Élvezetes sportolás, fittség

2013. december 29.
A Keszthelyi Kilométerek Egyesület a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1317 számú, Hobbysport szakértő segítséggel című pályázata keretében a mozgásgazdag életmód előnyeire hívja fel a figyelmet.

A szinte életkortól függetlenül űzhető, sokféle edzettségi szinten is élvezetes állóképességi sportok hatása a szervezetre, mint a kocogás, a futás, a kerékpározás vagy az úszás nagyon előnyös. Jó állóképességgel rendelkezni, fittnek érezni önmagunkat nemcsak divatos jellemzők, hanem a hosszú távú egészségmegőrzés alapjai is. Arra, hogy a hosszan tartó erőkifejtés melletti fáradással szemben minél inkább legyünk ellenállóak, igencsak szüksége van a mai világ tempójához alkalmazkodó embernek. Ez a jellemző - amit állóképességnek hívunk - mutatja mennyire „álljuk a sarat”, képletesen szólva mit bírunk akár egy hosszú sétán, egy meredek emelkedőn vagy kicsit sietősebb tempó mellett. A szerveknek, szervrendszereknek a már rendszeresen végzett fizikai terheléshez való alkalmazkodása pedig az edzettség. És őszintén, ki ne szeretne edzett lenni? Minden második nap végzett 30 perces közepes intenzitású állóképességi tréning már 1-2 hónap után meghozza az alkalmazkodási folyamatot, azt a számos jótékony élettani és pszichológiai hatást amit a rendszeres fizikai aktivítás mellé kapunk ajándékba, bónuszként.  Hívjuk úgy, hogy „ez a hab a tortán..”, hiszen az élvezetes sportolás velejárójaként a szív-érrendszer és az összes szervrendszer működése megváltozik. Első a sorban a szív-érrendszer alkalmazkodása. Bátran kijelenthető, hogy a rendszeres mozgás a szívegészségnek egyik legfontosabb eleme. Az összes többi előnyből csak néhányat kiemelve: gyorsul az anyagcsere, javul az ideg-izom koordináció, nő a csontsűrűség, jobbá válik az oxigénfelvevő képesség, nő az izomzat térfogata, csökken a testzsír arány, optimálissá válik a testösszetétel és javul az immunrendszeri védelem is. Továbbá az idegrendszerben is kedvező változások következnek be, hiszen jobban tűrjük a monotóniát és a stressztűrő képességünk is javul. Mindemellett a szabadban végzett sportolás kétszeresen hatékonyabbnak tekinthető, sokkal erősebb a pszichés hatása, mint a zárt terű edzéseknek. A tiszta levegő, a természet színe, hangja, illata csak fokozzák a sportot követő boldogság  érzést, amikor minden kitisztul, de legfőképp a gondolataink. Így már érthető, hogy fittnek lenni a fizikai jólétet jelenti, jobb, mint egy lottó ötös…

megosztás
hozzászólások
Zala folyó (1), barista (3), kilométer (1), úszás (22), gyermekfelügyelő (1), tűzijáték (1), Varga Endre (4), Zalaszántó (2), menekült (1), Kovács Viktória (4), Kastély kávézó (1), Könnyid László (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Asperger-szindróma (1), Vigántpetend (1), Márki Péter (1), Básti Juli (1), ingatlan (12), óvoda (7), parkoló (4), Semmelweis (2), Brüsszel (1), Balaton-part (10), tour de france (1), Koncz Zsuzsa (1), eltűnt (5), keszthelyi nyari jatekok (55), táplálkozás (1), debrecen uszo eb (16), miniszterelnök (2), festetics (22), sárkányrepülő (1), büntetés (3), megemlékezés (10), törvény (1), vonat (7), zene (23), vonyarcvashegy (158), luxus (4), Rio 2016 (32), Bartha Gábor (34), palyazat (164), gyógyszertár (1), sütemény (1), Kovács Beatrix (1), csapadék (1), világnap (1), alpolgármester (2), Kapolcs (1), Gyertyánági Endre (1)