Emlékhelyek a Balaton régióban

2013. október 26.
November első napján halottainkra emlékezünk, virágot viszünk a temetőbe, mécsest gyújtunk a sírokon. Útra kelünk, és akaratlanul is új vidékeket fedezünk fel, megcsodáljuk az országutak menti sírkertek szomorú, de ugyanakkor megható látványát. Érdemes megállni egy-egy temetőben, hiszen egykor élt híres emberek előtt tiszteleghetünk – gondolatainkban megelevenedhet egy kicsit a múlt, felidéződnek az olvasmányok, könyvélmények.

Balatonakarattyán találjuk Rákóczi fájának csonkját. A hatalmas szilfamatuzsálem sajnos 1969 óta halott, csak a csonkja látható. A néphagyomány szerint hozzákötötte Rákóczi fejedelem a lovát.
Történelmi tény, hogy a Haza Bölcse, Deák Ferenc több alkalommal tett látogatást a balatonedericsi és környékbeli rokonságánál és ismerőseinél. Egyesek tudni vélik, hogy az edericsi iskola udvarán ma is áll az a fa, amelynek árnyékában egykor Deák Ferenc is üldögélt.

A legtöbb emlékfát Balatonfüreden, a Tagore sétány övezte Emlékfa-parkban találjuk.

Balatonudvariban az országút mellett találjuk a védetté nyilvánított, szív alakú sírköveiről, és az ehhez fűződő legendáról híres temetőt. Csaknem ötven, fehér mészkőből faragott sírkövet láthatunk itt, valamennyi a XIX. század első felében készült.

Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel fedett sétányán azoknak a kiváló költőknek, tudósoknak, kutatóknak az emléktáblái előtt sétálhatunk el, akiknek Füred fontos szerepet játszott az életükben. Az első emléktábla Garay János költő (1812-1853) nevét örökíti meg, aki először szentelt egy verseskötetet a Balatonnak. A második tábla a színházról emlékezik meg. Majd Czuczor Gergely költő (1800-1866) emléktáblája következik. A teljesség igénye nélkül emléktáblája van még itt Krúdy Gyulának, Eötvös Lorándnak, Ady Endrének, Vörösmarty Mihálynak, Csokonai Vitéz Mihálynak, Jókai Mórnak, Cholnoky Jenőnek, a Balaton kutatójának, Szabó Lőrincnek és Lóczy Lajosnak.

A keszthelyi Szent Miklós temető a városon belül helyezkedik el. A temető a 1700-as évektől szolgált a keszthelyiek nyughelyéül. A temetőben több mint 5000 sírhely található, melyek között számottevő a művészi értéket képviselő faragott homokkő síremlék is.

A síremlékek között az egyik legfontosabb a műemlékként nyilvántartott Festetics Mauzóleum. Négy családtagnak ad végső nyugvóhelyet. Festetics Tasziló emeltette felesége Lady Mary Hamilton emlékére. Itt nyugszik Festetics Tasziló és neje, majd őket követte gyermekük, Festetics György. A negyedik személy, Festetics Györgyné a hetvenes években hunyt el Bécs városában és a rendszerváltáskor, 1989-ben hozták haza és temették el újra itt. A Festetics család nyughelye az országban az elsők között épült vasbeton szerkezetű építmény, ipari műemlékként is nagy jelentőséggel bír.

A temetőben található kápolna barokk előzmények után eklektikus-neoromán stílusban épült 1909-ben, bár ismerjük 1775-ös átépítési tervét is. Itt található Vaszary Kolos bíboros, hercegprímás (üres) szarkofágja. Vaszary Kolos hercegprímás 1832-ben Keszthelyen született. A város premontrei gimnáziumában tanult, mielőtt belépett volna a bencés rendbe. Végakarata szerint szülővárosában temették el, Lékai László prímás érsek azonban áttelepítette földi maradványait Esztergomba, a bazilika kriptájába. Emlékét a temetőkápolna egy festett üvegablaka is őrzi.

A legrégebbi itt megtalálható műemlék egy 1775-ben készült ülő Krisztus szobor. Számos sírt a Szent Miklós temetőben a Nemzeti Sírkert és Kegyeleti Bizottság 2008. június 17-én a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánított.
monitormagazin/Magyar Turizmus Zrt

megosztás
hozzászólások
szerencsejatek (630), Főügyészség (7), Gyertyánági Endre (1), Palásthy Bese (1), Komoróczi Lajos (3), Rtime (5), újszülött (1), Kányavári-sziget (1), Fodor Edith (3), Krepsz-Kapai Bernadett (1), Balatoni Szövetség (3), kovács (1), erdekes (538), költségvetés (1), gépjármű (1), OKJ (1), időkép.hu (2), Bock Bisztró Balaton (16), kresz (2), nyugdíjas (2), Horváth Szabina (1), Zsittnyán Tamás (1), vívás (1), Bálint NatáLia (2), Vatikán (1), repuloter (64), Ifi Ferenc (1), divat (4), Bátortábor (1), Bogi (13), Nagy Angelika (1), arckezelés (1), Berecz András (1), korhaz (99), Télikert (5), karácsonyi képeslap (1), Cseh László (1), baleset (169), táplálkozás (1), Novinszky Petra (1), keszthely foter (201), természet (2), véradás (2), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), menzareform (4), vízkereszt (1), Biró Róbert (15), mav (25), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), tűzoltó (32)