Első alkalommal van női kiállítója a györöki tárlatnak, és rögtön három is

2017. július 10.
Június elején ismét megnyitotta kapuit a XV. Balatongyöröki Nyári Tárlat, amely augusztus végéig várja a látogatóit. Palásthy Bese, a rendezvény szervezője elmondta: az idén is négy kiállítást szerveznek, de ezúttal öt művész munkáit csodálhatja meg a nagyérdemű.

– Az eltelt évek legnagyobb tanulsága, hogy érdemes kitartóan dolgozni, és – bár közhelynek hangzik – a megalkuvás nélküli munka mindig eredményre vezet: az eddigi tárlatokon a magyar kortárs képzőművészet színe-java fogadta el meghívásunkat, és mutatta be változatos, izgalmas műveit. Az idei szezonban a korábbiaktól eltérően három festőművész, egy textilművész-grafikus és egy szobrászművész munkáival találkozhatnak az érdeklődők. Érdekesség, hogy míg eddig a női művészek munkáit nélkülöznünk kellett, most az öt kiállító között három hölgy is akad.

Palásthy Bese kifejtette: az első kiállítás június 8–20-ig látogatható. Hauser Beáta Ferenczy Noémi-díjas textilművész-grafikus gobleinjei hosszadalmas folyamatok során nyerik el végső formájukat. Egy-egy alkotás elkészítése akár egy évig is tarthat. Hauser a megszokott gobleintechnikáktól eltérő, új irányzatot keresett magának, képei csíkraszteres, majd pontraszteres szövéssel készültek, a sávok vagy pontok rasztere optikailag a látás segítségével alakul képpé. Az alkotás folyamatában nagyszerű rajztudása is segítette. Gyakran jellemzi a fanyar, groteszk látásmód. Az 1990-es években figyelme a grafika felé fordult, rajzaival biennálén is díjat nyert.

A második kiállító Magyari Márton Herman Lipót-díjjal kitüntetett festőművész. A Magyar Iparművészeti Egyetem tanárát „a festészet örök kérdései” érdeklik. Célja egy független, csak általa gyakorolható képi nyelv megteremtése. Képeit az expresszivitás hatja át, amelyben konstruktív elemek is megtalálhatók. Alkotásain emberábrákat és tárgyakat láthatunk, de nem a megszokott módon, hanem a megragadott motívumok szabadon kezelt kompozíciós elemeként. Művei tobzódnak a színskála minden árnyalatában. A kiállítás július 22-től augusztus 3-ig látogatható.

Az idei szezon harmadik kiállítója Mayer Berta Munkácsy Mihály-díjas festőművész. A művésznő munkáiban pályája kezdetén kitüntetett helye volt az akvarell- és a tűzzománctechnikáknak. Az idő múlásával azonban festészeti palettája bővült olaj-, kollázs-, komputerprint- és vegyes technikákkal. Képein a nonfiguratív ábrázolás mellett megjelennek az emberi figurák is. A művek aprólékos, elmélyült munka eredményeként jönnek létre. Egyes munkái – P. Szabó Ernő véleménye szerint – „az ember és a társadalom, az ember és a természet, egyén és közösség kusza és diszharmonikus viszonyára utalnak”. Változatos méretű műveire a fölényes szakmai tudás jellemző. A kiállítás augusztus 5-én nyílik, és augusztus 17-ig tekinthető meg.

A nyári tárlat zárókiállításán, augusztus 19–31. között Egri Erzsébet festőművész és Orr Lajos szobrászművész munkái láthatók. Egri Erzsébet a Magyar Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tanára, majd a Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola művész tanára volt. Finom kolorittal készíti sajátos, olykor szürreális hatásokkal gazdagított kompozícióit. Egyaránt fest tájképeket és zsánerjeleneteket. Munkásságának fontos része az ikonfestészet is.
Orr Lajos a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász tanszékét végezte el. Bronzból és vörösréz lemezekből készülő köztéri művei az ország számos pontján megtalálhatók. Munkái egy részét maga is önti ki. Szellemes, olykor ironikus hangvételű kisplasztikáihoz követ, fát, bronzot vagy azok kombinációit használja fel – sorolta a rendezvény szervezője.

megosztás
hozzászólások
Zalaszántó (1), táncpanoráma (5), Keszthely HUSZ (3), Kerner Gábor (2), díj (4), erettsegi (72), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), pszichoterápia (1), Főügyészség (7), Hévízi-tó (1), Bethesda (1), álláshirdetés (18), Divinyi Tamás (4), oktatas (347), Év szállása (1), kormany (11), zivatar (1), Szent István ünnepe (3), Márton nap (1), angus marha (1), idojaras (262), Fejér György Városi Könyvtár (52), gyermekfelügyelő (1), Cseh László (1), TDM (3), Tarkarét Biofarm (1), építész (3), betegség (12), Playboy (1), szerencsejatek (630), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Bock Bisztró (12), Bródy János (1), utca embere (8), autizmus (2), Krepsz-Kapai Bernadett (1), erzsebet program (4), Hanse (2), Naszádos Péter (12), Don (1), fitt (1), Balaton (1157), pannon egyetem (12), jég (5), tappenz (1), Kovács Ernő (1), téligumi (1), levendula (2), kék zászló (1), Hírek képekben (10)