Erdő Péter misét celebrált Rómában a konklávéért

2013. március 10.
Bűnbánatról és megtérésről beszélt vasárnapi homíliájában Erdő Péter esztergom-budapesti érsek római címtemplomában, a Santa Balbina-bazilikában, ahol pápaválasztó bíborosként a konklávéért celebrált misét.

"Nagyböjt negyedik vasárnapja van. A bűnbánat útját járva közeledünk Krisztus kereszthalálának drámájához és a feltámadás ünnepéhez. Egyházunk életében is drámai napokat élünk. XVI. Benedek pápa lemondása után készülünk a konklávéra, kérjük a Szentlélek segítségét, hogy csakis Isten akaratát követve és az Egyház javát keresve választhassuk meg Szent Péter utódját" - kezdte először magyarul mondott, majd olaszul is összefoglalt beszédét Erdő.
A tékozló fiú példabeszédéből kiinduló homília témája a mai "virtuális valóságban élő" ember és nemzedék "sodródása" volt, miközben "kopnak, rongyolódnak körülöttünk a helyzetek és adottságok". Erdő szerint azonban "eljön a pillanat, hogy fölemeljük a fejünket, és meginduljunk az eredeti tisztaság és szeretet felé". A bíboros Ady Endre Menekülés az Úrhoz című versének sorait idézte ("Be szép a régi kép, a tiszta...").
Nem csak a hívők, az egyház számára is "most itt van az alkalmas idő, most kell felkelnünk, felemelnünk a fejünket, s ha nem találjuk a hazavezető utat, hát kérdezősködnünk kell a régiektől, hogy melyik út volt a jó(...), hogy ma is hazahívó szó, világosság, iránymutatás, örömhír lehessünk az egész emberiség számára".
A mise után Erdő az MTI-nek elmondta, azért nevezte "drámainak" az egyház helyzetét, mivel "XVI. Benedek lemondása váratlan volt és az egyházat felelősségével és igényeivel szembesítette". Erdő hozzátette, hogy a pápaválasztó bíborosok feladata az "egyház megújítása" lesz, ehhez pedig az "isteni gondviselésbe és az emberi ítéletbe" vetett bizalom kell. A konklávéba kedden belépő bíboros kijelentette: ha a pápaválasztó bíborosokkal "megérezzük az isteni gondviselést, megtaláljuk a követendő utat".
A magyar-olasz nyelvű szentmisén részt vettek a római Pápai Magyar Intézet tagjai (PMI), a Vatikánban és Rómában szolgáló magyar papok és nővérek, az olasz főváros magyar közösségének tagjai és olasz hívők is. A templomban az olasz televíziók  kamerái is sorakoztak, mivel az olasz sajtó Erdőt a pápajelöltek között tartja számon. A templomból távozó Erdőt taps kísérte.
A 115 pápaválasztó bíboros többsége vasárnap római címtemplomában tartott szentmisét a konklávéért.
Az Aventinus-dombon levő Santa Balbina-bazilikát Erdő 2004 márciusában vette birtokba. II. János Pál jelölte ki számára ezt az ókeresztény római templomot, melyet az első magyar bíboros, a Váncsa nembeli István saját temetkezési helyéül választott. Szent Balbina II. században meghalt vértanú szűz volt.
Erdő vasárnap külön üzenetet intézett a magyar hívőkhöz, hogy imádkozzanak a kedden kezdődő konklávéért, hogy a pápaválasztó bíborosoknak "a Szentlélek adjon világosságot". mti

megosztás
hozzászólások
bezárás (1), gépjármű (1), menzareform (4), efott (6), KeszthelyFest (15), strand (21), parlament (72), vitorlásverseny (30), Oláh Péter (2), retro (1), gyógyfürdő (6), Kardos Gábor (6), Kertész Sándor (5), energia (7), Tour de Hongrie (2), Balsai Móni (1), Tóth Levente (2), monitormagazin (107), Anna-bál (2), szilveszter (6), Gelencsér Dental (3), Hosszú Katinka (2), sportlövő (2), Manninger Jenő (384), sofőrszolgálat (1), erzsebet program (4), Örvényeshegy Piknik (3), kormanyhivatal (93), ország torta (1), fitt (1), baleset (169), vízilabda (2), viz (1), rádió (1), keszthely program (1241), Z. Karvalics László (1), természetgyógyászat (2), medve (1), nav (29), sztár (2), kollégium (1), MTI (595), Silver fitness (1), Serenity Hill (1), husvet (14), gyes (2), OKJ (1), keresztény (2), VeszprémFest (1), idojaras (262)