonka torony és környezete rendkívül vonzó, a játszóterek és virágfelületek magas színvonalúak. A strand fenntartása példaértékű, a nyírt gyep és az egynyári kiültetések aránya jó. Az oktatásban nagy szerepet játszik az állatvilág védelme, a település több pontján a gyerekkel közösen elkészített rovarhoteleket, a fecskék számára kihelyezett odúkat a zsűri nagyra értékelte. A jelentős idegenforgalom ellenére a falu rendkívül tiszta. A parkolás ingyenes, ami vonzó az ide látogatók számára. A vízpart, a borászat és gasztronómia, a természeti és épített környezet nagyon vonzó. A település rendezettsége, az oktatási intézmények magas színvonala is hozzájárult ahhoz, hogy Csopak is Európa legjobbjai között végezzen falu kategóriában ezüstérmet nyerve.
Magyarország 1990-től, a közép-európai térségből elsőként vesz részt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében (Entente Florale Europe). Eddig 7 arany, 21 ezüst, 10 bronz és 10 Európa-díjat mondhat magáénak.

megosztás
hozzászólások
Klenovics Mónika (2), Spa Hévíz (3), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), belfold (1440), Bocuse (3), ló (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), biztosítás (2), traffipax (4), menza (2), meteorologia (146), Kvarda Attila (25), levendula (2), keszthely (4039), jutalom (1), tűzijáték (1), Zalacsány (4), gazdasag (363), adó (6), vízkereszt (1), Novák Péter (1), testkezelés (2), pannon egyetem (12), kábítószer (9), Balsai Móni (1), Magyarország tortája (1), farsang (2), verkli (5), Balaton-átúszás (1), közétkeztetés (4), Taliándörögd (1), Horvath Terez jegyzo (29), KDNP (1), posta (1), Balaton-part (10), tappenz (1), bolt (3), Zalaköveskút (1), telefon (3), kutya (23), karnevál (1), alternatív gyógymód (1), Don (1), Balatongyorok (136), munkahely (8), freestyle foci (1), retro (1), életveszély (1), munka (11), vasárnapi pihenőnap (3)