Erős lehűlés, viharos szél, sok csapadék - Éjszaka viharos széllel markáns hidegfront érkezik

2014. október 21.
Éjszaka Magyarországot nyugat felől markáns hidegfront éri el erős lehűléssel, viharos széllel, jelentős csapadékkal. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki Zala megyére a heves széllökések miatt. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h–s sebességet is.

A front előtt, az éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, felhőszakadás, viharos (70-80 kilométer/órás) szél, esetleg jégeső kíséretében. A front átvonulásával elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 kilométer/órásnál nagyobb széllökések is lehetnek.

Szerdán napközben is lehetnek viharos széllökések, de ekkor 90 kilométer/óra fölötti lökés már nem valószínű. A szél az esti óráktól kezd lényegesen mérséklődni. A Tiszántúlt leszámítva szerda estig területi átlagban 20-30, a Nagykanizsa-Eger tengely mentén 30-40 milliméter csapadékra is hullhat - írták.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet. Az ilyen erejű széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, ami azon túl, hogy balesetveszélyes, közlekedési akadályokat is képezhet. Az ilyen erős szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is.
Kiemelték: akit a szabadban ér a viharos erejű szél, az keressen aluljáróban vagy épületben menedéket. A vihar idején közlekedők kerüljék el a fákat és az épületekről lelógó tárgyakat. Aki sérült, leszakadt elektromos vezetéket észlel, haladéktalanul értesítse a szakembereket.
A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, ezért mindenkitől azt kérik, hogy figyeljen a háziállatokra.

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy a vihar idején otthon tartózkodók zárják be a nyílászárókat és lehetőleg ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő könnyebb tárgyakat - kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket -, amelyeket felkaphat a szél, vigyék be az épületbe. A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e meg a lakóház vagy bármelyik közművezeték. Aki a közműhálózat sérülését tapasztalja, értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.

A viharos időjárással kapcsolatos figyelmeztetések riasztások mindenki számára elérhetők, ha letöltik a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazását okostelefonra vagy táblagépre. Az alkalmazás letölthető a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken - írta az OKF közleményében.
A nemzeti ünnepen szabadtéri programot választók időben tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az érvényben lévő riasztásokról a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.met.hu oldalon - tették hozzá.
 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Zala Megyei Főügyészség (4), Monitor konyhája (80), ország torta (1), pollen (3), Selmeczy Zsuzsanna (5), Naszádos Péter (12), tollaslabda (1), pszichoterápia (1), posta (1), jövőkutatás (1), ruha (2), bolt (3), környezetvédelem (2), Donkó Imre (1), diákolimpia (1), Tóth Gergely (1), Gachályi András (3), turisztika (94), Palásthy Bese (1), fogorvos (5), Udvaros Dorottya (1), zápor (1), Partics Roland Hunor (1), Március 15 (2), Balaton átúszás (5), keszthely balaton kekszalag (5), szilveszter (6), Anna-bál (2), Laky András (2), Zalaegerszegi Törvényszék (12), uszoda (9), Havasi Bálint (13), Szeiler Gábor (1), Lisa (35), dunantul (23), Keszthelyi Kiscápák (6), költségvetés (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), oscar (13), regisztráció (1), ipsos (1), 1956 (1), művészet (1), Kovács Patrícia (1), vírus (1), Papp Gabor (227), Szeiler (63), Kardos Gábor (6), hospice (1), erdekes (538)