Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Balatongyörök volt körjegyzőjét

2013. október 24.
Hivatali visszaélés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt egy év tíz hónap, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Balatongyörök volt körjegyzőjét csütörtökön a Zalaegerszegi Törvényszék. A vádirat szerint a valósnál magasabb összegű idegenforgalmiadó-bevételt (ifa) könyvelt el, ezzel pedig a település több állami támogatáshoz juthatott. Az ügy negyedrendű vádlottját, a település volt független polgármesterét felmentették. Az ítélet nem jogerős.

A Vas Megyei Főügyészség a vádiratban azt fogalmazta meg: a körjegyző a település két kempingüzemeltetőjével abban állapodott meg, hogy a magasabb ifabevallás fejében csökkentik a területbérleti díjaikat. Ezzel az önkormányzat a befolyt adóbevétel minden egyes forintját további két forinttal kiegészítő állami támogatáshoz juthatott hozzá, ami csaknem 13,6 millió forintot jelentett.
A körjegyző az eljárás során mindvégig tagadta, hogy létezett volna ilyen megállapodás, amit szerinte az is bizonyított, hogy az üzemeltetők többször kérték az önkormányzatnál a területbérleti díj mérséklését vagy elengedését.
A településen kempinget üzemeltető másodrendű vádlott viszont azt vallotta: 2007 augusztusában a jegyző felkereste, hogy további idegenforgalmi adót fizessen be, és akkor volt szó a területhasználati díj csökkentéséről.
A bíróság megállapítása szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a jegyző elektronikus úton tett bejelentésében valótlan adatokat szolgáltatott, amivel jogtalan előnyhöz, nagyobb összegű állami támogatáshoz juttatta az önkormányzatot.

A bíró az ítélet indokolásában kifejtette: a bizonyítékokból, a könyvszakértői véleményből és a vendégkönyvből megállapítható volt, hogy 2004 és 2007 között a ténylegesen meghatározottnál magasabb idegenforgalmi adót fizettek be az önkormányzatnak. Ugyanakkor a bíróság - szakértői véleményre alapozva - úgy foglalt állást, hogy a harmadrendű vádlottként szereplő kempingüzemeltető és az önkormányzat közötti elszámolások nem voltak szabályosak, de nem volt bizonyítható, hogy ezzel csalást vagy közokirat-hamisítást követtek volna el.
A volt polgármester - aki 2010-ig volt a település független vezetője - esetében a bíróság szintén nem látta bizonyítottnak a főügyészség vádját, miszerint bűnsegédként testületi döntés nélkül járult volna hozzá az egyik üzemeltetőnél a területbérleti díj csökkentéséhez.
A település volt polgármesterét és az ügy harmadrendű vádlottját felmentették, a másodrendű vádlottat pedig bűnsegédként elkövetett csalás, magánokirat-hamisítás miatt nyolc hónap, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
Az ítélet ellen az ügyész és az elsőrendű vádlott fellebbezést jelentett be, a másodrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, így a határozat nem jogerős.

megosztás
hozzászólások
georgikon dse (7), családbarát (1), Burucs Szabolcs (2), kormánymegbízott (1), ajánló (1148), Reischl-sörház (1), Kapolcs (1), Visionet (1), fagylalt (6), hitel (5), KFT (1), katasztrofavedelem (44), Anna-bál (2), Major Veronika (5), TDM (3), borünnep (24), Zalai Kutyasuli (1), garázsvásár (1), koraszülött (1), holdfogyatkozás (1), Koósz Attila (1), Pelso Társaság (6), gyed (3), Nagykanizsa (1), unicef (1), paralimpia (4), minisztérium (7), farsang (2), keresztény (2), Balatoni Limnológiai Intézet (1), Polgári vélemény (6), művészet (1), pápa (1), KDNP (1), árviz (2), autó (3), homoszexualis (1), munkaviszony (1), verklifesztivál (3), Palásthy Bese (2), tiltakozás (1), Együtt (1), helyesírás (1), kiállítás (16), DK (13), luxor (99), antsz (15), hullámmasszázs (1), Kovács Patrícia (1), Bóka Péter (1)