Előrelépést remélnek a tanulástól

2012. március 27.
Mérnök-közgazdász, óvodai dajka, CAD-CAM informatikus és targoncavezető végzettséget szerezhet a MOT által meghirdetett program négy ösztöndíjasa.
Az ösztöndíjak nyertesei és felajánlói (Mag Krisztina felvétele)

A Magyar Oktatási Tájékoztató január közepe óta várta azok jelentkezését, akik tanulni szeretnének, de képzési költségeikhez anyagi segítségre lenne szükségük. Az oktatási portál vállalta, hogy kifizeti egy pályázó tanfolyamának költségeit.
A programhoz csatlakozott a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Továbbképzési és Szakképzési Központ, az OKTÁV Továbbképző Központ Zrt. és a Drégelyvár Oktatási Központis. A három intézmény további egy-egy pályázó számára ajánlott fel támogatást. Az ösztöndíjra 424-en pályáztak. A nagy érdeklődés miatt a MOT úgy döntött, kibővíti programját, és ahhoz olyan partnercégeket keres, amelyek fontosnak tartják a felnőttképzés támogatását.

A MOT Ösztöndíjasok ünnepélyes keretek között vehették át okleveleiket.

- Álláskereső fiatalként azt tapasztaltam, hogy nagy előnyt jelent, ha valaki rendelkezik targoncavezetői engedéllyel – mondja Tóth Péter, aki a MOT támogatásával vehet részt egy targoncavezetői tanfolyamon. - Sajnos több munkalehetőségtől is elestem, mert nem volt ilyen végzettségem. Remélem, ha elvégzem a tanfolyamot és sikeres vizsgát teszek, több lehetőségem lesz a munkaerőpiacon. Olyan végzettséget szeretnék, amellyel bármikor könnyen találok állást, ezért fontos számomra ez az ösztöndíj.
 
- Informatikai vállalkozásnál dolgozom, összetett feladataim vannak, a képzésre azért van szükségem, hogy még felkészültebb legyek – mondja Gyurkovics József, aki a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar mérnök-közgazdász szakirányú továbbképzésén vesz részt. - Gépész diplomával rendelkezem, a műszaki végzettségem megfelelő a tevékenységhez, de a pénzügyi, gazdasági ismereteim nem a legteljesebbek. Átnéztem a BGF mérnök-közgazdász képzésének tematikáját, és úgy érzem, amit tanulni fogok, annak nagy hasznát fogom látni a munkámban. Önerőből finanszíroznám a képzést, és mivel a feleségem is éppen ősszel kezdett tanulni a BGF-en vendéglátóipari és kereskedelmi szakon, így nagy segítség számomra, hogy a főiskola elengedte az első féléves tandíj ötven százalékát.

Három gyermekem van, jelenleg kereskedelemmel foglalkozom, de nagyon szeretnék egy hozzám közelebb álló területen dolgozni – indokolja jelentkezését Mártai Veronika, aki az OKTÁV Továbbépző Központ Zrt. óvodai dajka tanfolyamán tanulhat. - Sokáig keresgéltem, hogy mi lenne számomra megfelelő, és mivel remekül szót értek a gyerekekkel, úgy érzem, jó döntés, ha erre a területre váltok. A tanfolyam elvégzése után szeretnék óvodában elhelyezkedni, hogy gyakorlatot szerezhessek, de a terveim között az is szerepel, hogy ezen a területen tovább képezném magam, és egy idő után családi napközit nyitnék. Nagyon örülök, hogy az ösztöndíjjal közelebb kerülhetek ahhoz, amire mindig is vágytam.

- A műszaki terület, a számítógépes tervezés nagyon érdekel, de saját erőből nem tudtam volna most vállalni egy tanfolyamot – mondja Bicski Mónika, aki a Drégelyvár Oktatási Központ CAD-CAM informatikus, CNC programozó képzésén vehet részt. - Érettségi után elkezdtem tanulni gépészmérnök szakon, de anyagilag is megterhelő volt számomra, és sajnos az állandó utazást sem tudtam megoldani, ezért félbehagytam – meséli Bicski Mónika. - Nemrég találtam rá interneten a képzés leírására, és nagyon örültem, hogy ezzel lehetőségem van arra, hogy viszonylag rövid idő alatt olyan műszaki végzettséget szerezhetek, amellyel munkát vállalhatok. Jelenleg ügyintézőként dolgozom, de úgy tűnik, hogy a jelenlegi munkahelyemen is lesz rá lehetőségem, hogy hasznosítsam mindazt, amit  majd a tanfolyamon tanulok.

- Megrázó volt olvasni a pályázati anyagokat, és szembesülni azzal, hány embernek jelentene előrelépést az életében, ha tanulhatna – mondta Szenes Nicolette, a MOT ügyvezetője. – Most, a válság idején sokan attól remélik sorsuk jobbra fordulását, hogy új szakmát tanulnak, fejlesztik tudásukat, ezért úgy döntöttünk, folytatjuk programunkat. Jelenleg partnereket keresünk ahhoz, hogy minél több embernek adhassunk ösztöndíjat, és támogathassuk abban, hogy új szakmát tanuljon vagy nyelvtanfolyamon vegyen részt. A következő hetekben civil szervezeteket és vállalatokat keresünk fel, reméljük, találunk olyanokat, akik csatlakoznak majd kezdeményezésünkhöz.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Halott pénz (1), Rio 2016 (32), Pete Krisztina (1), CT (3), Musica Antiqua (2), Pálfi László (1), ló (1), Krasznai István (1), Magyar Turizmus Zrt (45), szép (9), riporter (1), ÉrtékTrend extra (7), Magyarország szépe (1), telihold (1), Top 50 (1), La Montanara (1), Puskás Tamás (3), kilométer (1), előadás (14), Együtt (1), múzeumok éjszakája (4), Hévíz (1219), óvoda (7), jaras (36), Intersport (1), szuperhold (1), Laky András (2), meiszner kati (16), vírus (1), vb (8), Owaimer Zoheir (1), regisztráció (1), szerelem (1), triatlon (13), 3D (1), ÉrtékTrend (35), macska (1), erettsegi (72), szépségápolás (8), pollen (3), medve (1), Miss Balaton (1), drogmentes (1), Halház kft (1), Keszthelyi Kiscápák (6), Semmelweis Egyetem (1), szunyog (3), kiállítás (16), Cserszegtomajfutás (5), nav (29)