Elmozdult a Föld forgástengelye

2011. március 13.
Becslések szerint 2,4 méterrel elmozdultak a Japánt megrázó földrengés miatt az ázsiai ország fő szigetének partjai, és megváltozott a Föld forgástengelye is.

Egyelőre annyit látunk, hogy egy GPS-állomás 2,4 méterrel került arrébb, a japán földmérő intézet térképe pedig azt mutatja, hogy nagy kiterjedésű földdarab mozdult el - idézte a  Az amerikai földtani intézet (USGS) szakértőjét a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldala (www.cnn.com).
Az olasz geofizikai és vulkanológiai inétzet becslése alapján a Richter-skála szerinti 8,8 erősségű pénteki földrengés - amelynek központja nem messze a Japán partoktól volt - közel tíz centiméterrel mozdította el a Föld forgástengelyét. A természeti katasztrófa miatt a másodperc egymilliomod részével lettek rövidebbek a napok.
A földkéreg 400 kilométer hosszú és 160 kilométer széles területen mozdult meg, a tektonikus lemezek több mint 18 métert csúsztak el - közölte az USGS egyik tudósa.
Japán az úgynevezett Csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik, annak is a legveszélyesebb részén. Az óceán partjain végigfutó sávszerű földrajzi régió - Új-Zélandtól Japánig és Alaszkáig, és az Amerikai kontinens nyugati partjai mentén - bővelkedik a szunnyadó és működő vulkánokban.
A pénteki rengés "százszor erősebb volt", mint a 2010-es haiti földmozgás - jegyezte meg a Columbia Egyetem egyik szakértője, a természeti katasztrófa ereje a 2004-es indonéziai földrengéssel mérhető össze.
Japánban közben ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy akár a 10 ezret is meghaladhatja a számuk.
A távol-keleti országot érintő rengés hetekkel azután tört ki, hogy Új-Zélandot a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés érte. Kutatók szerint azonban csak kevés esély lehet arra, hogy a két esemény összefügg. mti

megosztás
hozzászólások
iskola (338), ipsos (1), Magyar Telekom (1), Fidesz (14), republic (1), Balatonfüred (3), freestyle foci (1), fogyasztóvédelem (1), Bagyinka Tímea (1), Dublecz Karoly (2), katona (1), cégtörlés (3), Zalaszántó (2), riporter (1), könyvbemutató (2), gyógytornász (1), Hollywood (1), onkentes (3), gyermek (12), Balaton átúszás (5), újszülött (1), nagyik karácsonya (1), téligumi (1), advent (226), strand (21), erdekes (538), zene (23), Pete Krisztina (1), munka (11), adó (6), világbajnokság (2), Szőcs Tamás (1), Monitor konyhája (80), verseny (2), Koósz Attila (1), testkezelés (2), fa (1), jóga (1), időkép.hu (2), kulturalis (4), beruházás (2), sütemény (1), FINA vizes világbajnokság (1), országgyűlési képviselő (33), horgász (5), cipősdoboz (3), bezárás (1), idegenforgalmi adó (1), MTI (595), Spa Hévíz (3)