Előzzük meg a szénmonoxid-mérgelés kockázatát!

2021. december 16.
A nem megfelelően működő tüzelőberendezések extrém kockázatot jelentenek a zárt terekben, ezért elengedhetetlenül fontos a megfelelő üzemeltetésük, illetve a szükség szerinti karbantartásuk és ellenőrzésük.

A mérgezések kockázata szerencsére néhány jótanács megfogadása esetén jelentősen csökkenthető.

A szénmonoxid alattomos mérgező gáz, hiszen színtelen és szagtalan, így az érzékszerveink nem vesznek róla tudomást. A mérgezés elsősorban a tüneteknek köszönhetően ismerhető fel, azonban a rosszullét, a fejfájás, a szédülés és a hányinger könnyen összetéveszthető más betegségek tüneteivel, így sajnos sokan nem ismerik fel időben a szénmonoxid jelenlétét. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a mérgezés kockázatát!

Meghatározott időközönként ellenőriztetnünk kell a lakásban lévő tüzelőberendezéseket, illetve a gázkészülékek felületét is. A felületek ellenőrzésére azért van szükség, mert a lerakódó por miatt az égéstermékek elvezetése akadályba ütközhet, így ebben az esetben is mérgező gáz keletkezhet.

Természetesen a kémények ellenőrzésére is szükség van. Sok esetben a járat szűkülése okoz veszélyforrást. Ezt gyakran egy-egy omló vakolatdarab vagy tégla okozza, de a madár- és darázsfészkek is veszélyforrást jelenthetnek. Ilyen esetben a nyílt égésterű tüzelőberendezésekben keletkező gázok nem tudnak megfelelően távozni, a mérgező gázok pedig a szoba levegőjébe kerülnek. Szerencsére a fűtési szezon előtt elvégzett ellenőrzéssel az ilyen jellegű problémákat könnyedén megelőzhetjük.
Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a tüzelőberendezések megtervezését, kivitelezését és üzembe helyezését mindig szakemberre kell bízni. A követelményeknek megfelelő műszaki kivitelezés garantálja, hogy az üzembe helyezett tüzelőberendezés használata biztonságos lesz.

Amennyiben nyílt égésterű tüzelőberendezést használunk, amely a szoba levegőjéből táplálkozik oxigénnel, mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő légcseréről. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a napjainkban használatos korszerű nyílászárók olyan mértékű zárással rendelkeznek, amelyek ellehetetlenítik a lakás lassú légcseréjét. Minél kevesebb az oxigén, az égés annál tökéletlenebb lesz, emiatt a kémény sem képes az égéstermékek megfelelő elszállítására. Ezért tartsuk szem előtt: ha nyílt égésterű berendezést használunk, szellőztessünk gyakran, különösen abban az esetben, ha a nyílászáróink jó légzárást biztosítanak!
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a lakásban használt egyes berendezések képesek befolyásolni a légtérben uralkodó légnyomást; ilyenek a szárítógépek, a konyhai páraelszívók, klímaberendezések. Ezek a berendezések megfordíthatják a kéményben az égéstermékek áramlási irányát, ami következtében mérgezőanyagok juthatnak a szoba levegőjébe.

Végezetül ne feledkezzünk meg a szénmonoxid-érzékelő készülék jelentőségéről! Mivel a CO szagtalan gáz, ezért kiemelten fontos ez az apró berendezés, ami hangos riasztással adja tudtunkra, ha baj van. Nagyon fontos, hogy kizárólag megbízható gyártótól származó terméket válasszunk!

Fotó: pixabay.com

 

megosztás
hozzászólások
luxor (99), táncpanoráma (5), ÉrtékTrend extra (7), Eurostat (1), gasztroblogger (2), felmeres (10), Magyar Államkincstár (2), Baptista Szeretetszolgálat (1), Ollári Barbara (1), Zalaszántó (1), Pampetrics György (21), csokoládé (2), közétkeztetés (4), szerencsejatek (630), színház (5), cégtörlés (3), Kvarda Attila (25), alga (1), igazgató (1), Manninger Jenő (384), Tóth Xénia (6), Nyári Viola (1), Csángó Zsuzsa (1), turisztika (94), DJ Gerysson (1), Pápai Gábor (6), Tata (1), tornádó (1), Pappné Beke Judit (1), Balaton-part (10), ötös lottó (101), kerekpar (27), migráns (3), keszthelyi nyari jatekok (55), Krepsz-Kapai Bernadett (1), Lel Ki Főzde (1), időkép.hu (2), advent (226), Tóth Gergely (1), okmányiroda (1), tűzoltó (32), Bálint NatáLia (2), footgolf (1), 1956 (1), ingatlan (12), szabadsag (2), Bóka István (1), kereszt (1), Platán étterem (1), kulturalis (4)