Évente közel száz magyar fiatal jelentkezik önkéntesnek

2011. december 05.
Noha évről-évre növekszik, egyelőre még alacsony nemzetközi összehasonlításban a külföldön önkéntes munkát vállaló magyar fiatalok száma, amely szakértői becslések szerint évente 50-100 főre tehető - olvasható a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány által az önkéntesség világnapja alkalmából megfogalmazott közleményben.

Az ENSZ Közgyűlésének 1985-ben hozott döntése óta december 5-e az önkéntesek nemzetközi napja. A nemzetközi önkéntesség a fejlett országokban fontos szerepet tölt be, társadalmi elismertsége és politikai támogatottsága egyaránt magas. A válság ellenére Németország tízezerrel, Nagy-Britannia háromezerrel több fiatalt küld évente külföldi önkéntes munkára. A magyarországi önkéntesség jelenleg civil keretek között, minimális költségvetéssel működik, a magyar önkéntes fiatalok ugyanakkor nagyon komoly fejlesztési programokban vesznek részt - fogalmaz az alapítvány.
Magyarországon az év első felében a legnagyobb hangsúly a belföldi önkéntesség népszerűsítésén volt, az év második felében azonban a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány a Nemzeti Civil Alap (NCA) támogatásával a nemzetközi önkéntesség fontosságának hangsúlyozására egy ismeretterjesztő roadshow-t szervezett. Ennek keretében az egyetemisták figyelmét is fel kívánták hívni a nemzetközi önkéntesség szerepére és jelentőségére.
Az alapítvány szintén idén jelentette meg az "Önkéntesen, felelősen - a húsz legfontosabb kérdés a nemzetközi önkéntességről" című könyvet, amely az első magyar nyelvű, kifejezetten a nemzetközi önkéntességről szóló kiadvány.
"A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány és az önkénteseit szervezetten támogató kormányzatok felmérései szerint a nemzetközi önkéntesség révén egy ország jelentős társadalmi és gazdasági előnyökre tehet szert. A nemzetközi önkéntesség a legrövidebb és leghatékonyabb módja annak, hogy az iskoláit elvégző magyar fiatalokból olyan motivált, felnőtt munkavállaló váljék, aki képes a hagyományos provinciális, a kizárólag a saját problémájával foglalkozó gondolkodásmódot elhagyni és egy nyitott szemléletű, kreatív és globális gondolkodás felé fordulni. Az önkéntesség csökkenti a munkanélküliséget és olyan új szakmai tapasztalatokat adhat, amely nemzetközi körülmények között fejleszti az egyén készségeit és képességeit, így hosszú távú és fenntartható gazdasági fejlődést eredményezhet" - vélik a szervezet munkatársai.
Az Európai Unió Tanácsa 2009. november 27-i határozatában a 2011-es évet az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évének nyilvánította. Az ENSZ szintén kiemelten fontosnak tartja az önkéntes munkát, ezért 2011-re számos az önkéntességet támogató programot hirdetett.
"Hazánkból is évről-évre egyre több fiatal vesz részt szakmai és társadalmi felelősségvállalásból, segíteni akarásból külföldi fejlesztési programokban" - mondta Reicher Péter, az alapítvány elnöke.
A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány 2003-óta működik, elsődleges célja, hogy magyar önkéntes fiatalokat és fejlesztési szakembereket közvetítsen ki különböző hosszúságú nemzetközi humanitárius és fejlesztési projektekbe. Önkénteseik jelenleg három különböző program keretében Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és Európában dolgoznak. mti

megosztás
hozzászólások
Krasznai István (1), Musica Antiqua (2), Csikós Beatrix (1), voroskereszt (24), europa-bajnok (5), kávé (2), ZalaSprings Golf Resort (2), Balaton Sound (2), parlament (72), jóga (1), Apák napja (1), egyház (2), Villányi Éva (1), skandinav lotto (81), Bálint NatáLia (2), étel (3), Mohácsi József (8), Burucs Szabolcs (2), ajándék (8), monitormagazin (107), A Dal (3), tartozás (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Szent Márton (3), apartman (3), diakhitel (7), szakács (1), Rio 2016 (32), tiltakozás (1), álommeló (1), balatoni strandbelépő (1), meteorologia (146), Balatonátcsúszás (1), természetgyógyászat (2), debrecen uszo eb (16), könyvbemutató (2), Zalaegerszegi Törvényszék (12), ünnep (141), keszthelyi kilometerek (78), Forstner Anna (1), katona (1), Együtt (1), ipsos (1), Keszthelyi Kiscápák (6), táncpanoráma (5), belfold (1440), közétkeztetés (4), proa (1), energia (7), kötélugró (1)