Ezért fontosak a szűrővizsgálatok

2011. március 12.
A keszthelyi kistérségben élők egészségi állapotáról ad fontos és pontos képet az a nemrégiben elkészült tanulmány, amelynek eredményeiről dr. Divinyi Tamás kistérségi tiszti főorvos számolt be a Monitornak.

– Nem egészen egy százalékkal, de kevesebben vagyunk a keszthelyi kistérségben. Ez főként annak tudható be, hogy 22 százalékkal, ötödével csökkent az élve születések száma. Kedvező hír ugyanakkor, hogy 12 százalékkal csökkent a halálozások száma, a régióban nyolc százalék ez az arány. Nagyon jó hír, hogy 2010-ben nem volt sem halva születés, sem pedig csecsemőhalálozás a kistérségben.
– A daganatos betegség a vezető halálok a 65 év alattiaknál, míg a 65 év felettieknél a keringési rendszer zavarai állnak az első helyen. Csökkenés mutatkozik a szív- és érrendszeri betegségekben. A nőknél jobban csökkent a keringési zavarok miatt bekövetkező halálozások száma, ez összefügg a prevenciós tevékenységekkel és az életmód javulásával is. A nők inkább elmennek a szűrővizsgálatokra, és jobban odafigyelnek az egészségükre, mint a férfiak. A daganatos betegségek esetében a férfiaknál történt növekedés a halálozások számában, ez néhány éve lelassult. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni a szűrés fontosságát, sajnos mégsem nő a megjelenők aránya, pedig ezek a vizsgálatok ingyenesek.
– Nagyon könnyen szűrhető a szájüregi rosszindulatú daganat, mégsem vesszük komolyan. Ez meglátszik a halálozási mutatókon is: a nőknél 50, a férfiaknál 62 százalékkal emelkedett az emiatti halálozások száma a kistérségben. Az okok között szerepel a magas alkoholtartalmú röviditalok fogyasztása, a dohányzás és a nem megfelelő szájhigiéné, a rossz fogmű.
– Az egészségünkért 50 százalékban az életmódunk, 20 százalékban a környezeti tényezők felelősek, ezután a genetika és az ellátórendszer következik.
Divinyi Tamás beszámolt arról is, hogy 2008-ban 35 százalékkal többen voltak a 65 év felettiek, mint a 15 év alattiak, ez az arány 1996-ban éppen fordítva volt. Az öregedési index változása több feladatot és nagyobb figyelmet ró az egészségügyi és szociális ellátórendszerre.

megosztás
hozzászólások
Reischl-sörház (1), Rúzsa Magdi (1), eon (2), Monitor konyhája (80), fitt (1), Horváth Lászlóné (1), alkalmassági (1), Március 15 (2), szavazas (9), kulfold (245), Burucs Szabolcs (2), Eurostat (1), tranzakciós díj (1), Szeiler Gábor (1), Gyertyánági Endre (1), diploma (4), Bock Bisztró (12), Polgári vélemény (6), Selmeczy Zsuzsanna (5), MTI (595), keprol kepre (7), kornyezettudatos (4), építész (3), Rejuvena (19), LMP (4), szalloda (59), gerincvédelem (1), Rigo Csaba (36), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), maraton (59), gépjármű (1), Fenyves allé (1), gasztronómia (5), jog (3), költségvetés (1), állatvédő (5), karácsony (20), luxor (99), google (3), Vatikán (1), férfi (1), Bagyinka Tímea (1), cselgáncs (1), kisterseg (20), Zsittnyán Tamás (1), posta (1), borünnep (24), Top 50 (1), homoszexualis (1), tanulás (2)