Érdekli a jövője? Jóslás nélkül megmondjuk a biztosat

2013. május 06.
A tüdőrák néhány éven belül megelőzi a mellrákot az európai nők körében – olvasható egy kutatásban. De gyorsan tegyük hozzá, a férfiak betegsége is a tüdőrák, amely hazánkban vezető halálok. Az egyetlen kiút az életmódváltás, így a cigarettáról való leszokás lenne, amit igen nehéz elérni. De megéri.

100 tüdőrákos betegből öt év után 10-14 marad életben. A páciensek jelentős részénél késői stádiumban ismerik fel a daganatot, amikor már kevés esetben alkalmazható az operáció, gyakran csak kemoterápiás és sugárkezelés jöhet szóba – mondja dr. Tehenes Sándor, a keszthelyi kórház tüdőgyógyász főorvosa. Fontos kérdés, hogy hány éves korban jelentkezik a daganat. Megfigyelhető, hogy növekszik a tüdőrák kialakulása a 45 és 60 év közötti korosztályban.

Milyen tünetei vannak?

A tüdőrák korai stádiumában a tünetek igen szegényesek, nem specifikusak. Az egyik fontos tünet, amely riasztó, a vérköpés. Nem mindig késői tünet, ez a szerencsésebb, ha lehet így fogalmazni. Az elhúzódó száraz köhögés is intő jel lehet, ha négy–hat hétnél tovább tart, javasolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás.
Hirtelen, nagymértékű fogyást is tapasztalhatnak a betegek, illetve mellkasi fájdalom is jelentkezhet. A daganat direktben nem fáj, csak akkor, ha ráterjed a mellhártyára.
Tartós vállfájás is kialakulhat, vagy karba kisugárzó fájdalom léphet fel. Igen közel van a tüdőcsúcsban kinövő daganat a karban lefutó idegekhez, ez az oka a fájdalomnak.

Intő jel az ismétlődő tüdőgyulladás is

A daganatok a tüdőben nőhetnek különböző formában, más-más helyen, így például kis folt formájában jelennek meg a köpenyen, de van, amikor a hörgő csőrendszerében alakulnak ki. Amikor elzárja a hörgőt, tüdőgyulladást okoz lázzal, gennyes köpettel. A beteg meggyógyul az antibiotikumos kezelés hatására, de ez csapda is lehet, mert ha ismételten kialakul ugyanazon a területen, az daganat gyanúját vetheti fel – figyelmeztet a tüdőgyógyász.
A betegek igen kis hányada gyógyítható. A tüdőrák terápiája komplex, műtétből, kemoterápiából és sugárkezelésből áll. Új vonal az úgynevezett célzott terápia, amely az adott daganatsejtcsoportot kezeli, nem egy általános sejtölő kezelés. Gyógyulást csak a korai felismerés hozhat, ezért ajánlott minden 40 év feletti egyénnek az évenkénti tüdőszűrés – magyarázza dr. Tehenes Sándor.


Az adatok tükrében

A tüdőrák miatti halálesetek számának növekedése a dohányzás korábbi évtizedekben tapasztalt népszerűségét tükrözi, és jelentősen sújtja azokat a nőket, akik az 1960–70-es években kezdtek cigarettázni – olvasható az Annals of Oncology című folyóiratban. Az előzetes adatok szerint az európai nők körében a tüdőráknak az idén 82 ezer, az emlőráknak pedig 89 ezer áldozata lesz. A kutatók szerint azonban 2015-re átbillen a mérleg, és a tüdőrák okozta halálesetek száma fog felülkerekedni.

Válóok, ha dohányzik!

Jó hír, hogy a tüdőrák esetében 2020 és 2025 között várhatóan megkezdődik a halálozási ráták visszaesése, mivel a nők új nemzedékeinek kisebb hányada él a rossz szokással, a dohányzással, illetve megfigyelhető, hogy akár válóok is lehet, ha a férj cigarettázik.

Diagnosztikus vizsgálat

A tüdőrák miatti halálozásokat 25 százalékkal csökkentheti a mellkasi CT alkalmazásával időben felismert daganat. A röntgensugaras vizsgálattal pontosan meghatározható az esetleges elváltozás nagysága, szerkezete és elhelyezkedése.

Tudta?

A tüdőrák – különösen kis sejtes rák esetén – nagyon hajlamos áttéteket adni, sajnos már a betegség korai szakaszában is. Gyakori eset, hogy nem maga az elsődleges tüdődaganat, hanem annak valamelyik áttéte okoz először tüneteket, és a beteg ezek miatt megy orvoshoz, majd a kivizsgálás során derül fény a tüdődaganatra – írja a Webbeteg.

A kamaszok és a cigaretta

Száz 13–15 éves fiatalból 27 cigarettázik, és jelentősen emelkedett azok aránya, akik sodort cigarettát, pipát, vízipipát szívnak – ez derül ki az ifjúsági dohányzást kutató nemzetközi felmérésből. Csökkent ugyanakkor azoknak az aránya, akiket soha nem utasítottak vissza az eladók dohánytermék vásárlása közben életkoruk miatt, ez az arány 2003-ban 71%, 2008-ban 52%, 2012-ben pedig 43% volt, de még így is majdnem minden második fiatalkorú akadálytalanul vásárolt cigarettát a boltokban.

megosztás
hozzászólások
világbajnokság (2), Dublecz Karoly (2), csillaghullás (2), VeszprémFest (1), erzsebet program (4), ingatlan (12), nyelvvizsga (2), shotokan karate (3), ötös lottó (101), Paleomedicina (1), europa-bajnok (5), tartozás (1), alkalmassági (1), Komoróczi Lajos (3), hitel (5), tűzijáték (1), levendula (2), vállalkozó (4), Szeiler (63), Hévízi-tó (1), munka (11), jövőkutatás (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), biztosítás (2), Burucs Szabolcs (2), Giro d'Italia (1), Burgonyakutatási Központ (2), nagyik karácsonya (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), freestyle foci (1), marko peter (22), karácsony (20), erdekes (538), Az év orvosa (1), állatvédő (5), téligumi (1), kávé (2), retro (1), regisztráció (1), emléknap (1), Intersport (1), trianon (2), férfi (1), Filharmónia (1), korcsolya (4), Top 50 (1), gasztroblogger (2), labdarugas (25), ARC (1), luxus (4)