Erősödő lengyel-magyar kulturális kapcsolat

2013. március 22.
Keszthely lengyel testvérvárosából, Stary S±cz-ból érkezett delegációt látott vendégül Ruzsics Ferenc polgármester pénteken a városházán. A tavaly megválasztott Jacek Tomasz Lelek polgármesterként első alkalommal látogatott el Keszthelyre.

Ruzsics Ferenc a találkozón felidézte azt a felemelő alkalmat, amikor 2009-ben lengyelországi vendégekkel közösen ünnepelhetett Keszthely város lakossága március 15-én, és ez alkalomból a magyar mellett a lengyel himnusz is felcsendült a rendezvényen. A lengyel vendégek akkor négy helyi civil szervezet meghívására érkeztek a Balaton-parti városba, és a következő évben magyar civilek látogathattak a stary s±cz-i kulturális fesztiválra.

Jacek Tomasz Lelek polgármester kiemelte, hogy a két település közti jó viszony nemcsak városvezetői szinten működik, de a civil életben, a kulturális kapcsolatokban is megnyilvánul, így a „lengyel, magyar, két jó barát” ismert szólás mind mélyebb értelmet nyer az ismétlődő találkozások, közös rendezvények által. A polgármester elismerően szólt az elmúlt években Keszthelyen megvalósított fejlesztésekről, városképi változásokról is.

Wojciech Knapik, a stary s±cz-i kulturális és művészeti központ igazgatója beszámolt az első alkalommal idén szeptemberben megrendezendő Pannon Fesztivál ötletéről, melyre magyar, szlovák, erdélyi és szerb néptánc- és népzenei együttesek meghívását tervezik. Mint elmondta, Lengyelországban nagyon kedvelt a magyar, a kárpát-medencei és a balkán zene, erre kívánják felépíteni a háromnapos szabadtéri fesztivált, mely a reményeik szerint néhány év múlva meghatározó rendezvénnyé válhat a térségben.

A vendégek a találkozást követően megkoszorúzták a földhivatal épületén elhelyezett táblát, mely a Keszthelyen befogadott lengyel menekülteknek állít emléket az egykori menekülttábor helyén. Délután a Balaton Színházban fotókiállítás nyílik két lengyel fotóművész, Bogdan Kiwak és Jan Le¶niara alkotásaiból.
A delegációt házigazdaként Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója és Cséby Géza író, műfordító kalauzolja a városban.  Cséby Géza – számos magyar-lengyel rendezvény szervezőjeként – kiemelkedő szerepet játszik a két ország közötti kulturális kapcsolatok ápolásában.

Stary S±cz és Keszthely városa 2001 júniusában kötött együttműködési megállapodást abból a meggyőződésből, hogy ezzel gazdagítják a kettejük közötti gazdasági, társadalmi, kulturális és sportéletet. Az eltelt időszakban számos művészeti csoport vendégeskedett mindkét fél részéről a különböző városi rendezvényeken, melyek a történelmi hagyományok miatt mindig nagy sikernek örvendtek. A kölcsönösen jó viszonynak köszönhetően fogalmazódott meg az együttműködés megerősítése és testvérvárosi szintre emelésének lehetősége. 2011. június 4-én – a városnapi rendezvénysorozat keretében – került sor a testvérvárosi szerződés megkötésére, még szorosabbra fűzve a két település közti szálakat.

megosztás
hozzászólások
minisztérium (7), statisztika (2), Amazon (3), festetics (22), ország torta (1), Zalai Borcégér (5), regatta (2), reklám (1), Semmelweis (2), punkosdi regatta (9), Divinyi Tamás (4), pollen (3), Miss Balaton (1), KiBeszél (14), zápor (1), voroskereszt (24), Pampetrics Milán (2), Zala Volán (1), Filharmónia (1), kékszalag (12), gyógyszertár (1), piac (6), autizmus (2), diák (4), Bringatanya (2), miniszterelnök (2), támogatás (5), Astellas-díj (2), koktél (1), kormánymegbízott (1), Rezi (1), Balaton átúszás (5), Major Veronika (5), díj (4), közmunka (1), Naszádos Antal (1), alapítvány (2), mellrák (1), kerekpar (27), népszavazás (1), Kocsis László (1), Kis-Balaton (1), parkoló (4), boksz (3), Németh József (1), Keszthely HUSZ (3), képviselő-testület (37), dohany (15), helyesírás (1), Kovács Beatrix (1)